Bili Beron - zašto je više bek nego plej, šta je video u Reglandovim snimcima i kako je razgovor s Tomićem promenio sve

Vreme čitanja: 7min | uto. 28.08.18. | 16:05

Posle prikupljenog iskustva u Lijetuvos Ritasu, Šarlroi, Mursiji i Eskišehiru momak iz Pensilvanije govorio je za MOZZART Sport o potpuno novom iskustvu i misiji koja ga čeka na Malom Kalemegdanu

Novi početak, mnogo novih lica u prepoznatljivoj, crvenoj opremi i tek nekoliko starih imena na parketu beogradskog hrama košarke. Ponedeljak je bio dan kada je Crvena zvezda otvorila vrata novinarima i omogućila im da se prvi put, zvanično upoznaju s novim trenerom, stručnim štabom, igračima i projektom s nazivom - Crvena zvezda 2018/19.

Trener Milan Tomić je izneo karte na sto, kapiten Branko Lazić veruje u snagu novoformiranog rostera i stručnog štaba, a tek pridošli šuter Bili Beron ne može da dočeka da Crvena zvezda u novom ruhu konačno izađe pred navijače i zaputi se ka konačnom cilju - povratku u Evroligu. 

Izabrane vesti

Posle prikupljenog iskustva u Lijetuvos Ritasu, Šarlroi, Mursiji i Eskišehiru momak iz Pensilvanije govorio je za MOZZART Sport o potpuno novom iskustvu i misiji koja ga čeka na Malom Kalemegdanu. Mada je ekipa tek nešto više od jedne sedmice u trenažnom procesu, Beron nam oduševljeno upućuje poruku da je hemija odlična i da rad sa Milanom Tomićem već daje prave rezultate. Sa zlatnim reprezentativcem Sjedinjenih Američkih Država sa prošlogodišnjeg prvenstva Amerike pričali smo i o detaljima koji su ga ubedili da je Crvena zvezda pravi klub za njega, želji da upravo u crveno-beloj opremi prikaže najbolje partije dosadašnje karijere, kako je upoznao igru svog novog partnera Džoa Reglanda, ali i ostalim pojedinostima iz dvonedeljnog boravka u Srbiji...
„Jako mi se dopada cela koncepcija tima, saigrači su odlični. Trener je vrlo dobar, kao i ceo stručni štab. Iskreno, svideo mi se mnogo i Beograd, kao i mojoj supruzi. Odmah je zavolela grad, što je meni jako važno. Sve dok je ona srećna - i ja sam“, kaže nam Beron s osmehom na licu i dopunjava misao:
„Sve je sjajno, zaista. U treningu smo tek deset dana i zasad sve ide kako treba. Kada sklopite nov tim, potrebno je vreme da se kockice poslože. Ali, svi smo zadovoljni kako se stvari razvijaju“.

Morali da pitamo – šta je kod Berona imalo presudnu odluku da zaduži crveno-belu opremu?
„Grad je sjajan, u to nemam dilemu i Beograd je šlag na torti. Ali, klub je iznad svega. Hteo sam da obučem dres Crvene zvezde i to mi je bilo jako važno. Velika je stvar kada te Zvezda zove. Još kada sam od agenta čuo da imam ponudu... Nisam mnogo razmišljao, ozbiljno sam shvatio poziv i znam istoriju ovog kluba. Znam kakva su očekivanja, koji su ciljevi, a ja sam spreman da pomognem maksimalno da ostvarimo sve što smo zacrtali“.

Još jedan detalj je kod američkog šutera došao kao tas na vagi, a to je faktor Milan Tomić.
„Kada me je trener Tomić pozvao, znao sam koliko je ozbiljna situacija. Tada sam shvatio da je Crvena zvezda sledeći korak koji želim da napravim u karijeri. Odmah sam rekao supruzi i ona se oduševila. Još od ranije sam bio upoznat sa tim kakav je klub Crvena zvezda, tako da mi nije bilo teško da donesem konačnu odluku“.

Zvezdin plan za predstojeću sezonu je jasan – napasti sve pehare na raspolaganju. Najvažniji cilj zasigurno je osvajanje ABA lige i povratak u Evroligu. Beron veruje da Zvezda ima pravi tim za taj zadatak.
„Gledajte, pet godina sam u Evropi i svaki put se trudim da sebi podignem lestvicu na sledeći nivo. I ja sam imam velika očekivanja, baš kao i navijači, trener i uprava, zato težim ka višim ciljevima. Tako čovek iz sebe izvuče ono najbolje. Svima nama u timu potreban je izazov, a verujem da trenutno nema boljeg i većeg izazova za sve nas nego da podignemo tim i vratimo ga u Evroligu. Biće zabavno i teško, nema dileme. Biće uspona i padova, ali pred nama je duga sezona i zato moramo da budemo smireni i ostanemo fokusirani na ciljeve. Ovde sam da bismo zajedno ispunili sve što je pred nas stavljeno“.

Milan Tomić, Aleksandar Lukman i igrači

Interesovalo nas je Beronovo mišljenje o Milanu Tomiću i njegovoj trenerskoj filozofiji, s obzirom da je nekadašnjem pomoćniku Janisa Sferopulosa i još nekoliko velikih trenerskih imena u Olimpijakosu ovo prvi samostalni posao.
„Vidi se odmah da je bio igrač i da je igrao na visokom nivou. Poznaje igrače, njihove misli i zna kako da se poveže s njima, što je svima jako važno. Znao sam kakav je on i ranije, čuo sam dosta toga od igrača koji su sarađivali s njim. To je prva stvar koju sam primetio kod njega – način na koji se obraća igračima na terenu i van njega... Oseća se povezanost. S njim možete da pričate o svemu, nije sve samo košaraka, ali ona je najvažnija“, ne krije nam Beron svoje oduševljenje, zato nam nastavlja priču:
„To su sitnice koje su jako važne kada je pred vama sezona od devet-deset meseci. Potrebno vam je tako nešto da vas poveže“.

Ekipa je potpuno izmenjena u odnosu na prošlu sezonu i dosta je novih likova viđeno na otvorenom treningu. Beron, ipak veruje u dobru hemiju i zajednički rast celog tima, sastavljenog od nekoliko iskusnih kajli s dugim stažom u Evroligi, te onih koji tek treba da stiču prava košarkaška znanja...
„Pred nama starijima je bitan zadatak – da mladima pomognemo da steknu potrebno iskustvo, jer samo zajedno možemo da postignemo sve što smo zamislili. Opet, jako je važno iskustvo koje pojedinci nose sa sobom iz Evrolige. Ja sam tri godine igrao u Evrokupu i želim da odem na sledeći nivo zajedno s ovim momcima. Osećam da sam spreman da napravim taj, sledeći korak i da se borim za titule i elitno takmičenje. Svaki dan je bitan za ceo tim i pokušaćemo da iskoristimo svaki trenutak da se što bolje povežemo i napravimo dobru priču“.

S obzirom na to da može bez problema da pokriva mesta plejmejkera i šutera, Berona smo pitali da nam otkrije na kojoj se poziciji on najbolje oseća i šta navijači mogu da očekuju od njega?
„Više igram beka, ali često pokrivam i poziciju organizatora igre. Znam da se podignem u šut, ali isto tako i da budem ispomoć plejmejkerima ukoliko se umore ili im je potrebna pomoć u prenosu lopte. Uglavnom sam bek šuter i verujem da ću biti tu, nisam taj kod kojeg je lopta najvećim delom poseda. Opet, ako budemo igrali na pik'n'rol imaću i dosta mogućnosti na terenu – da pogodim iz dosta situacija, ali i da organizujem napad za naše centre“.

Zato će igra Crvene zvezde dosta zavisiti i od njegove saradnje sa Džoom Reglandom, koji bi trebalo da bude mozak operacije i čovek zadužen da posloži tim na parketu.
„Poznajem Džoa od ranije i znam kako igra. Igrali smo prošlog leta neke pripremne utakmice jedan protiv drugog, a u međuvremenu sam pogledao i neke video klipove s njegovim potezima i tako uvideo kakvu igru preferira i neke detalje koji će nam biti važni. Uzbuđen sam što ću imati priliku da sarađujem s njim“.

Još jedan razlog zbog kojeg je Beron uzbuđen jesu navijači, čije je performanse takođe video na internetu i sam kaže da ne može da dočeka da oseti tu, prepoznatljivu energiju s tribina.
„Znam da ćemo imati najluđu bazu navijača, najglasniju i da će nam oni dati mnogo energije. Tako i Beograd ima taj, poseban šmek i zato mi je drago što sam ovde, što mogu da budem deo ovog kluba i da živim u gradu kakav je Beograd. Da budem iskren, verujem da mi ovde nikada neće biti dosadno. A pred nama je toliko velikih stvari koje moramo da postignemo i želimo da budemo pravi kada je najvažnije“.

Mada ne krije da mu je novi tim vrlo brzo prirastao za srce, Beron je izrazio zahvalnost i prema ljudima „s druge strane zavese“, koji su njegovoj porodici i njemu pomogli da se brzo i bezbolno snađu u novoj sredini, uprkos tome što je imao problema sa samim dolaskom u Beograd zbog štrajkova pojedinih evropskih aerodroma i ostalih zavrzlama...
„Sonja nam je pomogla da nađemo novi stan i brzo se uselimo. To možda izgleda kao sitnica, ali zaista je jako važna stavka kada dolazite u novu sredinu. Kao i ostale stvari iz svakodnevnog života. I tu su mi pomogli svi iz kluba, od igrača, do ljudi iz kancelarija. Ovo mi je peta godina u Evropi, peta zemlja u kojoj igram. Zato su tako neke stavke važne. Klub nam je olakšao život, učinio da nam dolazak bude što jednostavniji. Svi u Zvezdi su usko povezani i rade na tome da svima bude bolje“.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport


tagovi

Bili Beron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara