Bogdan: Ne treba nikoga osuđivati! Neko voli, neko ne voli ili ne može... Meni je ovo nedostajalo, jer igram iz ljubavi

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.09.18. | 15:59

“Lider? Ja se pre svega obazirem na ekipu. To se samo iskristališe u ekipi. Ko je najbolji, taj će uzeti ključ ekipe u ruke. Mislim da je to oduvek bilo u reprezentaciji, a treba se izboriti za to”

Bezmalo godinu dana prošlo je od dana kada smo poslednji put videli Bogdana Bogdanovića u opremi državnog tima. Bilo je to, pamte iskreni košarkaški zaljubljenici, one tužne nedeljne večeri, posle finala Evrobasketa u Istanbulu i poraza od Slovenije. Bogdanović je u suzama, s mnogo neverice i žalosti zbog propuštene šanse, najavio veliku borbu za svaku medalju u budućnosti

Evo, skoro godinu kasnije košarkaška reprezentacija Srbije ponovo vidi svog lidera, koji bi trebalo da povede ekipu po dve pobede - na gostovanju Grčkoj na Kritu (13. septembar) i protiv Estonije u Beogradu (16. septembar). 
"Iskreno mi je nedostajalo okupljanje u reprezentaciji. Moram da kažem da je malo glup osećaj kada nema za šta da se takmičiš, kada nema neke nagrade, turnir... Imamo te dve utakmice i vrlo lepo biti ponovo ovde i videti sve ove momke", bez dileme je Bogdanović.

Izabrane vesti

Zabrinuo je malo novinare selektor Aleksandar Đorđević posle izjave da se "rešavaju detalji" oko Bogdanovićevog nastupa, a Bogdan nam donosi sjajne vesti...
"Ja sam spreman - komplet! Sve je super, oporavio sam se od povrede i operacije. Davno je to sve iza mene".

Dosta se poslednjih dana pričalo o tome ko će igrati, a ko ne... U fokusu su, razumljivo, bili NBA igrači i činjenica da će Bogdanović i Bjelica moći da igraju, a Nikola Jokić, Miloš Teodosić i Boban Marjanović - ne.
"Mi ovo volimo i sve radimo iz ljubavi. Ostalo je sve neka druga priča... Stvarno je lepo doći ovde, dobra je to poruka i za ostale saigrače".

Sledeća tema razgovora bila je - kvalifikacije.
"Treba prvo da se kvalifikujemo. Ovde smo sa ciljem da prođemo kvalifikacije, da pobedimo Grčku i Estoniju i da omogućimo drugim momcima da u nastavku kvalifikacija obezbede plasman na Svetski kup. S obzirom da imamo samo dve utakmice u ovom okupljanju, obe su nam mnogo važne. Grčka, pre svega, a onda i nezgodna Estonija. Grčka je teža jer i igramo kod njih, ali obe utakmice su nam od izuzetnog značaja".

Pogled na tabelu ne ostavlja baš najbolji utisak, ali...
"Ja sam sad za ove dve utakmice tu, razmišljam samo o ove dve utakmice. Treneri će da razmišljaju o tabeli", rekao nam je uz osmeh Bogdan, pa dodao:
"Dobra je situacija na tabeli, trenutno se borimo sa Izraelom za treće mesto. Opet, moraćemo da pobedimo Izrael, a ako dobijemo i ove dve utakmice pred nama - mislim da bi to značilo i plasman na Svetski kup. Ne treba, opet, razmišljati toliko daleko. Treba da budemo glavama u meču s Grčkom, pa Estonijom".

Iako su igrači bez takmičarskog ritma mesecima unazad, Bogdanović to ne vidi kao problem. Evo i obrazloženja...
"Mi se dugo znamo, dugo smo igrali i stvorili smo pravi ambijent odavno. Imamo hemiju i to je najbitnije. Utakmica s Grčkom... Na njima je manji pritisak jer su oni bez poraza, igraju pred svojom publikom i imaju maksimalni broj bodova. Mi moramo da odemo na Krit i da damo svoj maksimum, da uzmemo bodove, jer znamo koliko nam to znači".

Baš kao selektor Đorđević i vedeta Kingsa ukazala je na uticaj vrha Sakramenta, odnosno Vlada Divca i Peđe Stojakovića na njegov povratak u reprezentaciju. 
"Znate kako to mogu da opišem... Kroz priču s njima. Oni su me savetovali da igram za reprezentaciju, jer i oni sami znaju koliko je to bitan momenat, a i dobra priprema za sezonu. Ja opet kažem, to je individualno. Neko voli, neko ne voli, neko ne može... Ne treba nikog osuđivati. Ko je - tu je. Ko ne može... Može sledeće godine. Idemo dalje. Treba podržati momke koji su ovde".

Osvrnuo se Bogdanović i na dosadašnji tok kvalifikacija...
"Čudan je osećaj... Pratio sam iz SAD rezultate, nisam mogao utakmice... Nekako nemaš isti osećaj, jer očekuješ da imaš obavezu tokom leta, turnir, prvenstvo... Nešto za šta ćeš da se boriš, da osvojiš..."

Negde usred Bogdanovog izlaganja s leđa mu je prišao prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, koji je najboljeg srpskog igrača poljubio u obraz. U šaljivom tonu pitali smo ga - kakvi su odnosi s vrhom Saveza?
"Odličan, kao što vidite", kaže nasmejani Bogdanović.

Srpska javnost, ali i kritičari veruju da će Bogdan preuzeti ključ ove ekipe tokom predstojeće dve utakmice.
"Ja se pre svega obazirem na ekipu. To se samo iskristališe u ekipi. Ko je najbolji, taj će uzeti ključ ekipe u ruke. Mislim da je to oduvek bilo u reprezentaciji, a treba se izboriti za to".

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport


tagovi

Bogdan Bogdanovićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara