Osman Bukari (©Starsport)
Osman Bukari (©Starsport)

Zvezda preživela švajcarsku anesteziju, Bukarijeva strela produžila san o proleću u Evropi (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 04.10.23. | 23:01

Ekipa Baraka Bahara u uzbudljivom okršaju remizirala sa Jang Bojsom na stadionu Rajko Mitić – 2:2

Vratila se Liga šampiona posle 1.408 dana na stadion Rajko Mitić i pokazala koliko mora znoja da se prolije da bi se osvojio makar jedan bod. Srpski šampion je u verovatno najvažnijem evropskom meču ove jeseni izbegao poraz od Jang Bojsa, ali nije ubedio javnost da je još sazreo za mnogo više od ćistog nastupa u elitnom klupskom takmičenju. Srećom po sastav Baraka Bahara, to ne važi i za Osmana Bukarija koji je fantastičnim pogotkom u 88. minutu utakmice Crvenoj zvezdi doneo premijerni bod – 2:2 (1:0).

Crvenoj zvezdi nije bilo dovoljno ni to što je od 35. minuta vodila golom Šerifa Endijajea, pošto je nakon toga doživela nejasan pad u igri. To su Švajcarci iskoristili i prilično lako stigli do preokreta pogocima Filipa Ugrinića i Sedrika Itena u uvodnoj fazi drugog poluvremena.

Izabrane vesti

Ekipa Baraka Bahara je izgubila bitku na sredini terena. Bez kontrole lopte nije bilo ni kontrole dešavanja tokom igre, pa je samim tim i stečena prednost bila kratkog daha. Crveno-beli su propustili i mogućnost da naprave ključnu psihološku prevagu. Na startu utakmice nisu iskoristili fantastičnu energiju sa tribina stadiona “Rajko Mitić“, a to se nije dogodilo ni nakon erupcije oduševljenja na najvećem srpskom stadionu posle pogotka Edijajea. Švajcarci su ubrzo dodali gas i krunisali veliki pritisak koji je trajao od finiša prvog poluvremena do 61. minuta kada je, posle igranja rukom Nasera Đige, pogodak sa bele tačke postigao Iten.

U poslednjih pola sata domaći su krenuli na sve ili ništa, posle ulazaka Pitera Olajinke, Vladimira Lučića i Aleksandra Katija, stvorili su nekoliko dobrih šansi. Svaku dilemu je u 83. minutu mogao da razreši Silver Ganvuola, ali je njegov udarac glavom završio preko prečke. To je dalo crveno-belima još nekoliko minuta nade, na terenu se u finišu našao i Žan Filip Kraso.

Delovalo je da neće biti energije, ali ju je bilo u nogama Osmana Bukarija!

Nakon drugog pogotka crveno-belih voda je konačno bila u ušima sastava Rafaela Vikija. Napadali su domaći tražili svoje prilike, ali nedovoljno koncentracije u završnicama akcija nisu imali Olajinka i Katai, pa se rezultat na semaforu više nije menjao. Ali barem uzbuđenja večeras nije manjkalo.

Mada, s obzirom da je meč otvoren sa dve opasne šanse na obe strane, malo ko je na stadionu "Rajko Mitić" mogao da očekuje da će veći deo prvog poluvremena proteći u sporom ritmu i ozbiljnom nadmudrivanju snaga na sredini terena.

Već u četvrtom minutu se dogodilo ono što ne sme da se događa u defanzivi srpskog šampiona. Darian Maleš je ostao sam na ivici kaznenog prostora, opasno šutirao, ali je lopta srećom otišla preko prečke. Samo dva minuta kasnije otvorio se prostor crveno-belima po desnoj strani. Šutirao je Hvang, a Endijaje lukavo petom gađao, ali je Raćopi dobro reagovao i uspeo da spreči loptu da uđe u gol.

Zvezda je sredinom prvog dela igre u potpunosti predala posed lopte protivniku. Nametnuo se Jang Bojs u sredini terena, imao kontrolu lopte, pa domaći nisu imali situaciju pod kontrolom, iako su vrlo dobro zatvarali protivničke linije. Sve to je ubrzo nateralo Baraka Bahara da promeni formaciju i zaigra u sistemu 3-5-2, a ključno kada je upitanju kasnija promena rezultata bilo to što je odlepio Osmana Bukarija od desne aut-linije i odličnog Garsije. Brzo krilo iz Gane zaigralo je kao drugi špic i to polulevo, dok su na bočne pozicije otišli Mijailović i Mitrović. Situacija na terenu je nakon toga počela postepeno da se menja u korist Crvene zvezde.

Glazer je prvi put bio na ozbiljnim mukama u 28. minutu. Ostavljen je Garsija u situaciji jedan na jedan sa Hvangom na nekih 20 metara udaljenosti od gola Zvezde. Usledio je dobar udarac u donji levi ugao, ali je čuvar mreže srpskog šampiona dobro reagovao.

Koliko je važan za Crvenu zvezdu i to ne samo kao vrhunski defanzivac, već kao lider čitave ekipe, Aleksandar Dragović je pokazao u 35. minutu, kada je lukavim izvođenjem faula u kontranapad izbacio Osmana Bukarija, a ovaj potom asistirao za gol Šerifu Endijajeu. U prvi mah je delovalo da se radilo o ofsajdu, što je očigledno mislio i pomoćnik kraj zapadne tribine, koji nije previše čekao da podigne zastavicu, ali je VAR snimak pokazao drugačije i izazvao erupciju punih tribina stadiona "Rajko Mitić".

Međutim, umesto da iskoristi taj trenutak, Crvena zvezda je ušla u probleme još u finišu prvog poluvremena, kada je teškom mukom uspela da se odbrani, najviše zahvaljujući Omriju Glazeru, mada je sve moglo da bude drugačije da nije poništen pogodak Bukarija u drugom minutu nadoknade.

Ipak, Švajcarci su do izjednačenja uspeli da dođu već u trećem minutu nastavka utakmice, kada su olako prošli kroz sredinu terena, Filip Ugrinić je umakao Marku Stameniću i bez problema matirao Glazera. Marakana je mogla da doživi totalni šok samo dva minuta kasnije, pošto je na sličan način u kolosalnoj šansi bio Sedrik Iten, koji je gađao suprotan ugao, ali je zablistao odlični Glazer i udahnuo novi život svom timu.

Zvezda je iz teškog kliničkog stanja na terenu srećom ubrzo uspela da izađe i konačno počela da kreira prave napade. Jedan takav je u 54. minutu izazvao ozbiljne komplikacije u domaćoj odbrani, u dobroj prilici je bio Hvang, koji je šutirao, a na odbijenu loptu natrčao Endijaje i poslao je u gostujuću mrežu. Ipak, ponovo se radilo o ofsajdu.

Međutim, sve se na Marakani obrnulo u 61. minutu, kada je lopta pogodila u ruku Nasera Đigu posle udarca Garsije, a Vilijam Kolum posle reakcije iz VAR sobe pokazao na belu tačku. Nemilosrdan izvođač najstrože kazne bio je Iten.

Barak Bahar je prvu hrabriju odluku na ovom meču napravio u 61. minutu, kada se na terenu umesto Rodića našao Piter Olajinka, dok se po svaku cenu u napad krenulo u 70. minutu, ulascima Lučića i Kataija. Crveno-beli su konačno krenuli da napadaju u naletima, što je na kraju i nagrađeno izjednačujućim pogotkom Osmana Bukarija.

Aleksandar Katai je u nekoliko navrata pokazao koliko bi, onda kad se vrati u pravu formu, mogao da bude dragocen ovom timu, ne samo majstorstvom, već i fudbalskom maštom. Ipak, večeras ga nije hteo gol, iako je imao nekoliko dobrih pokušaja, što nogom, što glavom. Na kraju, nije dobro reagovao ni u nadoknadi, kada je sa druge strative gađao u spoljni deo mreže.

Posle svega viđenog, crveno-beli imaju razloga da budu zadovoljni osvojenim bodom, jer su gosti imali duže periode kvalitetnije igre tokom meča. Crvena zvezda mora ubrzano da sazreva kako bi dostigla kvalitet, neophodan za igru na ovom fudbalskom nivou.

CRVENA ZVEZDA - JANG BOJS 2:2 (1:0)

/Endijaje 37, Bukari 88 - Ugrinić 48, Iten 60 penal/

Stadion: Rajko Mitić, Beograd.

Kapacitet: 51.755;

Sudija: Vilijam Kolum (Škotska)

Žuti kartoni: Endijaje, Ivanić, Hvan, Bukari, Mijailović, Dragović (Crvena zvezda), Maleš, Kamara, Čaiva (Jang Bojs);

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Glazer – Mijailović, Điga, Dragović, Rodić (od 61. Olajinka) – Stamenić (od 69. Lučić), Hvan – Bukari, Ivanić, Mitrović (od 69. Katai) – Endijaje (od 80. Kraso).

JANG BOJS (4-4-2): Raćopi – Janko, Kamara, Benito (od 47. Amenda), Garsija – Nijase, Maleš (od 74. Čaiva), Monteiro, Ugrinić – Elija, Iten (od 74. Ganvula).



tagovi

FK Crvena zvezdaOsman BukariŠerif Endiaje

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara