Arturs Žagars (Foto: fiba.basketball)
Arturs Žagars (Foto: fiba.basketball)

Junak Letonije na pragu Evrolige: Dobre partije na Mundobasketu skrenule pažnju Baskonije

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.09.23. | 00:56

Artrus Žagars bi karijeru mogao da nastavi u Vitoriji

Bio je svojevremeno jedan od najvećih talenata u Letoniji, ali su povrede učinile svoje i karijera Artursa Žagarsa je krenula stranputicom. Iz Huventuda se selio na pozajmice, prošlu sezonu okončao u litvanskom Nevežisu, a onda je blesnuo na Mundobasketu i vratio svoje ime na košarkašku mapu.

Dočekao je planetarnu smotru bez angažmana, kao drugi plejmejker u rotaciji iza Dairisa Bertansa, ali zvezde su mu ovog leta bile naklonjene, pa bi iz Manile posle svega mogao da krene put Vitorije, jer je za njegove usluge zainteresovana Baskonija, piše El Koreo. Potencijalni problem je činjenica da prava na njegove usluge još polaže Huventud, pa bi Baski morali da ga otkupe od tima iz Badalone.

Izabrane vesti

Interesantno je da mu je vrata otvorio saigrač iz reprezentacije Artur Kuruc, koji je pred Mundobasket napustio tim iz Fernando Buesa Arene i preselio se u grčki Promiteas. Španski AS piše da bi se Žagars dobro uklopio u spoljnu liniju Baskonije, uz Markusa Hauarda, Nika Maniona i Kodija Miler Mekintajera.

Zaista čudesna priča 23-godišnjeg Letonca. Dobio je iznenada prostor zbog povrede starijeg Bertansa i fantastično ga iskoristio. Najpre je blesnuo u velikoj pobedi nad Francuskom sa 22 poena i pet asistencija, koja je njegovom timu obezbedila plasman u drugu fazu takmičenja i eliminisala Trikolore.

Protiv Nemačke je u borbi za polufinale ponovo bio jedan od najboljih na terenu. Možda je Davis Bertans u poslednjem napadu mogao da prosledi i njemu loptu radi bolje organizacije, umesto što je opalio sa devet metara na četiri sekunde do isteka vremena - i promašio pobedu. Kako bilo, Žagars je susret okončao sa 24 poena i osam asistencija protiv bekova kao što su NBA as Denis Šruder i plejmejker Olimpije Milano sa velikim evroligaškim iskustvom Maodo Lo.

Posle šest utakmica je najbolji strelac i najbolji asistent Letonije na debitantskom učešću na Svetskim prvenstvima. Prosečno je beležio 14,2 poena i šest asistencija. Zaista je odigrao fantastičan turnir, a imaće priliku u borbi za peto mesto i da popravi utisak. Sigurno će ga interesovanje Baskonije dodatno motivisati.

A da ovakva izdanja nisu puka slučajnost, pokazuje i to da je Žagars svojevremeno žario i palio u omladinskim kategorijama. Bio ubedljivi najbolji igrač Letonije na U18 Evropskom prvenstvu pre pet godina. Vodio je svoj tim do finala sa prosekom od 18,9 poena, 6,3 asistencije i 1,9 ukradenih lopti, ali nije mogao i do zlata pored Srbije, iako je upisao moćan dabl-dabl sa 26 poena i 11 asistencija u borbi za najsjajnije odličje. Na kraju je uvršten i u idealnu petorku turnira, pokraj Filipa Petruševa i MVP-a Marka Pecarskog (još Francuz Žoel Ajaji i Rus Nikita Mihajlovski).



tagovi

Mundobasket 2023Arturs ŽagarsBaskonijaLetonija

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara