Finale kakvo Beograd zaslužuje!

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.05.18. | 09:29

Ko će do 10. titule prvaka Evrope - Željko Obradović ili Real Madrid?

Željko, Nikola, Marko i Jan ili Luka, Laso, Ajon i Ljulj? Fajnal for u Beogradu dobio je finale Evrolige kakvo zaslužuje - snage će odmeriti aktuelni branilac titule Fenerbahče i najtrofejniji klub u istoriji takmičenja Real Madrid (20 časova, Štark Arena)!

Biće to prilika za sve naše ljude koji vole košarku da gledaju igrače vrhunskog kalibra u borbi za titulu prvaka Starog kontinenta. Takođe, dovoljna je pozivnica i samo reći da će ovo biti jedna od retkih situacija u kojima će ljubitelji košarke u Evropi moći da gledaju Luku Dončića koga čeka karta za NBA. Pored njega ima toliko asova da ih je teško nabrojati: Ljulj, Kampaco, Ajon, Rejes, Fernandez, Veseli, Slukas, Datome, Kalinić, Meli, Gudurić... Pa skoro nabrojasmo cele timove finalista.

Izabrane vesti

Dva tima su na različite načine stigla do finala.

Fenerbahče je protiv Žalgirisa pokazao da poseduje neverovatnu čvrstinu. Ključna reč na toj utakmici bila je odbrana turskog sastava koja je poput stege stisla protivnika i nije mu dala da diše. Fener je kontrolisao utakmicu, vodio od prvog do poslednjeg momenta i tu se ponovo videlo koliko je Željko Obradović dobar trener i kako zna da pripremi ekipu za odlučujuće borbe.

Forma Fenerbahčea rasla je iz kola u kolo. Na početku sezone Kanarinci nisu bili toliko dominantni, ali su vremenom pronašli hemiju i počevši od plej-ofa, pa sada do finala podizali su formu i dostigli vrhunac u meču sa armijom Šarunasa Jasikevičijusa.

Fenerbahče nema problema sa povredama, a ima toliko dugačku rotaciju da Obradović ima taj luksuz da u polufinalu Evrolige ubaci u prvu postavu mladog Ahmeta Duverioglua i da mu ovaj vrati sa odličnom partijom u odbrani i skoku. Takve minijature mogle bi da imaju uticaja i u finalu.

Real Madrid sa druge strane ima vrlo čudnu sezonu. Jedan od dva najbolja igrača, Serhio Ljulj, nije bio u postavi skoro čitave sezone, a taj period je odlično legao Luki Dončiću da stasa u igrača kakav je sada. A onda se na sve to nadovezao Ljulj povratkom u plej-ofu, da bi u polufinalu ubacio 16 poena i pokazao da je svetska klasa od igrača.

Čak je i Obradović govorio o Dončiću
"Luka Dončić je veoma pametan igrač. Ima sreće što je u Real Madridu i ima trenera kakav je Pablo Laso. Sve mu to pomaže da bude na nivou na kom je sada. Želim da mu čestitam i želim mu da ima odgovor na sve izazove u budućnosti. Naravno da je ove godine je spremniji, ali mi upravo pričamo o iskustvu deteta od 19 godina. To samo govori dosta stvari", rekao je Obradović pred finale.

Ljulj i Dončić će biti glavne uzdanice Pabla Lasa i pre svega oni moraju da budu na maksimumu obrtaja kako bi Realova mašina mogla da se domogne trofeja. Tu treba dodati i veliku važnost koju iskustvom donose Rudi Fernandez i Felipe Rejes, kao i svojim atleticizmom Entoni Rendolf.

Real Madrid je u polufinalu igrao protiv CSKA pravu fajtersku utakmicu. Spuštenih gardova, bez bloka, sa udarcima iz sve snage. Posebno je prvo poluvreme bilo impresivno. U jednom momentu je delovalo da Real neće do finala, ali se šut za tri poena pokazao kao izuzetno oružje Kraljevskog kluba. Počeli su da pogađaju Dončić i Ljulj, kasnije im se pridružio i Tompkins sa šutem dva od tri za tri poena. Ukoliko taj aspekat bude na strani Reala, tu će biti i prevaga ekipe Pabla Lasa.

A Fakundo Kampaco je ukazao na još jedan aspekat.
"Moramo da budemo tvrdoglavi, da igramo srcem, sa mu..., da proizvodimo dobru košarku", vrlo je slikovito sve objasnio Kampaco.

I ovo što je Kampaco pomenuo igraće veliku ulogu u ovakvoj vrsti utakmice, znate na šta mislimo.

Kakvu utakmicu možemo da očekujemo?

Otprilike bi Realu odgovarao meč na veći broj poena, a Fenerbahčeu na manji. Ukoliko Kanarinci uspeju da iskontrolišu ritam, da spuste broj poseda, da zatvore reket onako dobro kao protiv Žalgirisa, igrači Željka Obradovića imaju čemu da se nadaju. U suprotnom, ukoliko se uđe u otvorenu paljbu tu Real ima šansu za novu titulu.

Fenerbahče traži svoju drugu uzastopnu titulu, ujedno je ona iz prošle sezone i jedina za turski sastav. Sa druge strane, Real Madrid ih ima devet i traži desetu. Zanimljivo, i Željko Obradović ima devet titula, tako da će neko od njih stići do jubileja.

Biće to pravi obračun najvećeg pojedinca i najvećeg kluba u istoriji evropske košarke! I to baš u Beogradu.

Za sve košarkaške sladokusce! Za uživanje.

FINALE EVROLIGE

20.00: (1,70) Fenerbahče (14,5) Real Madrid (2,30)

MEČ ZA TREĆE MESTO

17.00: (1,50) CSKA (14,5) ŽALGIRIS (2,85)

Foto: Action images


tagovi

Fajnal for Beograd 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara