Fakundo Kampaco (©Starsport)
Fakundo Kampaco (©Starsport)

Nemilosrdni Real počastio Baskoniju stotkom: Maestro Kampaco zapretio čišćenjem Dušku

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.04.24. | 22:53

Baski na ivici ponora, Kraljevski klub ima dve meč lopte za odlazak na Fajnal-for Evrolige

Na mala vrata ušla je Baskonija u plej-in, progurala se do plej-ofa, a onda je doživela sudar sa surovom realnošću! Kako sada stvari stoje – a stoje veoma nepovoljno po klub iz Vitorije – u seriji sa Real Madridom nema šta da traži. Nemilosrdan je bio Kraljevski klub u prvom meču u Vizink centru, još manje štedeo je velikog rivala u drugom. Počastio ga je stotkom i doveo na rub eliminacije – 101:90.

Baski su na ivici, pogledaju li iza sebe – videće ponor. Vitoriju će morati da brane životom, jer načine li jedan pogrešan potez, sve će biti gotovo. Kraljevski klub ima dve meč lopte za odlazak na Fajnal-for Evrolige, zapretio je čišćenjem Dušku Ivanoviću, kome je sada potrebno pravo malo čudo. Jer, odbrana previše propušta, rupe su na sve strane, a igrači poput Fakunda Kampaca ih i te kako dobro koriste. Dovoljne su im i milipukotine, kamoli krateri.

Izabrane vesti

Napadački potencijal Baskonije nijednog momenta nije bio sporan tokom čitave sezone, međutim, kada se dođe do plej-ofa, tada je odbrana ključ. Tada je svi dotegnu do krajnjih granica. Učinio je Real Madrid to u prvom meču, pošlo mu je za rukom i u dobrom delu drugog dok nije došlo do velikog opuštanja – imao čak 24 poena prednosti – što ne važi klub iz Vitorije. U dve utakmice primio je čak 191 poen!

Za gro njih u drugoj utakmici serije zaslužan je bio Fakundo Kampaco. Tango Argentino u Vizink centru! Košarkaška poezija. Maltretirao je čuvare, bacao pasove iza leđa, bez gledanja. Sa dve ruke ili jednom. Ma, kako je hteo, kako umeju malobrojni.

I zaista je uživao Fakundo Kampaco, uživao je u svakom trenutku. Komforno se osećao na terenu, nije bilo nervoze koju je znao da ispoljava ove sezone. Doduše, za nju nije bilo ni razloga. Nikakav povod Baskonija nije dala. Kada uzme loptu, radio je šta je hteo. Na koncu: 24 poena (3/4 za dva, 4/5 za tri i 6/6 sa linije za slobodna bacanja), sedam asistencija i četiri skoka za ukupno 33 indeksna poena.

Košarkaška perfekcija!

Bila je ovo noć kada se pretvara u čarobnjaka, kada iz rukava vadi kečeve i publiku časti trikovima. Kada cela hala aplaudira i divi se. Baš ono što od njega u Real Madridu i očekuju. Zbog čega su ga i vratili kada im se ukazala prilika.

Uspeo je da razigra čitav tim, leteli su po terenu Geršon Jabusele i Vensan Poarje, prikucavali i čupali obruče. Istina, bio im je olakšan posao neigranjem Čime Monekea, što se videlo po doprinosu kompletne unutrašnje linije. Jer, i Valter Tavares i Gabrijel Dek su bili dvocifreni.

Pretnja ispod koša, ali i sa distance. Real Madrid je pogodio bezmalo svaku drugu trojku – 14/29. Iliti 48,3 odsto. Prednjačio je Fakundo Kampaco sa četiri, jednu manje ubacio je rekorder Evrolige po broju datih dalekometnih koševa – Serhio Ljulj, precizne hice ispaljivao je i Serhio Rodriges… Ipak, jedan od lepših poteza bio je pogodak Marija Hezonje. Skoro sa loga Evrolige.

Baskonija je ubacila dve više od Kraljevskog kluba, ali previše tih je bio Markus Hauard za njegove standarde. Sasuo je tri iz osam pokušaja i imao tek 12 poena. A, kada je tako i pride nema Čime Monekea pod košem – šanse rapidno opadaju. Tanki su bili i Tadas Sedekerskis i Met Kostelo, neprimetan Majk Kocar i zapravo su na visini zadatka bili samo igrači koji su deo karijere proveli u Beogradu.

Vanja Marinković je poenterski gledano odigrao najbolji meč ove sezone u Evroligi. Održavao je Baskoniju u životu, davao joj kakvu-takvu nadu i meč završio sa 20 poena. Drugi je Kodi Miler Mekintajer, koji je procvetao pod palicom Duška Ivanovića. Još jednom je punio sve kolone. Nije bio blizu tripl-dabla, ali jeste dabl-dabla, pošto je u najvećem gradu na Iberijskom poluostrvu zabeležio 13 poena, osam asistencija i šest skokova.

Ali, moraće Baskonija daleko bolje da bi uopšte došla u poziciju da se vrati u Madrid.

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak, 23. april

Panatinaikos - Makabi Tev Aviv 87:91

/Lesor 22 - Kolson 18/

Real Madrid - Baskonija 90:74

/Musa 16 - Hauard 15/

Sreda, 24. april

Monako - Fenerbahče 91:95 (81:81)

/Okobo 19 - Hejs Dejvis 19/

Barselona - Olimpijakos 75:77

/Ernangomez 13 - Vilijams Gos 15/

DRUGI MEČEVI

Četvrtak, 25. april

Panatinaikos - Makabi Tel Aviv 95:79

/Slukas 29 - Braun 18/

Real Madrid - Baskonija 101:90

/Kampaco 24 - Marinković 20/

Petak, 26. april:

19.00: Monako - Fenerbahče

21.00: Barselona - Olimpijakos

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

19.00: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

20.30: Olimpijakos - Barselona

Sreda, 1. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.



tagovi

Fakundo KampacoDuško IvanovićČus MateoBaskonijaKK Real MadridEvroligaValter TavaresGabrijel DekSerhio RodrigesSerhio LjuljVanja MarinkovićKodi Miler Mekintajer

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara