Šabaz Nejpir (Foto: Starsport)
Šabaz Nejpir (Foto: Starsport)

Posle odgovora Mesini, prilika za Nejpira da pokaže reakciju i na parketu

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.11.23. | 11:08

Američki plejmejker na novom ispitu u Zadru

Nemile scene u Zadru napravile su veoma lošu uvertiru u duel sedmog kola ABA lige između sastava Danijela Jusupa i Crvene zvezde. Napad na naše kolege i delegaciju crveno-belih izazvao je reakciju kluba sa Malog Kalemegdana. Zatraženo je da se susret sa Zadrom odigra pred praznim tribinama dvorane Krešimir Ćosić, ali zahtev Zvezde nije uvažen. ABA liga i Zadar su istakli da će učiniti sve da utakmica prođe u najboljem redu, pa nam ostaje da se nadamo da će se priča konačno u potpunosti prebaciti na teren (17.00). A na njemu će Jusupova ekipa dočekati četu Janisa Sferopulosa (17.00).

Jasno, Zvezda je favorit, ali prethodna sezona je pokazatelj da mora da bude oprezna protiv vrlo atipične i borbene ekipe Zadra, koja joj je nanela poraz u Beogradu i bez najboljeg igrača Luke Božića. Reflektori će ovoga puta biti uprti u MVP-a regionalnog takmičenja, ali i u američkog plejmejkera iz redova Crvene zvezde - Šabaza Nejpira.

Izabrane vesti

Zasad nije ispunio očekivanja na Malom Kalemegdanu. Počeo je dobro, zablistao na premijeri u Evroligi protiv Asvela, a svaki naredni susret u elitnom takmičenju bio je problematičan. Posle dva ubačena poena Barseloni, na proseku je od 12,4 po meču, ali još veći problem od šuta su Nejpirovo zalaganje u odbrani i česta bezidejnost na protivničkoj polovini.

Pred duel sa Zadrom, našao se u centru pažnje zbog komentara trenera Olimpije Milano Etorea Mesine, koji je navodno istakao da Šabaz piše bivšim saigračima iz Prestonice mode da želi da se vrati. Stigla je oštra reakcija iskusnog plejmejkera, koji je italijanskog stručnjaka nazvao lažovom, da bi na kraju šef struke Milana istakao da tako nešto nikada nije rekao o Nejpiru i da su italijanski mediji izvrnuli njegove reči.

Kako bilo, Mesinina nova strelica ka Zvezdinom igraču, s ozbirom da je ranije pričao kako nije hteo da prihvati tri puta veći novac da ostane u Milanu, izazvala je reakciju. Nejpir je pokazao da mu je stalo i brže bolje posredstvom društvenih mreža odgovorio je bivšem treneru. Sada je vreme da odgovori i na terenu posle serije razočaravajućih partija. Jedino je protiv Budućnosti bio dobar sa 14 poena, bez promašaja iz igre, ali očekuje se i daleko više od jednog od Zvezdinih lidera.

Više ne mora mnogo ni da se troši sa Nemanjom Nedovićem i Jagom dos Santosom u rotaciji. Može makar da utroši više energije u odbrani nego što je to dosad radio, ali i da povuče jače u napadu. Možda bi Mesinini komentari mogli da mu posluže kao gorivo ili iskra koja će mu preokrenuti sezonu.

Kako bilo, osim što bi bilo dobro da Nejpir pokaže novo lice u dvorani Krešimir Ćosić, jasno je da Zvezda ima i imperativ pobede. Minule takmičarske godine je shvatila da se kiksevi ne praštaju, ostala bez prvog mesta na tabeli zbog poraza od Zadra u Beogradu i Cibone u Zagrebu.

Zadrani nisu praktično ništa drastičnije menjali u odnosu na prošlosezonske okršaje. Otišao je Antonio Jordano u Francusku, angažovani su Petar Vujačić iz Mornara i Lovro Mazalin iz Cibone, kao i Patrik Jambrović iz Šibenke, ali on zasada nema veću ulogu. Jusup i dalje igra sa prilično kratkom rotacijom, a pored i ove sezone najkorisnijeg igrača regionalnog takmičenja Božića (prosečan indeks 33,8) glavni šrafovi u igri iskusnog hrvatskog stručnjaka su i ovoga puta Dario Drežnjak, Marko Ramljak i bivši košarkaš Zvezde Arijan Lakić. Ovoga puta će ekipi zbog povrede nedostajati centar Karlo Žganec, što u inače kratkoj rotaciji može da predstavlja problem za ekipu Zadra.

"Žao mi je što ćemo mi biti oslabljeni, ne možemo da računamo na Karla Žganeca. Naš roster nije širok, treba nam još jedan igrač, ovakve povrede mogu se dogoditi u momentima koji budu bitni u sezoni, bilo da se radi o utakmicama koje odlučuju o opstanku u ligi ili osvajanju trofeja. Želim da navijači dođu, navijaju na fer način i podrže nas u ovoj utakmici. Naravno da ćemo dati sve od sebe da budemo konkurentan rival velikom favoritu", rekao je Jusup u najavi susreta, a istakao je da se nada i istinskom spektaklu, mada je to palo u vodu zbog incidenata na ulicama Zadra.

Iskusni Ramljak je istakao da će ekipa učiniti sve da napravi još jednom iznenađenje.

"Potrudićemo se da Zvezdi ne bude lako ovde. O njima ne treba trošiti reči, radi se o evroligaškoj ekipi, moćni su. Ako uspemo održati visok nivo tokom čitave utakmice, ako budemo dobri u svakom segmentu igre i otvori nam se prilika za pobedu, moramo biti spremni da je ugrabimo, da odgovorimo u svakom delu terena na njihovu igru i onda se možemo nadati dobrom rezultatu. Spremali smo se za utakmicu trening po trening, kada počne igraćemo odbranu po odbranu, napad po napad i tako čitavim tokom", istakao je Ramljak.

Hrvatski tim je u prethodnom kolu izgubio od Mege u Hali sportova Ranko Žeravica, te posle šest rundi ima učinak 3-3, dok su crveno-beli na 5-1. Biće im ovo čak 43. međusobni okršaj u regionalnom takmičenju, a tim sa Malog Kalemegdana je bio daleko uspešniji sa 29 trijumfa, od kojih 12 u dvorani Krešimir Ćosić (devet poraza).

ABA LIGA - 7. KOLO

Petak

Borac Mozzart - Studentski cenar 87:76

/Segu 17 - Drežnjak 16, Kamenjaš 16/

Subota

FMP - Cedevita Olimpija 84:96

/Pavićević 16 - Blažič 24/

Budućnost - Split 72:58

/Pol 14 - Šorter 18/

Nedelja

17.00 Zadar - Crvena zvezda

19.00 Mornar - Mega

21.00 Partizan - Igokea

Ponedeljak

18.00 Krka - Cibona



tagovi

KK Crvena zvezdaŠabaz NejpirDanijel JusupKK ZadarMarko Ramljak

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara