Džimi Batler poentira pored Lebrona Džejmsa (©Reuters)
Džimi Batler poentira pored Lebrona Džejmsa (©Reuters)

Da li Majami može da produži finalnu seriju?

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.10.20. | 15:39

Džimi Batler ključni igrač Hita. Trener Vogel izbacio iz rotacije centre. Dankan Robinson bi mogao da bude čovek odluke u petom meču protiv Lejkersa

Nije Majami pobedio u prošloj utakmici NBA finala, ali utisak je bio potpuno drugačiji posle ovog poraza u odnosu na prva dva u seriji. Ekipa Hita je izgledala puno bolje, bili su u meču gotovo celo vreme, a Lejkersima je bila potrebna velika pomoć igrača koji se ne zovu Lebron Džejms i Entoni Dejvis da bi došli do pobede.

Timu iz Los Anđelesa ostalo je samo da dođu do još jednog slavlja pa da se izednače po broju naslova NBA prvaka s Boston Seltiksima koji ima 17. Doduše, postoji puno onih koji smatraju da se Lejkersima ne treba da se broje naslovi dok su igrali u Mineapolisu, ali to je tema za neku drugu priču.

Izabrane vesti

Od početka ove serije govorimo da su Lejkersi favoriti u ovom finalu, a ništa se nije dogodilo ni posle četiri odigrane utakmice. Herojski meč Džimija Batlera u trećoj utakmici i lep otpor Majamija pre tri noći koliko, toliko su vratili zanimljivost ovom finalu koje je posle dve utakmice pretilo da bude jedno od dosadnijih u istoriji NBA lige. Ekipa Hita je stvarno pokazala da su s razlogom tu gde jesu, među dve najbolje košarkaške ekipe ove godine, ali i dalje je sve u rukama Lebrona i društva.

Šta se tiče nekih novih taktičkih poteza koje možemo očekivati od trenera, njih nema puno. Frenk Vogel je već za vreme prošle utakmice iz rotacije gotovo potpuno izbacio centre. Džaval Mekgi nije igrao ni minut, a Dvajt Hauard je na parketu bio samo osam minuta, ali nije ulazio u drugom poluvremenu. U petoj utakmici Hauard moglo bi da se dogodi da uopšte ne igra, odnosno da u startnoj petorci uz Entonija Dejvisa bude Markif Moris. S obzirom da je Erik Spolestra odlučio da udalji Bema Adebaja od centara Lejkersa, odnosno dati mu isključivo zadatak da čuva Dejvisa, onda je Hauard samo smetnja i daje Majamiju veće mogućnosti da širi parket i ima više igrača na poziciji spoljnjeg šuta.

Vogel je pre tri noći napravio i veliku promenu šta se tiče čuvanja Džimija Batlera. Iako je odlični bek nominalno „dvojka“, njegova igra podseća na igru „četvorke“. Batler ne forsira šut, niti ima dobar učinak za tri poena, niti ide previše na „duge dvojke“. Njegovo najjače oružje su ulasci pod koš, završavanje oko reketa i iznuđivanje ličnih grešaka. A kada je već tako, onda je Dejvis i te kako dobro rešenje za njegovog čuvara. Osim šta je dosta viši pa je Batleru teže šutirati pored njega, Dejvis je dovoljno brz na nogama da Batler ne može da ga izbaci nekim driblingom. Činjenica da ge je Dejvis čvrsto čuvao najveći je rezultat imao u činjenici da je Batler u četvrtoj utakmici imao samo sedam slobodnih bacanja, dok je u ranije u dve utakmice imao 12, odnosno 14 pokušaja s linije za jedan poen.

Hoće li Majami naći neki odgovor na Dejvisovo čuvanje Batlera? Teško, odnosno može se smanjiti pritisak na Batlera, ali tu u igru moraju ući drugi igrači. Adebajo je u prošloj utakmici bio dosta agresivan u napadanju koša, pa je pokazao koliko je falio Majamiju u prethodne dve utakmice, ali i dalje čekamo Dankana Robinsona. Ubojiti šuter trojki nije u finalu ušao u svoj ritam. Lejkersi su od početka serije jako skoncentrisani na čuvanje Robinsona. Imao je i dosta otvorenih šuteva, koji nisu prošli kroz koš.

Majami mora da nastavi da igra s čvrstom odbranom, a ono šta oni rade protiv Lejkersa je stvarno neverovatno teško i treba im odati priznanje za to. Kada su shvatili da tim iz Los Anđelesa lako probija njihovu zonu, odustali su od nje te napravili dve različite odbrane za dve superzvezde Lejkersa. Dejvisa čuvaju tako da mu ne daju da primi loptu, a uvek je tu i dodatni igrač za udvajanje čim lopta ipak dođe do Dejvisa, a za Lebrona su se odlučili na „zid“ taktiku, odnosno neprestanu koncentraciju više igrača na njega. Zbog toga se i događa da su ostali igrači Lejkersa često na otvorenim šutevima pa i ne treba čuditi kada oni imaju dobru utakmicu.

Majami se nije predao, spasili su NBA finale, a noćas nam kupuju produžetak sezone. Ko zna kada će početi nova – ova luda serija je ipak donela puno dobre košarke i ostaje nam da je ispratimo do kraja. Lejkersi imaju tri meč lopte i teško će da se dogodi da ne iskoriste bar jednu.

NBA - FINALE PLEJ-OFA, PETA UTAKMICA

Subota

03.00: (1,40) Los Anđeles Lejkers (14,0) Majami (3,35) /u seriji: 3:1/

***kvote su podložne promenama

PIŠE: EMIR FULURIJA


tagovi

NBA ligaLos Anđeles LejkersMajamiDžimi BatlerLebron DžejmsEntoni Dejvis

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara