""
""

Počinje! Super košarka i borba za titulu prvaka Srbije

Vreme čitanja: 8min | sub. 05.04.14. | 11:14

Osam timova - dva cilja i jedan san...

Konačno! Posle nekoliko meseci borbi u Jadranskoj ligi, Evroligi, Evrokupu i Košarkaškoj ligi Srbije, došlo je vreme da se najjača srpska košarka ponovo zaigra u halama širom države! Najveća radost svih pravih ljubitelja domaćeg sporta, posebno igre pod obručima, vratiće ljude na gledališta, odakle će, sigurni smo sa ogromnom željom posmatrati svaku utakmicu u nadi da će ova sezona Superlige Srbije iznedriti nekog novog asa. Nekoga ko će biti budućnost naše, ali i evropske košarke.

A nedovoljno izbrušenih talenata u našoj maloj zemlji... Ima ih, na pretek!

Izabrane vesti

Po već ustaljenom pravilu, takmičenje će okupiti osam najboljih timova u ovom trenutku. Četiri iz Jadranske lige - Partizan, koji i brani titulu prvaka države, Crvena zvezda, kragujevački Radnički i Mega Vizura. Tu su i klubovi iz Košarkaške lige Srbije, tačnije oni koji su na kraju prvenstva obezbedili prve četiri pozicije - FMP, Metalac, Crnokosa i Borac MOZZART Sport.

Sistem takmičenja je već poznat - prve četiri ekipe na kraju takmičenja ići će u plej-of i time obezbediti učešće u Jadranskoj ligi sledeće sezone. S tim što će prve tri ekipe imati bezuslovno učešće u regionalnom takmičenju, dok će četvrtoplasirani morati da plati "vajld kard".

Nakon mnogo kadrovskih i ekonomskih problema koji su zahvatili Partizan tokom dosadašnjeg dela takmičarske godine, branilac titule u prvenstvo Srbije ulazi sa željom da i 13. uzastopni put uzme titulu i okiti se novim zlatom, čime bi samo potvrdio dominaciju koja traje već godinama.

Igrački kadar nije promenjen za ovu situaciju. Dakle, svi oni koji su odigrali Jadransku ligu boriće se za minutažu i u Superligi. Jedina enigma bila je šta će se dogoditi sa Tarensom Kinzijem, ali nedavno je potvrđeno da on uopšte nije ni prijavljen.

Klub iz Humske već na otvaranju igra veliki derbi sa Radničkim, a utakmica je na programu u ponedeljak od 18 časova u kragujevačkom Jezeru, a Milenko Tepić se nada da će crno-beli ostvariti zacrtani cilj.
"Pobednik Superlige je šampion Srbije, a to nije mala stvar. Mi branimo titulu i neće biti lako, jer i drugi timovi žele trofej. Utakmica u Kragujevcu će biti posebno teška, jer je prva u nizu. Igraćemo ovo takmičenje kao da je najvažnije u sezoni, ali je objektivno za nas najznačajniji finalni turnir ABA lige", objasnio je Tepić.

Crvena zvezda u novi takmičarski ciklus ulazi na krilima velike pobede nad Uniksom u prvom meču polufinala Evrokupa. Iako ih čeka borba na tri fronta, crveno-beli su odlučili da ne menjaju roster, već će priliku pružiti mlađim igračima da se afirmišu.

Najiskusniji igrač iz ekipe Dejana Radonjića, reprezentativni centar Raško Katić, rekao je da je Superliga Srbije za Zvezdu veliki izazov i da će u svakoj utakmici, do kraja, ići na pobedu. Prvi meč tim sa Malog Kalemegdana odigraće u subotu od 19 časova u hali Pionir sa Borcem MOZZART Sport. Podsetimo, dva tima su se već sastala jednom ove sezone, u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća, kada je Zvezda slavila sa 81:62.
"U sezoni rastemo tako što svaku sledeću utakmicu spremamo kao da je najvažnija. Isti je pristup i meču protiv Borca. Verovatno će u podsvesti biti revanš protiv Uniksa, ali to ne znači da ćemo sebi dozvoliti opuštanje. Superliga je takmičenje koje realno donosi prestiž i znam da je našim navijačima domaća liga važnija od Jadranske. ABA liga omogućava Evroligu i sa sportske strane očigledno je gde se nalazi veći ulog. Daleko od toga da nećemo pružiti sve od sebe da osvojimo Superligu. Očekuje nas rasplet u Evrokupu, ABA ligi i ako sve bude kako smo planirali, nadam se da ćemo u domaćem prvenstvu igrati rasterećenije, za užitak i prestiž, na najvišem mogućem nivou", rekao je Katić.

Radnički je posle dosta uspona i padova ove sezone uspeo da obezbedi opstanak u Jadranskoj ligi, a za najjače takmičenje unutar granica naše zemlje pojačao se sa jednim, ali velikim pojačanjem - supertalentovanim plejmejkerom Jovanom Novakom. Prethodnih dana dosta se šuškalo o mogućem odlasku reprezentativca Nikole Kalinića u FMP, međutim, trener tima iz srca Šumadije, Miroslav Nikolić potvrdio je za MOZZART Sport da Kalinić ne ide nigde.
"Obaveze od strane kluba prema njemu se izmiruju, Kalinić je igrač Radničkog i tačka. Pričalo se i za Savu Lešića, sada za Kalinića, a to su sve opstrukcije, pokušaji 'košarkaških moćnika' da nas uzdrmaju na startu sezone", poručio je Nikolić.

Što se tiče predstojećeg takmičenja u Superligi, popularni Muta je rekao:
"Naš cilj u domaćoj ligi biće da svojom igrom obezbedimo poziciju među prve četiri ekipe kako bismo nastavili takmičenje u ABA ligi. Pružićemo maksimum tokom sezone, a na kraju ćemo videti šta će biti sa ovim klubom", zagonetno je ustanovio Nikolić.

Pred utakmicu sa Partizanom iskusni strateg nije imao previše razloga za optimizam:
"Partizan je veliki klub, jaka ekipa. Obzirom na okolnosti, mislim da ne možemo da očekujemo mnogo od te utakmice. S druge strane, igrači su uvek motivisani da se dokažu i pokažu u takvim duelima, tako da ništa nije nemoguće".

Mega Vizura je put od najprijatnijeg iznenađenja Superlige do jednog od najvećih favorita prošla za nešto manje od godinu dana. Posle tesne polufinalne serije plej-ofa sa Crvenom zvezdom, još neizvesnijeg finala Kupa Radivoja Koraća, izabranici Dejana Milojevića spremni su da pokažu srpkoj javnosti da su tim za najveće domete. Ekipu su, potpuno logično, pojačala dvojica izuzetno mladih i talentovanih košarkaša, koja su sezonu u Košarkaškoj ligi Srbije igrali kao pozajmljeni igrači upravo iz Mege. To su bek Smedereva Ognjen Jaramaz i najkorisniji igrač KLS, Andrija Bojić, koji je sakupio ukupno 620 indeksnih poena, uz prosek od 17,4 poena, devet skokova i 1,4 asistencije.

Jedan od najboljih košarkaša Mege, Nikola Jokić, uveren je da je ovo sezona u kojoj ovaj sastav može da pokaže puno toga.
"Još u Kupu smo pokazali da možemo da se nosimo sa najjačim ekipama, a isto to smo uradili i u Jadranskoj ligi. Imali smo nekoliko jako dobrih utakmica, kao protiv Cibone i Partizana. Naš cilj je da ove sezone odemo u plej-of, da prođemo polufinale i da, u finalu probamo da iznenadimo sve", istakao je Jokić za MOZZART Sport.

Osim igračkih, došlo je i do promena u mestu odigravanja utakmica. Mega Vizura će, naime, Superligu igrati u Hali sportova na Novom Beogradu, gde je nastupala i prethodne dve sezone. U susretu prvog kola sastaće se Mega i Crnokosa, što predstavlja reprizu četvrtfinala Kupa Koraća. Podsetimo, Mega je tada slavila sa 88:76.
"Iznenadili su nas bili igrom u tom meču, posebno u prvom poluvremenu, kada su pogađali dosta trojki. Ekipa im je takva da im i četvorke i petice igraju prilično visoko i mogu da pogode šut sa distance. Ipak, ja se nadam da ćemo ovog puta odigrati pametnije, da ćemo ih od rane faze utakmice naterati da igraju našu igru, da ih nadskočimo i dođemo do pobede", dodaje Jokić , koji će se 12. aprila u Portlandu naći na svojevrsnom Najki skupu, kao član reprezentacije sveta. Supertalentovani krilni centar biće jedan od četvorice igrača iz Evrope koji će odigrati ovaj meč. Ostali su Metekan Birsan (Turska), Demijan Inglis (Francuska) i Klint Kapela (Švajcarska).

Jedan od dokaza da košarka u Srbiji još uvek ima bisera koji mogu da se takmiče na najvišem nivou jeste ekipa Borca MOZZART Sport. Čačani, koji se na velika vrata vraćaju u srpsku elitu žele da se, pre svega, dobrim igrama predstavi publici koja još uvek nije imala priliku da ih gleda i odbrani čast čuvene škole košarke. Naravno, potajna nada je plasman u plej-of. Ako mislite da je to nemoguće, setite se samo Mege i Vojvodine, sastava koji su prošle godine bili ispred Radničkog i igrali završnicu takmičenja.

Ekipa Raška Bojića će već u prvom kolu igrati sa Crvenom zvezdom, dok u drugom dočekuju Partizan, a košarkaški obrazovana publika iz ovog grada verovatno će se nadati čudu, poput onog iz prošle sezone, kada je Metalac na svom terenu savladao crveno-bele sa 82:77...
"Možda nam nije odgovaralo da na početku igramo sa večitima, kao uostalom ni ovako brz start Superlige, jer smo ekspresno morali da dovodimo pojačanja. Poznato je da je Borac MS imao problem sa povredama igrača i da smo ostali bez usluga Mandića i Dedijera, kao i Pantića koji je otišao u Grčku. Uspeli smo da angažujemo Draška Albijanića i Aleksandra Marelju i da se pojačamo na visokim pozicijama", rekao je direktor kluba Marko Ivanović, a zatim nastavio:
"Idemo korak, po korak. Igrači će biti rasterećeni i sigurno je da su Jadranci favoriti, ali moći ćemo da se nosimo sa svima osim sa Zvezdom i Partizanom. Nadam se da ćemo pružati dobre partije kako kod kuće tako i na strani. Naš cilj je da na pravi način prezentujemo klub, grad, region i sve sponzore".

Borac se za sezonu pojačao sa dvojicom visokih igrača, koji bi trebalo da donesu potrebnu sigurnost u reketu. To su Draško Albijanić, koji je stigao iz Zrinjskog i Aleksandar Marelja, momak koji je prošlog leta borio za mesto u Partizanu, a sezonu je proveo u makedonskoj Strumici.

Blagoja Ivić, trener CrnokoseCrnokosa je definitivno najprijatnije iznenađenje ovog takmičenja. Iz godine u godinu tim iz Kosjerića napreduje sve više, a za samo godinu dana prevalio je put od Druge lige, preko KLS i Kupa Koraća, do mesta među najjačim klubovima Srbije. Puleni Blagoja Ivića su već sada napravili ogroman rezultat, a u pokušaju da naprave nešto više dobili su dva pojačanja - Milana Janjuševića iz Bijeljine i Bojana Stanojevića iz Tamiša.

Igrački gledano, Metalac iz Valjeva je definitivno ekipa koja će se sigurno boriti za mesto u plej-ofu. Osim igrača poput Bojana Bakića, Marka Čakarevića i Vukašina Aleksića, tu je sada i američki plejmejker Ešton Mičel, koji je stigao iz češkog Kolina i sigurno će biti od velikog značaja u realizaciji napadačkih akcija. Osim novih košarkaša, Metalac je za Superligu doveo i novog trenera. Naime, Vladimir Đokić je sa trenerske pozicije smenio Sinišu Matića, pa će bivši strateg kraljevačke Sloge pokušati da donese Valjevu veliku radost.

FMP je takmičenje u KLS završio na prvom mestu, a još u pobedi nad Partizanom u četvrtfinalu Kupa mladi izabranici Milana Gurovića pokazali su zube i želju da favoritima stanu na žulj. Za ostvarenje ovih ciljeva dovedena su i dva pojačanja - Miroslav Radenković i Vladimir Matić.

Nažalost, ono što bi već na početku Superlige moglo da baci senku jeste činjenica da će se prvenstvo igrati po pravilima ULEB-a, iako su timovi iz KLS igrali po FIBA pravilniku... Pritom, klubovi su za ovu izmenu saznali u petak popodne, a ovakvo stanja stvari neće pogoditi samo klubove, već i sudije, tačnije one koje dolaze iz Košarkaške lige Srbije.

Ipak, svi se nadamo da će sezona proći samo u znaku dobre košarke i igara koje ćemo pamtiti.

KOŠARKAŠKA SUPERLIGA - 1. KOLO:

Subota:

19.00 Crvena zvezda - Borac MOZZART Sport
19.00 Mega Vizura - Crnokosa Kosjerić

Nedelja:

18.00 FMP - Metalac

Ponedeljak:

18.00 Radnički Kragujevac - Partizan

(FOTO: MN Press, ABA photo/ Jovan Azdejković)


tagovi

Mega VizuraKošarkaška SuperligaKK MetalacKK CrnokosaSrbijaRadnički NišFK PartizanFMPFK Crvena zvezdaBorac MOZZART Sport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara