Ono kad evropski šampion ne ide na Mundobasket: Slovenija uništena u Zaporožju

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.11.18. | 20:20

Sada je i zvanično! Hrvatska na mišiće dobila Mađarsku, odlična rola Mira Bilana

Crni dan za košarku.

Ako nisu uzeti za ozbiljno svi dosadašnji apeli da kvalifikacije u ovakvom obliku prisilno menjaju hijerarhiju svetske košarke, onda je dovoljno samo pogledati šta se Sloveniji dogodilo u samo godinu dana. Od titule evropskog šampiona pod vođstvom velike NBA zvezde i najtalentovanijeg igrača planete, Zmajčeki su došli do toga da su večeras u ukrajinskom Zaporožju doživeli pravu katastrofu posle koje su i zvanično ispali iz trke za plasman na Mundobasket naredne godine - 54:82! 

Izabrane vesti

Nažalost, ovo je rezultat nečega što nema veze sa košarkom i najvažnijim članovima igre pod obručima – igračima... Slovenija je posle ovog debakla otišla na skor 2-7, što je i matematički izbacuje iz trke za treće mesto.

Ukrajina je bez pomoći Lena, Mihaljuka, Džetera, Mišule, Fezenka, Gladira, Koneva, Lukašova, Zajceva i ostalih deklasirala aktuelnog evropskog šampiona i ostala u trci za poslednjim mestom koje vodi u Kinu.

Istina, Slovenija je za ovaj meč bila sastavljena uz pomoć štapa i kanapa, pa ovakav rasplet ni ne treba nikoga da iznenadi. Domaćin je utakmicu prelomio furioznom igrom u trećoj četvrtini koju je dobio rezultatom 23:9, a serijom 17:2 otišao je i na ogromnih 24 poena viška pred poslednji mali odmor. Slovenija je, poređenja radi, baš na kraju te treće deonice imala svega 34 ubačenih poena.

Do kraja utakmice Ukrajina je išla i na preko 30 poena razlike, ali je Gregor Glas trojkom na 33 sekunde pre kraja učinio da zaostatak bude tek nešto manji...

Ukrajinu su predvodila čak šestorica igrača sa dvocifrenim učinkom. Blistao je nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Aleksandar Lipovij sa 10 poena, osam asistencija i četiri skoka, dok je Aleksandar Kobec imao 13 poena, ali je takođe i povredio koleno, pa su saigrači morali da ga iznesu sa terena... U redovima Slovenije Blaž Mesiček je ubacio 12, a Gregor Hrovat 13 poena. Od ostalih jedino je Matic Rebec imao bar devet poena...

Hrvatska je tesnom pobedom nad Mađarskom rezultatom 74:69 bar nakratko otišla na treće mesto Grupe J.

Kockasti su se u Osijeku ozbiljno igrali sa živcima svojih navijača. Posle vođstva od 13 poena u finišu treće četvrtine, Hrvatska je pred kraj došla do toga da strepi za pobedu nad oslabljenim Mađarima. Posle dva pogotka Domagoja Bošnjaka sa penala za rezultat 74:69, Mađarska je na 15 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene pokušala da napravi čudo i meč odvede u produžetak. Gosti su pokušali, ali je posle prave konfuzije na terenu rezultat ipak ostao nepromenjen. Prvo je David Vojvoda izgubio loptu kod lošeg dodavanja, da bi Tomislav Zubčić onda prodao dobijenu loptu, a Žoltan Perl nije bio siguran sa distance.

Odličnu rolu imao je Miro Bilan sa 22 poena i 14 skokova, dok je Bošnjak dopisao 17 koševa. Mađarsku je predvodio Perl s 20 poena, dok je Vojvoda imao 14 koševa.

FIBA KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET 

GRUPA I

Turska - Španija 71:67
/Erden 16 - Brizuela 18/

Ukrajina – Slovenija 82:54
/Kobec 13 – Hrovat 13/

Letonija – Crna Gora 75:84
/Mejers 27 – Dubljević 22/

GRUPA J

Hrvatska – Mađarska 74:69
/Bilan 22 - Perl 20/

Foto: FIBA basketball


tagovi

košarkaška reprezentacija SlovenijeKošarkaška reprezentacija HrvatskeMiro BilanAleksandar Lipovij

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara