ZVANIČNO: PSŽ je doveo špica budućnosti! I opet zaobišao finansijski fer-plej

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.07.22. | 20:38

Ugo Ekitike na Parku prinčeva

Najtraženiji mladi napadač evropskog fudbala je sadašnjost i budućnost Pari Sen Žermena!

Klub sa Parka prinčeva je večeras i zvanično potvrdio da je realizovao transfer Uga Ekitikea iz Remsa.

Izabrane vesti

Mladi golgeter je zvanično stigao na pozajmicu s pravom otkupa za 36.000.000 evra. Ali suštinski, PSŽ je na ovaj način samo zaobišao finansijski fer-plej kao u slučaju Kilijana Mbapea pre pet godina. Svecima se u finansijskim knjigama za ovu godinu neće pisati trošak Ekitikeove kupovine. Platiće ga te sledeće godine i potpisati sa njim ugovor do 2027. godine.

Ekitike je momak koji iza sebe ima tek jednu čestitu godinu seniorskog fudbala. Eksplodirao je u Remsu prošle sezone. Broj postignutih golova u prvenstvu (10 na 23 meča) ne opisuju baš najbolje njegov blistav potencijal. Igrao je u prilično defanzivnoj ekipi i radio mnogo više posla na terenu od pukog postizanja golova.

Još zimus je Njukasl hteo da ga dovede ali nije uspeo. Vratile su se Svrake ovog leta sa ponudom od 35.000.000 evra fiksno plus još 6.000.000 kroz bonuse koju je Rems oberučke prihvatio. Čekao se samo pozitivan signal sa igračeve strane ali je on odugovlačio i otezao. Očekivao je neku bolju ponudu s obzirom da je imao signale od agenta o interesovanju Pari Sen Žermena, Real Madrida i Bajerna. Kako to obično biva u Francuskoj, PSŽ je uzeo ono što je poželeo.

Iako je Njukaslova ponuda bila bolja za Rems, igrač je insistirao na odlasku u Pariz. Rems je na kraju prihvatio i u petak je postignut načelan sporazum o transferu. Međutim, tada je došlo do problema na relaciji igrač – klub. Ekitike je u ugovoru sa Remsom imao opciju o procentima od narednog transfera i insistirao je da dobije svoj deo. Rems je to odbio uz obrazloženje da su mu već izašli u susret kada su prihvatili finansijski slabiju ponudu i da nemaju nameru da se više odreknu ni evra od zarade. PSŽ je i to uspeo nekako da reši…

Ekitike je visok 190 centimetara i po stilu igre ga najčešće porede sa slavnim zemljakom Davidom Trezegeom.

“Odavno nisam video igrača sa takvim stilom igre. Način na koji se kreće i otvara me podseća na Davida Trezegea”, rekao je nekadašnji francuski reprezentativac Joan Miku.

Ekitike je u PSŽ došao kao želja novog direktora Luiša Kampoša i simbolizuje neku vrstu zaokreta u transfer politici bogatog kluba sa Park prinčeva. Prethodnih godina je PSŽ uglavnom kupovao zvezde i proverene igrače. Kampoš je poznat kao jedan od najboljih lovaca na talente u svetskom fudbalu. Stvorio je onaj sjajni Monakov tim koji je dogurao do polufinala Lige šampiona i otkrio mnoge mlade zvezde poput Mbapea, Bakajoka, Bernarda Silve, Mendija, Fabinja, Lemara…Samo na prodajama njih šestorice je inaksirao blizu 450.000.000 evra.

Potom je otišao u Lil i napravio sličan posao u saradnji sa trenerom Kristofom Galtjeom. Dovodio je mlade igrače i zarađivao višestruko na njihovim prodajama. U klupsku kasu se od prodaja Pepea, Leaa, Bisume, Mendeša, Osimena, Gabrijela, Sumarea, Menjana, Ikonea i Botmana slilo blizu 350.000.000 evra! A pride je osvojena i šampionska titula.

Kampoš je rešio da se i u Parizu kladi na mlade talente i opet doveo Galtjea za trenera. Prvo je kupio vezistu Vitinju iz Porta za 41.500.000 evra, a evo danas i Ekitikea. Očekuje se da uskoro potpiše i Renato Sančes kojem su Kampoš i Galtje oživeli karijeru u Lilu.

Ekitike tiže kao zamena za Maura Ikardija koji je precrtan i nalazi se na transfer listi.


tagovi

Igo EkitikeLetnji prelazni rok 2022Luis Kampos

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara