INTERVJU - Stratos Perperoglu: Kad budem prestao da osećam glad - prestaću da igram košarku

Vreme čitanja: 5min | pet. 31.08.18. | 08:49

“Uvek sam uživao da igram protiv Crvene zvezde. Uvek je tu odlična atmosfera. Zvezda je istorijski tim. Naravno, Milan je glavni razlog zašto sam došao među crveno-bele”

Na usputnu konstataciju novinara da je igrač sa najvećim stažom i najiskusniji košarkaš u ovom timu Crvene zvezde Branko Lazić je imao kratku ispravku: “Imam najduži staž, ali nisam najiskusniji. Ima jedan koji je iskusniji od mene”.

Naravno, mislio je na Stratosa Perperoglua.

Izabrane vesti

Tri osvojene Evrolige (2009, 2011, 2013), četiri grčke lige, tri grčka kupa, šest puta na Ol  Staru Grčke, jedna tripla kruna (2009), turski kup, španski kup, bronza sa reprezentacijom Grčke na Evropskom prvenstvu u Poljskoj... Mada, realno smo mogli da stanemo s nabrajanjem kod „tri Evrolige“.

Crvena zvezda je dobila evropski  poznatog igrača. Istina je da je nedavno  napunio 34 godine, ali realno, da nije tako, ne bismo mogli da ga zamislimo u opremi nekog od naših klubova. Perperoglu će biti najzvučnije ime Zvezde u predstojećoj sezoni i neko od koga će mnogo da zavisi, ali iz različitih uglova: iskustva, igranja na poziciji četiri, pomaganja mlađima - i tome što će biti produžena ruka Milana Tomića.

Za sada Perperoglu u Beogradu pliva kao riba u moru.
"Osećam se jako dobro ovde. Beograd je sjajan grad. Dosta me podseća na Grčku. Ceo taj prelaz je za mene zato i lakši. Sviđa mi se ovde", kaže Stratos za MOZZART Sport.

Zašto si odabrao Crvenu zvezdu?
"Uvek sam uživao da igram protiv Crvene zvezde. Uvek je tu odlična atmosfera.  Zvezda je istorijski tim. Naravno, Milan je glavni razlog zašto sam došao. Dobio je posao, pričao je sa mnom, objasnio mi je situaciju. I to mi se svidelo".

KADA VIŠE NE BUDEM “GLADAN”, PRESTAĆU DA IGRAM KOŠARKU

Tomić je radio sa Stratosom u Olimpijakosu, tako da je njihovo poznanstvo  dosta pomoglo u dolasku ovog igrača u Zvezdu. Bilo je od najveće važnosti, tako da kažemo. Šta je Tomić rekao Perperogluu što je bilo presudno?
"Objasnio mi je projekat. Da ima dosta mladih igrača. Da ćemo se boriti za svaku titulu. Imao sam neke ponude, ali od timova koji neće biti u borbi za titule. A ja želim da igram za nešto. Da se borim. To je bila velika motivacija za mene pri dolasku u Zvezdu".

Imaš toliko trofeja. Ali i dalje si gladan za njima. Šta je to što te vuče  napred?
"Kada ne budem gladan prestaću da igram košarku. Drago mi je što sam ovde i nadam se da ćemo se biti za titulu u svakom takmičenju u kom se budemo takmičili”.

Interesuje nas Stratosov odnos sa trenerom Tomićem?
"Da, imamo jako dobar radni odnos. Sada je malo drugačije. Bio je asistent u Olimpijakosu, sada je prvi trener. Mislim da će biti sjajan prvi trener. Ima samopouzdanja. Razume igru  jako dobro. Uvek je težak taj prelazak od asistenta do glavnog trenera. Nadam se da ćemo mu pomoći u tome i da ćemo zajedno imati odličnu sezonu".

Mnoge pristalice crveno-belih su te gledale u dresu Panatinaikosa, Barselone, Olimpijakosa… Šta navijači mogu da očekuju od tebe u dresu Zvezde?
"Pre svega probaću u svakoj utakmici da dam sebe celog. Želim da igram kroz tim. Da pomognem timu da dostigne ciljeve. Uvek ću dati još jedno dodavanje da bih napravio bolju poziciju, nisam ovde da bih sebe isticao poenima. Uvek ću pokušavati da budem taj link koji će povezivati tim i doprineti timskom radu".

IVKOVIĆ VIŠE IDE NA OSEĆAJ KOD IGRAČA, A ŽELJKO PAZI NA SVAKI DETALJ

Srpski treneri imali su veliku uticaj na Perperogluovu karijeru. Imao ih je barem četvoricu…
"Naravno tu su Obradović i Ivković. Moj prvi trener, dok sam imao 13 godina, bio je Srbin. Naravno i Tomić. Uzimao sam po nešto od svih trenera koje sam imao u karijeri. Srpska škola košarke je imala veliki uticaj na moju karijeru. I veoma sam zahvalan na tome", jasan je Stratos.

On generalno u svojoj igri ima nešto  “srpskog”. Tu pre svega mislimo na brzo razmišljanje i dobro donošenje odluka. Ali, Perperoglu  ističe jednu stvar…
"Naučio sam da vredno radim. To je srpski uticaj. Grčka košarka generalno se dosta menjala zbog pomenutih trenerskih imena. I oni su razlog što je tamošnja košarka bila sve bolja s godinama”.

Generalno ima mnogo veza između srpske i grčke košarke, ali i kulture i ljudi.
"Da, dosta smo slični. Čak i za ove dve nedelja sam mogao da vidim da je mentalitet veoma sličan".

Pomenuo si Željka Obradovića i Dudu Ivkovića. Imao si ih obojicu za trenera - koja je razlika između njih?
"Obojica su odlični treneri. Mislim da Ivković malo više dopušta igračima da igraju na instinkt, dok Željko obraća baš mnogo pažnju na detalje. To je možda najveća razlika između ove dve zvezde".

PRELAZAK IZ PANATINAIKOSA U OLIMPIJAKOS?

Igrao si za Olimpijakos, sada si u Crvenoj zvezdi. To su bratski klubovi. Da li ti je zbog toga celo prilagođavanje lakše?
"Da, može tako da se kaže. Postoji taj deo koji mi je poznat. Jedva čekam prve utakmice".

Igrao si za Panatinaikos, a odatle si prešao u Olimpijakos. Da li možeš sebe da zamisliš da igraš sada za Crvenu zvezdu, pa da pređeš u Partizan?
"Ha-ha... Jednom sam to uradio i nije mi bilo lako. Ali morao sam to da uradim u tom momentu, nisam imao mnogo drugih opcija. Međutim, zadovoljan sam kako mi je do sada izgledala karijera".

Čuo si sigurno za srpski večiti derbi?
"Naravno. Otkako sam počeo da igram košarku znam za taj derbi. Kao što postoji derbi između Olimpijakosa i Panatinaikosa".

MOGU DA IGRAM NA ČETVORCI

Gledajući sastav ovogodišnje ekipe Crvene  zvezde jasno je da je pozicija četiri  deficitarna. Zato mnogi vide upravo Perperoglua  kao čoveka koji, iako mu je osnovna pozicija trojka, moći da pomogne i na četvorci.

Zato smo ga pitali - koliko može da pruži na poziciji krilnog centra?
"Mislim da ću ove sezone dosta igrati na poziciji četiri. I prošle sezone sam igrao dosta na toj poziciji, u Olimpijakosu sam igrao na toj poziciji kada su neki igrači bili povređeni. Osećam se dobro na toj poziciji. Trudim se da odigram najbolje. Da istaknem i eksploatišem svoje prednosti i da sakrijem mane".

Dakle, jedna zagonetka manje. Stratos će biti taj koji će uz Borišu Simanića pomagati Mohamedu Fajeu na  krilnom centru.

Kako se Stratosu čini novi tim u koji je došao?
"Imamo dobru grupu momaka. Radimo zajedno. Zajedno smo dve nedelje, još je rana faza. Pokuašavamo da naučimo kako funkcioniše igra kod ostalih igrača. Ali za sada je najvažnija stvar ta dobra atmosfera. Ona je zaista sjajna. Mislim da imamo dobru hemiju. Ovo je miks mladih i veoma iskusnih igrača. Kod tih mladih igrača vidim mnogo želje, u njima  vidim sebe kada sam bio mlađi. To je dobro za ovu sezonu. Uvek su vam potrebni i mlađi i iskusniji igrači. Ovi mlađi su košarkaški gladni i žedni. Žele da izgrade karijere. To je preduslov uspeha”.

Zvezda je prošle sezone imala  igrača sa tri osvojene Evrolige (Pero Antić) - imaće ga i sada.

Perperoglu je na potezu.

Foto: Star Sport


tagovi

Stratos Perperoglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara