Mirotić i Laprovitola (©Star Sport)
Mirotić i Laprovitola (©Star Sport)

Maestralni Laprovitola i Mirotićeva klasa odneli prevagu: Bajern se borio, Barsa ide u Beograd!

Vreme čitanja: 6min | uto. 03.05.22. | 21:52

Drugu godinu zaredom Barselona ide po titulu, ovog puta u Beogradskoj areni

Nasmejani Huan Karlos Navaro smireno je posmatrao sa svoje pozicije klasu Nikole Mirotića i majstorije Nika Laprovitole, krcatom Blaugranom odjekivali su stihovi dobro poznate himne dok je ekstaza dostizala tačku ključanja... Barselona je treći učesnik Fajnal fora Evrolige i stiže sredinom meseca u Beograd da uradi ono što nije uspela prošle godine u Kelnu i okiti se trećom evropskom krunom u svom šesnaestom učešću na završnom turniru!

Bajern se lavovski borio i celo prvo poluvreme kontrolisala dešavanja na parketu, ali je od prve sekunde drugog dela Nik Kalates pokrenuo lavinu koja se obrušila na goste i Barsa je opravdao očekivanja. Prvo mesto na kraju ligaškog dela i sada pobeda u fantastičnoj četvrtfinalnoj seriji koja možda nije bila lepa za oko, ali je obilovala trenerskim minijaturama dva mastermajnda, Šarunasa Jasikevičijusa i Andree Trinkijerija. Barselona - Bajern 81:72 (18:19, 13:18, 29:15, 21:20).

Izabrane vesti

Pretilo je da posle onog fijaska u Minhenu prošlog petka Barselona doživi nešto slično i večeras. Shvatili su to dobro Jasikevičijus i pogotovo njegovi igrači, jer su se posle kraćeg predaha u svlačionici vratili na parket sa nekom novom energijom, željom i motivacijom, zaigrali onako kako se očekuje od ekipe nakrcane individualnim kvalitetom koji je ubrzo isplivao na površinu. Ostaće verovatno misterija šta je temperamentni litvanski stručnjak rekao svojim izabranicima na poluvremenu, ali u košarkaškom svetu dobro je poznat po svojim govorima i tome da nema dlake na jeziku pa nije isključeno da su se hodnici tresli... Bajern posle svega nije imao šansu da dobije u naelektrisanoj atmosferi Blaugrane iako je i večeras, baš kao i pre tačno godinu dana u Milanu, dao sve od sebe i može da bude ponosan. Igrati dve godine zaredom četvrtfinale Evrolige i biti nadomak plasmana na Fajnal for nije mala stvar. No, Bajern i te kako ima prostora za napredak i sigurno će u bliskoj budućnosti biti probijena i ta barijera zvana Fajnal for...

Utakmicom su podjednako vladala dva tima, ali onom bitnijom polovinom komandovala je Barselona i na kraju zasluženo slavila. Tradicija je nastavljena, ni trinaesti put u istoriji Evrolige gost nije uspeo da dobije majstoricu četvrtfinala, a Barselona je takođe produžila još jedan impresivan niz pošto je i trinaesti put zaredom dobila odlučujući meč jedne serije u elitnom klupskom takmičenju ili domaćem prvenstvu na svom parketu. Za to su bez trunke dileme najzaslužniji Niko Laprovitola i Nikola Mirotić. Važno je u Kataloniji večeras zvati se "Nikola".

Nikola Mirotić, Niko Laprovitola i Najdžel Hejs (©Star Sport)Nikola Mirotić, Niko Laprovitola i Najdžel Hejs (©Star Sport)

Čuda su pravili Laprovitola i Mirotić, te potpuno opravdali uloženi novac. Argentinski reprezentativac nije mogao ni da sanja lepši način da postavi dva nova rekorda karijere, prvo u indeksu korisnosti 30 na šta je došlo 26 poena uz impozantnih 5/7 za tri! Ušao je u šuterski mod Laprovitola i pokazao jednu od najblistavijih partija otkako je u profesionalnim vodama. Verovatno je imao poseban motiv da posle haotičnog izdanja u Minhenu prošlog petka uradi nešto dobro za svoj tim, a napravio je mnogo više od toga! Bio je poput jegulje, neuhvatljiv za odbranu Bajerna i kada je uhvatio svoj ritam više niko nije mogao da ga zaustavi. Ogromne zasluge za prolaz dalje idu i Mirotiću. Još jednom je zapušio usta kritičarima koji smatraju da njegov kvalitet ispari kada se igraju najvažnije utakmice što jeste delimično tačno gledajući prošlu sezonu. Sada je Mirotić pokazao kontinuitet kroz gotovo celu seriju, isključujući onu četvrtu utakmicu kada je cela ekipa zaista bila u kanalu. Njegovih 20 poena i pet skokova napravili su veliku razliku, a pogotovo to što je iznudio šest faulova i zapravo bio jedini koji je smeo da uđe u polje blizu koša i proba da napravi nešto. Uostalom, na kraju je Barsa šutirala 12/24 za tri, a 17/38 za dva, od toga 8/21 u prvom delu.

---------------------------

BARSELONA – BAJERN MINHEN 81:72

/18:19, 13:18, 29:15, 21:20/

Dvorana: Blaugrana, Barselona;

Sudije: Boris Rižik, Oleg Latiševs, Medi Difala.

BARSELONA: Dejvis (6sk), Egzum 2, Šanli -, Martinez -, Smits 2, Hejs -, Laprovitola 26, Abrines 8 (7sk), Kjurik -, Jokubaitis 5, Mirotić 20 (5sk), Kalates 10 (5as).

BAJERN: Vajler Beb 10, Tomas 6, Hanter 18, Jaramaz 17, Lučić 6, Džordž -, Obst 5, Đedović -, Rubit 2, Šiško 8, Šiling -, Radošević -.

---------------------------

Sve pohvale zaslužio je i Aleks Abrines koji je posle dobre role protiv San Pablo Burgosa i večeras na momente znao da dolije gorivo u Barselonin motor i pokrene ekipu napred. Njegovih osam poena i sedam skokova, dok je Nik Kalates uz 10 poena imao i pet asistencija. Njegova trojka lansirala je Barselonu i naterala dvoranu da proguta Bajern koji je u presudnoj trećoj deonici pogubio sve konce. Barsa je uspela da se iščupa iz kandži novih Trinkijerijevih defanzivnih minijatura i rotacija koje su ponovo zadale ogromne muke - Bajern iz direktnih grešaka rivala dolazio do lakih poena iz kontri -, a kada je taj problem rešen disalo se mnogo lakše. Serijom 7:0 Barselona je opet nakratko povela, Ognjen Jaramaz je potom izvukao dva teška šuta, uključujući i izuzetno tešku trojku preko Mirotića kada se zapetljao i lopta mu pobegla iza leđa, ali videlo se da Bajern ima sve manje napadačkih rešenja i gubi dah... To se najbolje videlo kroz niz ishitrenih pokušaja i uzetih šuteva iz neizgrađenih pozicija, što je Barsi olakšalo da ode na prvu dvocifrenu razliku pred sam kraj četvrtine i dobije zamajac za finiš utakmice. Logično, katalonski sastav nije propustio šansu da napravi još i veću razliku, iskontroliše susret do kraja i obraduje publiku.

Mnogo su gostima falili poeni Vladimira Lučića i Dešona Tomasa. Opterećen već odsustvima Daruna Hilijarda i Korija Voldena Bajern nije mogao sebi da dozvoli da izgubi poene drugih važnih igrača. Odbrana Barselone stavila je poseban akcenat na Lučića koji u fazi napada nije mogao da diše pa je veći deo utakmice bio na samo dva poena. Na kraju ih je imao šest, uz deset skokova. Tomas je odigrao stidljivu partiju za svoje standarde i falila su njegova rešenja sa poludistance, da iskoristi svoju građu i dobar šut iz okreta. Poput Lučića ostao je na šest poena.

Ognjen Jaramaz neće po trijumfu pamtiti ovaj meč, ali može i te kako da bude ponosan na svoje izdanje. Već u prvom poluvremenu skupio je 10 poena i bio jedan od glavnih razloga zašto Bajern vodi, do kraja je skupio 17 poena (6/11 iz igre, 3/6 za tri) i bio najraspoloženiji šuter u svom timu. Da nisu odsutni Hilijard i Volden možda ne bi dobio ovakvu šansu, ali je pokazao svima, a pre svega sebi da pripada evroligaškom društvu i da ima dobar temelj na kojem može da gradi sebe u narednoj sezoni. Poen više ubacio je Otelo Hanter čije je iskustvo donosilo na momente dobre stvari, ali na kraju nije ni on mogao više. To se očekivalo od Nika Vajler Beba koji je stao na 10 poena, uz samo 4/11 iz igre.

Bajern sada može da se posveti domaćem prvenstvu, dok Barsa počinje da pravi ambiciozne planove za F4! Na prvom od dva stepenika do trona ide na Real kojem je ove godine delila košarkaške lekcije, ali posle svega ko sme da otpiše unapred ekipu Pabla Lasa. Biće to idealna prilika za srpsku košarkašku publiku da oseti čari Klasika u Beogradu.

Fajnal for na programu je od 19. do 21. maja i obe polufinalne utakmice igraju se prvog dana.

EVROLIGA - MAJSTORICE

Utorak

Barselona - Bajern Minhen 81:72

/Laprovitola 26 - Hanter 18/

Sreda

20.30: (1,35) Olimpijakos (16,0) Monako (3,50)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Aleks AbrinesNikolas LaprovitolaNikola MirotićŠarunas JasikevičijusAndrea TrinkijeriOgnjen JaramazVladimir LučićKK BarselonaKK Bajern MinhenFajnal for Beograd 2022

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara