Laso o skandalu u Kupu kralja: Ono nije ljudska greška! Hoću da pričamo o lepoti košarke, a sve se vrti oko detalja kojeg se svi sramimo...

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.02.19. | 16:59

“Finale Kupa kralja je rešeno na osnovu napada posle kojeg su ostale samo desetinke da se odigraju, u situaciji kada je ceo teret meča stavljen u ruke sudija i tehnologije koju oni nisu iskoristili. I dalje nismo dobili objašenjenje zašto je to tako“, jasan je trener Kraljevskog kluba

Ne smiruju se strasti u Španiji posle finala Kupa kralja i El klasika koji je iznedrio verovatno i najveći sudijski skandal u evropskoj košarci poslednjih godina.

Izjava prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua da je „Evroliga kompanija, a ne federacija“, te da svako može da igra u elitnom takmičenju bez obzira na status u nacionalnom prvenstvu zapalila je javnost i postavila temelj za eventualni izlazak madridskog giganta iz španske klupske košarke, a priče o ovom scenariju bilo je i tokom konferencije za novinare pred dolazak minhenskog Bajerna.

Izabrane vesti

Pripadnike Sedme sile interesovalo je mišljenje trenera Pabla Lasa o celom slučaju i Realove žalbe na rad sudija. Nije dao suvoparan odgovor, već je bio prilično opširan i direktan.
“Pazite sad, odgovoriću vam na pitanje. Odgovor će biti malo duži, ali posle ovoga više neću govori na tu temu“, počeo je Laso, pa nastavio:
“Malo je toga što bi moglo da se kaže o tom poslednjem napadu. Sve je već rečeno na konferenciji, svima su stvari bile jasne i ne moramo o tome dalje da diskutujemo. Poslednjih dana se sve više govori o ljudskim greškama. Prvi sam od svih koji razumeju ljudske greške. Svi smo ljudi i svi grešimo. I one su uvek prihvaćene. Nevažno o kome se radi, sudiji, treneru ili igraču“.

Bio je to samo uvod u ono što je trofejni stručnjak želeo da kaže...
“Voleo bih da mojim igračima mogu da kažem: 'Svaki put kad uputite šut, želim i da pogodite'. I oni mogu da pogreše. Kada pričamo o sudijama, svi će reći da mogu da pogreše. Prihvatam to, košarka je igra koja je splet dobrih i pogrešnih odluka. To je potpuno razumno i svi koji ne žele to da shvate, ne vide košarku kakva jeste. Ali, ako onaj napad vidite kao ljudsku grešku“, zastao je na trenutak Laso, pa dodao:
“Ono ja ne vidim kao ljudsku grešku“.

Kraljevski klub je već osudio grešku trojice arbitara i posebno se ističe da oni nisu koristili sistem ponavljanja snimka kako treba.
“Finale Kupa kralja je rešeno na osnovu napada posle kojeg su ostale samo desetinke da se odigraju, u situaciji kada je ceo teret meča stavljen u ruke sudija i tehnologije koju oni nisu iskoristili. I dalje nismo dobili objašenjenje zašto je to tako“.

Uprkos svemu, Laso kaže da mu je drago što i dalje postoji atmosfera želje da se o ovom slučaju govori javno.
“Ono što me ne čini srećnim jeste to što je većina vas (novinara) ovde samo zbog ove sramote poslednjeg napada. Takmičenje koje je prenošeno u preko 120 zemalja sveta odlučeno je na onakav način. Lično mislim da to nije dobro za košarku. Voleo bih da možemo da sedimo i razgovaramo o lepoti košarke, ali nažalost, nivo privlačnosti u ovom trenutku generisan je kroz detalj zbog kojeg su svi osramoćeni“.

Za kraj ostavio je priču o moguće istupanju Reala, što bi predstavljalo svojevrsnu revoluciju u evropskoj klupskoj košarci.
“Ne želim o tome da pričam. Imate zvanično saopštenje kluba koje zastupa mišljenje svih nas, zbog toga nemam šta mnogo da dodam. Sve je jasno“.

Da li se to zaista sprema teren za Realov odlazak iz ACB lige? Ili je ovo samo mehanizam pritiska na celu organizaciju uoči plej-ofa...?

Foto: Star Sport


tagovi

Pablo Laso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara