Derek Nidam (©Starsport)
Derek Nidam (©Starsport)

Nidam: Partizan je napravljen za Evroligu, ali očekujte ratnike u Beogradu – dolazimo da pobedimo

Vreme čitanja: 7min | sub. 09.04.22. | 09:46

“To što se igra na jednu utakmicu nam i odgovara, jer je potrebno da samo jedno veče budemo posebno raspoloženi kako bi nastavili dalje. Težak zadatak je pred nama. Prilično sam siguran da je Partizan favorit”, rekao je košarkaš Burse u razgovoru za Mozzart Sport

Gotova je prva faza Evrokupa, Partizan je opravdao očekivanja i kao drugi iz Grupe A otišao u osminu finala. Osigurao je tako prednost domaćeg terena makar do polufinala, a na prvom koraku za protivnika će imati tursku Bursu. Tim koji je ozbiljnije rezultate počeo da beleži tek prošle sezone. Ove je sa Dušanom Alimpijevićem na klupi napravio iskorak. Ostvario je prvi cilj plasmanom u plej-of Evrokupa, ali ne želi tu da se zaustavi. Jedan od glavnih igrača ekipe bivšeg trenera Crvene zvezde je još jedno dobro poznato lice na ovim prostorima – američki plejmejker Derek Nidam.

Branio je boje Mornar iz Bara u dva mandata i skupa tri godine. Pružao sjajne partije u crnogorskoj ekipi, igrao svake godine plej-of ABA lige i pisao istoriju Barana. Put ga je minulog leta spojio sa Alimpijevićem, a tokom sezone je polako stasavao u jednog od najvažnijih igrača u ekipi. Za Mozzart Sport je govorio o predstojećem okršaju sa crno-belima, ali se prisetio i vremena koje je proveo u Jadranskoj ligi, velikog uspeha koji je ostvario sa reprezentacijom Crne Gore, kao i prvih impresija koje je stekao kada se svojevremeno našao na suprotnom kraju terena od Zvezde dok ju je predvodio njegov sadašnji trener.

Izabrane vesti

Ističe Nidam da je zadovoljan dosad ostvarenim, ali da ne želi tu da stane. Napominje da raspored postaje sve naporniji, da se kako sezona odmiče sve više trenira i da nema puno prostora za odmor.

"Zadovoljni smo, cilj je bio da se domognem plej-ofa u Evrokupu. To što se igra na jednu utakmicu nam i odgovara, jer je potrebno da samo jedno veče budemo posebno raspoloženi kako bi nastavili dalje”, rekao je Nidam za Mozzart Sport.

Svestan je kakav izazov se nalazi pred njegovom ekipom na međunarodnoj sceni. Partizan je pokazao da je s pravom još na početku smatran jednim od favorita.

Težak zadatak je pred nama. Prilično sam siguran da je Partizan favorit. Legendarni trener kao što je Obradović, prema mom mišljenju najbolji u Evropi, nesumnjivo će dobro spremiti tim. Da budem iskren, taj tim je napravljen za Evroligu i pred nama je veliki izazov", dodaje iskusni Amerikanac.

Nema dilemu šta je najveći kvalitet crno-belih.

"Trener Obradović. Vratio je pobednički mentalitet, ponos Partizanu. Videli smo i u Evrokupu da ti momci daju sve od sebe na svakoj utakmici i krasi ih zajedništvo. To je sve zasluga trenera. Uspeo je da uklopi sve te igrače i ubedi ih da veruju u sistem. To je teško uraditi".

Dvojicu sunarodnika vidi kao lidere Partizana na parketu.

"Igrao sam protiv Kevina Pantera kada je bio u Zvezdi. Veoma talentovan strelac, ima strašno telo. Ledej je sjajna četvorka, veoma snažan, lepak koji drži Partizanov tim na okupu. Njih dvojicu vidim kao lidere. Oni iznesu na teren šta god da Obradović isplanira".

Sa vernim pristalicama crno-belih se često susretao dok je boravio na crnogorskoj obali, a nema sumnje da će Bursu dočekati paklena atmosfera u Beogradskoj areni 20. aprila.

"To su jedni od najboljih navijača. Uvek je bilo zabavno igrati pred njima. Buka koju prave, navijanje, zviždanje - divno je igrati za, ali i protiv njih. Sjajna atmosfera. Prilično sam siguran da će imati punu dvoranu u plej-ofu. Biće to jedinstveno iskustvo, koje je mali broj igrača mogao da iskusi".

Otkriva i šta možemo da očekujemo od njega i Burse u glavnom gradu Srbije.

"Očekujte ratnike. Dolazimo sa željom da pobedimo. Zbog činjenice da se igra samo jedan meč verujemo da imamo šansu. Daćemo sve od sebe, igrati sjajnu odbranu, potruditi se da napad funkcioniše. Videćemo, ukoliko ostanemo u egalu do kraja, verujem da imamo šansu", jasan je Derek Nidam.

Nidam protiv Partizana (©KK Partizan)Nidam protiv Partizana (©KK Partizan)

Sa Dušanom Alimpijevićem se sreo tokom prvog mandata u Baru, kada je Mornar delio megdan sa Crvenom zvezdom I u plej-ofu ABA lige. Odmah je srpski stručnjak ostavio utisak na Amerikanca.

"Njegovi timovi su uvek agresivni u odbrani. Pre će vas napasti, nego da se povuku i strpljivo brane. Svaki put je bilo teško izaću na crtu njegovim ekipama. Srećan sam što sam sad na njegovoj strani".

Sada odlično sarađuju. Prija mu iskrenost srpskog trenera, oduševljen je pažnjom koju posvećuje detaljima.

"Imamo sjajan odnos. Veoma je iskren i to obožavam kod njega. Takođe, vodi u velikoj meri računa o detaljima što takođe veoma poštujem jer tako se i ja odnosim prema igri. To je ključ pobeđivanja. Dosad je bilo veoma zabavno. Nismo dobro počeli, ali smo se popravili. Vodili smo brojne razgovore kako bi krenuli u pravom smeru. Moram da napomenem još jednom, ta iskrenost je za mene ključ".

Sredinom sezone Bursa je ostala bez ponajboljeg igrača Olerika Frimena, koji nije mogao da odbije poziv moskovskog CSKA. Od njegovog odlaska konce igre preuzeli su Nidam i njegov sunarodnik Endru Endrus.

"Olerik je igrao sjajno. Primetio ga je CSKA, klub iz najvišeg ešalona evropske košarke uz Real Madrid i Barselonu. Kada je otišao ostala je praznina koju je trebalo popuniti. Bili smo svesni da ne možemo da radimo stvari na njegov način, morali smo to da uradimo svojim stilom. Endru i ja smo se našli. Nismo hteli da dozvolimo da sezona bude gotova. Mnogi su pomislili da ćemo pasti kada je otišao. Imali smo šta da dokažemo i mislim da smo odradili sjajan posao", ističe Nidam i dodaje: "Hteli smo da pokažemo da se ne vrti sve oko jednog čoveka, da imamo puno talentovanih igrača".

Bitan šraf u sistemu Dušana Alimpijevića je i odlični centar Kevarijus Hejs.

"Veoma je važan. Radi sve, krpi naše greške. Kada je agresivan i kada mu je energija na pravom nivou, malo je centara koji mogu da ga isprate, da kupe skokove, čuvaju obruč kao on. Ključan je za naš napad i odbranu, kompletan sistem".

Bursu očekuje izuzetno naporan period, pošto zaključno sa gostovanjem u Beogradskoj areni, igra četiri meča u narednih 11 dana. Neće imati prostora za odmor jer u Turskoj vode veliku bitku za plasman u plej-of, što im je naredni cilj. Trenutno su 10. sa učinkom 13-11, vode borbu sa Bahčešehirom (narednim rivalom), Bešiktašom i gradskim rivalom Tofašom za poslednja mesta u doigravanju. Uvertiru u duel sa Partizanom napraviće u Istanbulu gde se za nedelju dana sastaje sa Anadolu Efesom.

"Naredne tri utakmice, pred duel sa Partizanom, su nam veoma važne kada je u pitanju turski šampionat. Na početku sezone smo se našli u zaostatku u oba takmičenja, dobre igre i rezulati u martu su nas stavili u poziciji u da se borimo za doigravanje. Uspeli smo to da ostvarimo u Evrokupu i sada je pred nama najveći izazov u naredne četiri utakmice - da uđemo u plej-of turske lige i doguramo što dalje moguće na evrosceni. Utakmica sa Efesom će nam definitvno dati ideju o tome šta možemo da očekujemo u Srbiji".

Prisetio se I perioda koji je proveo u Crnoj Gori braneći boje Mornara. Igrao je u Baru najpre u sezoni 2017/18 kada je osvojio I titulu, a proglašen je I za MVP-a crnogorske lige. Drugi mandat je presekla pandemija, pa nije bio tako uspešan.

"Bilo je sjajno. Pisali smo istoriju, domogli se plej-ofa tokom svake godine koju sam proveo tamo. Braća Pavićević su bila sjajna prema meni. ABA liga je veoma kvalitetna, što pokazuju i dobri rezultati njenih timova u evropskim takmičenjima. Fizički veoma zahtevna liga i drago mi je što sam imao nekoliko dobrih sezona tamo i što sam se istakao".

Igrao je tokom karijere u Litvaniji, Ukrajini, Nemačkoj, Italiji i Francuskoj, ali ABA ligu smatra jednom od najbolji u Evropi.

"U prvih pet. Liga je koja ima nekoliko teškaša, prvih pet ili šest timova je veoma kvalitetno. Španija, Turska, VTB liga, pa ABA liga ili italijanska. Takmičenje u kojem želite da igrate. Čak i mladi momci dobijaju puno prostora i zaista je dobra za sve igrače u svim stadijumima karijere", tvrdi Nidam.

Nidam u dresu Crne Gore (©Starsport)Nidam u dresu Crne Gore (©Starsport)

Uvek voli da se vrati na Jadran gde se oseća kao kod kuće i ima posebnu vezu sa Barom, košarkaškim klubom Mornar, Crnom Gorom i regionalnom košarkom.

"Taj čitav region mi je kao druga kuća. Kada god sam tamo, na prostoru bivše Jugoslavije, osećam se veoma dobro. Praktično sam tamo sazreo, igrao za Mornar, dobio pasoš, igrao u plej-ofu sa Zvezdom, protiv Partizana pred punim dvoranama. To je postao moj standard za košarku i postavilo temelje za ovo što sam danas. Veoma sam vezan za to područje".

Po dolasku u Bar je dobio i crnogorski pasoš, a ubrzo I poziv u državni tim. Sa Zvezdanom Mitrovićem kao selektorom (zajedno su radili i u Monaku) ostvario je jedan od najvećih uspeha u karijeri.

"To mi je bilo sve. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo su bile neverovatne. Bio sam sa tim momcima tri i po godine, imali smo sjajnu hemiju, svi smo kao braća jedni drugima. Oni su moja porodica. Kada smo ostvarili san, plasirali se na Svetsko prvenstvo i postali država sa najmanjim brojem stanovnika koja je učestvovala na planetarnoj smotri - to je bio jedan od najvećih uspeha u mojoj karijeri. Sjajan osećaj, sjajno dostignuće. Ne može mnogo ljudi, posebno Amerikanaca, da iskusi tako nešto".



tagovi

Derek NidamBursaDušan AlimpijevićKK PartizanŽeljko ObradovićEndru EndrusKevarijus HejsKevin PanterZek Ledej

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara