Nik Kalates (©Starsport)
Nik Kalates (©Starsport)

Kraj za Obradovićev Monako! ’Trojkaš’ Kalates u meču za infarkt odveo Fenerbahče na F4

Vreme čitanja: 2min | sre. 08.05.24. | 21:34

Posle produžetka, istanbulski Kanarinci slavili sa 80:79

Madridski Real, Panatinaikos i - Fenerbahče kao treći učesnik Fajnal fora Evrolige za sezonu 2023/2024. Turski tim je uspeo u nečemu što nije nikome pre u istoriji Evrolige, pošto je kao gost u majstorici sa Monakom slavio sa 80:79 trojkom Nika Kalatesa 19 sekundi pre isteka produžetka.

Monako je svoju šansu promašio u regularnom toku utakmice kada je imao napad za drugo uzastopno učešće na Fajnal foru, ali je Fener usmerio odbranu tako da zaustavi Majka Džejmsa, pa je pitanje pobednika trebalo da reši Eli Okobo. I jeste ga rešio, ali tako što je izabrao Fenerbahče, pa je prvi put u istoriji Evrolige, posle čak 19 neuspelih pokušaja, gost uspeo da dobije plej-of majstoricu pobedom na strani.

Izabrane vesti

A i da je na F4 otišao poraženi tim, ne bi bilo nezasluženo. Jer u ovom dvoboju nijanse su odlučivale, pa smo i u većem delu večerašnjeg meča svedočili rezultatskoj klackalici. Imao je Monako 20:13 posle trojke Džeroma Blosomgejma, kasnije i 40:32 posle bacanja odličnog Donatasa Motiejunasa. Ali svaki put bio se u Feneru našao neko da se probudi i uzvrati. Skoti Vilbekin, Marko Gudurić, Tarik Biberović, uvek neko.

Ušlo se tako u neizvesnu završnicu, Gudurić je dva minuta i 50 sekundi pre kraja ubacio trojku za 67:63, ali uzvratio je do tog trenutka neprepoznatljivi Džejms, pa je onda uzde preuzeo Okobo. Njegova dva poena, pa još dva posle Vilbekinove trojke u tablu. Skoti zatim predaje loptu u ruke Kneževima, imaju oni poslednji napad za pobedu, Okobo je hteo da bude "meč viner" i - promašio je.

Skup je to promašaj bio, ispostavilo se na kraju, jer ni u nastavku niko nije uspeo da se odlepi, a klackalica je na kraju prevagnula na Fenerovu stranu. Nik Kalates, čovek koji bi verovatno bio idelan model evropskog plejmejkera samo da je u karijeri bio bolji šuter sa distance, pogodio je ključnu trojku 19 sekundi pre kraja meča, Fener je poveo sa 80:79, a Okobo je opet sve upropastio, iako su Turci čitavim tokom meča u odbrani nišanili skoro pa isključivo Džejmsa.

Isplatilo se, Džejms jeste ubacio 20 poena, ali uz šut iz igre šest od 12 što je za njegove standarde – skromna potrošnja lopte. Motiejunas je bio najefikasniji u timu Saše Obradovića i ubacio 16 poena, ali je bio tih kada se lomilo. Okobo je dobacio do brojke od 15 poena i bio je poprilično aktivan kad se lomilo, nažalost po Monako.

Na drugoj strani po 14 poena Vilbekina i Kalatesa, koji je za tri poena ubacio tri od 10 šuteva. Ali ubacio je onaj najvažniji. Tarik Biberović je dodao 13 poena, Marko Gudurić 10, pride je asistirao za tu ključnu Kalatesovu trojku... Dovoljno za Fajnal for. 


tagovi

Nik KalatesKK FenerbahčeFenerbahčeKK MonakoMonako

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara