Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Ako treba motiv, evo ga: Zvezdinom najskupljem timu preti najgora evroligaška sezona

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.03.24. | 10:18

Otkako se Evroliga igra u ovom formatu samo su jednom crveno-beli sezonu završili sa skromnih 10 pobeda

Četiri kola pre kraja, Crvena zvezda je i matematički izgubila svaku šansu da se nađe među deset najboljih u Evroligi i zaigra bar u plej-inu. Bez obzira na to što ima bolji međusobni skor od Partizan Mozzart Beta i Valensije koji su na po 14 pobeda, ove dve ekipe ukrstiće koplja u poslednjem kolu – na parketu Beogradske arene – što automatski znači da Zvezda ne može da završi ispred njih, odnosno bar ne ispred oba tima.

Gledajući ne tako dugu istoriju elitnog takmičenja u postojećem formatu – jer to je u ovom slučaju jedini relevantni parametar – Crvena zvezda je ranije ostala bez šansi za četvrtfinale u takmičarskoj 2020/21, kada je posle serije od devet poraza ostala zakucana za pretposlednje mesto, pa utisak nisu značajno popravile ni tri pobede u zaključnih šest kola. Tada je Zvezda krenula sa Sašom Obradovićem, da bi pred kraj godine stigao Dejan Radonjić i osvojio triplu krunu. U Evroligi je ipak zabeleženo deset pobeda.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je sada, četiri kola pre spuštanja zavese, takođe na deset trijumfa. S tim što je u odnosu na kovid sezonu ovaj tim od starta raspolagao sa većim budžetom i igrao je za mesto u deset najboljih, a ne osam kako je to do ove jeseni bio slučaj.

Dakle, Crvena zvezda ove sezone nije bila kadra da se nađe u ozbiljnoj igri za jedno od dva dodatna mesta koja je Evroliga uvela kako bi se još više dobilo na neizvesnosti i išlo u korak sa trendovima koje postavlja NBA.

O razlozima još jednog Zvezdinog evropskog neuspeha može da se govori kroz prizmu rane smene trenera, povreda, pogrešnih odluka na tržištu, ali naposletku su i drugi imali slične probleme zdravstvene ili kadrovske prirode, pa su u boljoj poziciji. Uostalom, ne treba da se zaboravi da je na Malom Kalemegdanu situacija bila maltene ista lani, od promene šefa struke, preko doselekcije tima, povreda, svega što se izdešavalo oko Fakunda Kampaca, pa je Zvezda ligaški deo završila sa učinkom 17-17 i bila teoretski u igri za četvrtfinale gotovo do samog kraja.

Dodatnu gorčinu sadašnjem Zvezdinom tavorenju blizu dna tabele ostavlja sećanje na najave da je ovo sezona u kojoj se napada Fajnal for. Navijači od toga nisu videli mnogo, zato razočaranje i jeste veće. Prošlo je već osam godina otkako je Crvena zvezda poslednji put bila među osam najboljih u Evropi.

Iako su sve šanse za plej-in izgubljene, Miloš Teodosić je u trominutnom razgovoru sa novinarima posle utakmice izgovorio bitnu stvar – da ekipa treba da bude fer i uradi sve da pobedi svaku utakmicu do kraja. Pre svega zbog navijača koji su i sinoć u solidnom broju ispunili tribine Beogradske arene. Priznao je i da je teško pronaći motiv u situaciji kada rezultat to ne može da bude.

Možda bi onda crveno-beli taj motiv mogli da pronađu u činjenici da im preti opasnost da kao najskuplji tim u klupskoj istoriji ostanu upamćeni po najgoroj sezoni u Evroligi. Samo u 2020/21 Crvena zvezda je Evroligu u ovom formatu završila sa skromnih 10 pobeda. Toliko ih ima i sada. S tim da je vezala šest poraza, a kako trenutno izgleda malo je verovatno da će utisak značajno promeniti u preostala četiri sudara sa Virtusom, Realom, Olimpijakosom i Anadolu Efesom. Ali bar jedna pobeda učinila bi da se nadmaši učinak iz te crne takmičarske 2020/21. Eto dokle se spalo od najava za napad na Fajnal for.

To da li će i kompletna sezona biti okarakterisana kao neuspešna, znaće se tek kada se završi Jadranska liga. Budimo realni, domaće prvenstvo je marginalizovano i odavno nema skoro pa nikakvu težinu, iako je osvajanje pehara i dalje stvar prestiža. U regionalnom takmičenju Crvena zvezda ima sve preduslove da overi pol poziciju što garantuje prednost domaćeg terena do kraja.

Povratak na jadranski tron Zvezdi bi izvesno garantovao ostanak u Evroligi – jer po dogovoru Evroliga daje prednost ABA ligi za specijalnu pozivnicu – ali i to samo daje trenutno zadovoljstvo. Jer, ma koliko svaki zvezdaš sanja da se njegov klub revanšira večitom rivalu za prošlogodišnji poraz u finalu, ipak se klub ove sezone preselio u Arenu baš zbog toga što je nagoveštaj evropskog iskoraka mogao da privuče skoro 20.000 ljudi na tribine, i tako svake nedelje.

To čak nije ni pitanje navijačke razmaženosti, logično je da svako želi više i bolje. A u Zvezdi više para, ali ne i više pobeda.

SEZONE CRVENE ZVEZDE U EVROLIGI – AKTUELNI FORMAT

2016/17: Deveto mesto, skor 16-14;

2017/18: Četrnaesto mesto, skor 11-19;

2019/20: Četrnaesto mesto, skor 11-17*;

2020/21: Sedamnaesto mesto, skor 10-24;

2021/22: Jedanaesto mesto, skor 12-16**;

2022/23: Deseto mesto, skoro 17-17.

* - U trenutku prekida sezone.

** - Rezultati korigovani zbog suspenzije ruskih klubova.



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara