Džordan i Divac (AFP)
Džordan i Divac (AFP)

Divac: Džordan bi danas postizao 80 poena, Željko veći partizanovac od svih nas, Peđa odmah iza Dražena i Sabonisa

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.07.21. | 10:20

"Đoković je u rangu najboljih sportista na svetu svih vremena"

Vlade Divac, jedan od najboljih košarkaša sa ovih prostora i stanovnik Kuće slavnih, u razgovoru za magazin "Buka" dotakao se brojnih tema, ne samo o svojoj karijeri, već košarci uopšte, Željku Obradoviću, Novaku Đokoviću... Pokušao je da uporedi današnje i vreme kada je on igrao.

Izabrane vesti

"Mislim da je mnogo lakše sada, jer je sport, ne samo košarka, generalno napredovao, od načina života, ishrane i tehnologije, praćenja fizičke spreme igrača. Nažalost, neki gledaju kroz prste pa se dešavaju razne stvari kao što je bilo na Evropskom prvenstvu u fudbalu gde se desilo da sportisti kolabiraju. Ipak, mislim da je sada lakše, jer tehnologija pomaže u razvoju igrača", rekao je Divac.

Povukao je konkretnu paralelu između dve epohe.

"Da vam ‘plastično’ objasnim....Da imate Džordana u današnje vreme, on bi po sadašnjim pravilima imao prosek od 80 poena po utakmici. Pa uporedite ko je najbolji. Pravila su se promenila, nema fizičkog kontakta, grube igre. Igra se za publiku, za koš više, što je takođe lepo, ali čini mi se da se izgubila konkurentnost, pa je nezahvalno da se uopšte poredi jedna generacija sa drugom, jer su prosto drugačije okolnosti."

Polemika ko je najbolji svih vremena na ovim prostorima traje odavno. A u skoro svim izborima su Dražen Petrović, Divčev saigrač u reprezentaciji, i Krešimir Ćosić od koga je Vlade učio dve sezone u nacionalnom timu.

"Nisam igrao sa Krešom. Bio mi je trener i to veliki trener i neko ko je zaslužan za moju karijeru. Od igrača svakako su Dražen i Sabonis na vrhu, ali bih tu stavio i mog saigrača Peđu Stojakovića koji dobija malo pažnje. Ali, kada pogledate u kom vremenu je igrao i bio ol star igrač mnogo puta i pobednik u šutiranju trojki, imao je kvalitet odmah iza Dražena i Sabonisa."

Željko Obradović se nedavno vratio u Partizan.

"Željko je veliki trener, najbolji svih vremena u Evropi i kao takav da dođe u Partizan onda mora da postoji velika ljubav, a Željko stvarno ima ljubav prema Partizanu, kao svi mi, ali on pogotovo. Drago mi je što se vratio i želim mu sve najbolje."

Istakao je i neverovatnu karijeru Novaka Đokovića, koga smatra jednim od najboljih sportsta ne samo u balkanskim granicama.

"Ne bih se ograničavao samo na ovaj prostor. Mogu da ga stavim da bude u rangu najboljih sportista svih vremena sveta. Novak je takva ličnost koja pomera granice na svakom polju, na terenu i van njega. On je za mene primer kako bi trebalo da izgleda uspešan sportista – predan, vredan. Samoupozdanje koje ima, što je važno za sportistu, neverovatno je i možemo da budemo svi srećni da je Novak deo naših prostora."

Za razliku od mnogih sportista, Vlade od prvog dana igračke penzije nije imao problema da se adaptira na "civilni život".

"Bio sam srećan, iz prostog razloga što sam prestao da igram onoga trenutka kada mi košarka više nije predstavljala zadovoljstvo. To je bio dan kada sam se probudio i pošao na trening, a sve mi je 'palo' teško. Znao sam da je to moja poslednja sezona kada ću igrati košarku jer je meni košarka bila zadovoljstvo. Posle igračke karijere imao sam više vremena da provedem s porodicom, pre svega se decom koja su bila već odrasla, a nisam bio sa njima u punom kapacitetu. Tako da mi je to bilo zadovoljstvo."

Nedavno je izjavio da je imao i ponudu da pređe u Bosnu pre transfera u Partizan...

"Imao sam mnogo ponuda skoro svih velikih klubova iz bivše zemlje. Bosna je bila samo jedna od opcija, pre svega zbog trenera Karija Pešića i Mirze Delibašića koji je tada vodio klub. Imao sam veliko poštovanje prema obojici, ali sam se ipak opredelio za Partizan, ne samo što sam kao dečak bio partizanovac, već mi je brat bio u Beogradu, pa mi je to lakše bilo za roditelje."

Od šest reprezentacija bivše SFRJ samo će Slovenija igrati na OI u Tokiju, pa se uveliko vodi polemika gde je košarka u regionu...

"Košarka je nacionalni sport svih zemalja regiona. Neuspeh svakako nosi to razočaranje, ali ipak je to sport. Ne možemo stalno da pobeđujemo i da budemo na vrhu, to je proces koji ide gore-dole. Nemam strah za košarku, ona će uvek biti u vrhu u regionu. Ovo je samo trenutni period kada nije bilo uspeha", kao uvek Divac je optimista.


tagovi

Vlade DivacPeđa StojakovićDražen PetrovićNovak ĐokovićŽeljko Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara