Lauri Markanen (© FIBA.com)
Lauri Markanen (© FIBA.com)

Markanen isporučio Hrvatima 43 poena i poslao ih kući

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.09.22. | 16:34

Finska je u sjajnoj utakmici eliminisala Hrvatsku sa Evrobasketa i plasirala se u četvrtfinale gde je čeka Španija

Sanjaće navijači Hrvatske sve što im je Finska uradila ove godine. Prvo su ih dva puta pobedili u kvalifikacija, a baš je poraz od Finaca bio ključan kada su izgubili priliku da se nađu na svetskoj smotri naredne godine. Međutim, to nije najgore što će im Finska uraditi 2022. Sada u Berlinu... osmini finala Evrobasketa. Razmotirali su Hrvate koji su ponovo ispali u osmini finala prvenstva Evrope. Nezaustavljiv je bio Lauri Markanen koji je izrešetao ekipu Damira Mulaomerovića sa 43 poena što je dovoljno da se obezbedi pobeda rezultatom 94:86. Još jedan razočaravajući kraj za komšije koji godinama nisu ni blizu da pokušaju da se izbore za medalju, istorija kaže da i dalje ostaju na bronzi iz 1995.

Kada se bude prepričavala ova utakmica, jedino ime će biti u prvom planu. Ono što je Markanen uradio Hrvatima ućiće u istorijske knjige. Za 32 minuta na parketu ubacio je 43 poena, najviše u istoriji reprezentacije Finske na jednom meču. Pored poena, Imao je devet skokova i tri asistencije za indeks 47. Pratio ga je Sasu Salin sa 17 poena.

Izabrane vesti

Zvuči neverovatno, ali Hrvatskoj je ovo čak 10. poraz u eliminacionim utakmicama u poslednjih 17 godina. Hrvati imaju samo jedan trijumf u nokaut fazi, bilo je to sada već davne 2013. u Sloveniji.

Poraz od Finaca letos je uzdrmao Hrvatsku toliko da je tamošnji savez napustio Dino Rađa. Iskoristilo se to da se u tim ponovo vrati naturalizovani Amerikanac, ovoga puta je to bio Džejlen Smit, međutim očigledno ni to nije pomoglo. U novom meču protiv Finaca nije pomogao ni Smit, kao ni sijaset kvalitetnih igrača na čelu sa Bojanom Bogdanovićem, Dariom Šarićem i Mariom Hezonjom.

Jedini vredan pohvale bio je Bogdanović koji je ubacio 23 poena. Šarić je imao 12 uz devet skokova i šest asistencija. Smit je imao 17 poena.

Već od samog starta je mirisalo da bi Hrvati mogli da zabeleže poraz. Jednostavno niko nije imao rešenje za Markanena. Svi mogući čuvari su se izmenjali, ali rezultat je uglavnom bio isti, koš NBA igrača koji je pokazao da je u nivou Nikole Jokića, Luke Dončića i Janisa Adetokunba na ovom šampionatu.

Kada je došlo vreme da se prelomi pitanje pobednika, Finska je imala znatno više smirenosti i kocentracije.

Bojan Bogdanović je samo na kratko zaustavio nalet Finaca kada je smanjio na minus dva. Igra Finaca je izgledala kao u vaterpolu. Sve je išlo na sidraša, a tu ulogu imao je već toliko pomenuti Markanen. Niko mu ništa nije mogao. Kada je Smit ubacio trojku za preokret, on je trajao svega nekoliko sekundi pošto je najbolji igrač Finaca ponovo pogodio i to uz faul. Bio je to njegov 38. poen.

Ali Hrvati imaju veterana, koji je bio u nebrojano neizvesnih situacija. U pitanju je Kruno Simon koji je na nešto više od šest minuta pre kraja poravnao rezultat - 74:74. U razmeni trojki Finska se odvojila i ponovo potvrdila ono što se iz godine u godinu dešava. Hrvatska nikako da prađe način da se bori za medalju.

A pošto smo pomenuli kada je Markanen dao 38. poen, valja napomenuti da je nanizao još pet u samom finišu za konačnih 43 i veliki trijumf reprezentacije. Imaće prliku da ponove najveći uspeh koji su postavili još 1967. godine kada su bili šesti u Evropi.

OSMINA FINALA EVROBASKETA

Subota

Turska - Francuska 86:87 (77:77)

Slovenija - Belgija 88:72

Nemačka - Crna Gora 85:79

Španija - Litvanija 102:94 (83:83)

Nedelja

Ukrajina - Poljska 94:86

Finska - Hrvatska 94:86

18.00: (1,20) Srbija (19,0) Italija (5,00)

20.45: (1,15) Grčka (20,0) Češka (6,00)

*** Kvote su podložne promenama

ČETVRTFINALE

13. septembar

(1) Nemačka - Grčka / Češka

(2) Španija - Finska

14. septembar

(3) Slovenija - Poljska

(4) Francuska - Srbija / Italija

POLUFINALE

16. septembar

pobednik 1 - pobednik 2

pobednik 3 - pobednik 4

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova


tagovi

košarkaška reprezentacija FinskeKošarkaška reprezentacija HrvatskeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara