Nikola Kalinić (©Shutterstock)
Nikola Kalinić (©Shutterstock)

Prvak Španije se ne predaje, Kalinić imao više izgubljenih lopti od poena, Real dalekometnom paljbom do polufinala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.06.21. | 00:06

Baskonija zakazala majstoricu sa Valensijom, Madriđani se prvi dokopali polufinala plej-ofa španske ACB lige

Košarkaši Baskonije su slavili u svojoj Fernando Buesa Areni protiv Valensije i tako izjednačili u četvrtfinalnoj seriji (1:1). Puleni Duška Ivanovića su već u prvom kvartalu uspostavili kontrolu, stekli dvocifrenu prednost koja je išla i do 19 poena, da bi je na kratko izgubili u finišu susreta, ali rival iz Fontete nije imao snage za preokret - 76:65. Majstorica je na programu već u petak (19.45).

19.45: (1,80) San Pablo (14,5) Tenerife (2,15)

Izabrane vesti

Ključna razlika napravljena je u izgubljenim loptama, četa Haumea Ponsarnaua je u 21 navrata prodala posed, rival samo devet puta. Prednjačili su Nikola Kalinić (pet poena) i Sem van Rosom (sedam poena) sa po šest grešaka. Dokaz da je odbrana Baskonije odradila paklen posao. Interesantno je da je pobednička ekipa izvela svega četiri slobodna bacanja (sva četiri pogodila).

Gosti su nešto bolje otvorili meč, ali je u drugom delu prve deonice usledila sjajna serija sastava iz Vitorije od 16:2, kojom je domaćin po prvi put na meču stekao dvocifren višak. Već u drugom kvartalu se razlika pela i do 19 poena, pokušavali su gosti da se vrate po povratku sa velikog odmora, imali par dobrih naleta, ali su Ivanovićevi izabranici uspeli da ih spreče da uhvate priključak. Najbliže što je Valensija prišla bilo je osam poena zaostatka i to u samom finišu susreta, kada je ipak bilo kasno da se nadaju preokretu.

Pobednički sastav je sa 15 poena predvodio Rokas Gidraitis, po 13 su dodali Zoran Dragić i Alek Piters, dok je dvocifren sa 12 bio i Tonje Džekiri. Pjerija Henri je dirigovao igrom Baska, pa je meč okončao sa osam poena i 10 asistencija. Doskorašnji košarkaš Crvene zvezde Kino Kolom je za 12 minuta na terenu upisao četiri poena i dva završna dodavanja. Sa druge strane je gotovo jedini raspoložen bio Klemen Prepelič (20 poena), dok je dvocifen bio i Derik Vilijams (11 poena). Kalinić je uputio svega tri šut iz igre i dva pogodio (po dvojku i trojku), pa je sa šest izgubljenih lopti odigrao jednu od slabijih utakmica u dresu Valensije. Vanja Marinković nije nastupio.

Real je očekivano bio bolji od Gran Kanarije i u drugom duelu, pa je posle dva trijumfa izborio plasman u polufinale. Ovoga puta su izabranici Pabla Lasa ipak morali dobro da se pomuče, za razliku od prvog duela (103:79), pa su po prvi put do dvocifrenog suficita stigli u poslednjem kvartalu. Pokušala je Granka da se vrati, ali nije imala snage, te je završila sa tekućom sezonom u Španiji - 75:81.

U polufinalu ekipa koja je regularni deo sezone okončala na prvom mestu na tabeli čeka boljeg iz duela Valensije i Baskonije. Sve serije igraju se na dve pobede.

Dalekometna paljba je presudila, kako su gosti iz Madrida ubacili dvostruko više trojki od rivala (14:7). Interesantno je da je Real ubacio više od polovine poena van linije 6,75 (42:39), kao i da je izveo više nego dvostruko manje slobodnih bacanja od domaćina (9/12:20/25).

19.45: (1,80) San Pablo (14,5) Tenerife (2,15)

Rezultatska klackalica u uvodnih 10 minuta pripala je gostima i to sa svega pola koša prednosti. Usledila je nešto efikasnija druga četvrtina, u kojoj su se Madriđani ponovo bolje snašli, ali su na odmor otišli sa samo dva poena viška (37:35). Na kratko je Gran Kanarija vodila u trećoj deonici ali je Real držao konce igre u rukama. Ipak, nije uspevao da se odlepi, ali je na poslednju pauzu otišao sa nešto komfornijih sedam poena u plusu. Sa pet vezanih poena na startu odlučujućeg kvartala stigao je i do prvog dvocifrenog suficita, domaćin je sredinom kvartala prepolovio zaostatak, ali nije imao snage i kvaliteta za više od toga.

Pobednički sastav je sa 15 poena predvodio Rudi Fernandez (4/8 za tri), pola koša manje dodao je Džejsi Kerol (2/3 za tri), dok je sa distance vrstan bio i Džefri Tejlor (11 poena, 3/5 za tri). Dvocifren i Serhio Ljulj sa 10 poena (2/5 za tri), Valter Tavares se nije upisao, ali je uhvatio 12 skokova. Tristan Vukčević nije dobio priliku da zaigra. Gran Kanariju je predvodio Ej Džej Sloter sa 22 poena, 13 je dodao Džon Šurna, dok je dabl-dabl upisao Met Kostelo (11p, 11sk).


ACB - PLEJ-OF, ČETVRTFINALE (DRUGI MEČ)

Sreda

Baskonija - Valensija 76:65 /1:1 u seriji/

/Gidraitis 15 - Prepelič 20/

Gran Kanarija - Real Madrid 75:81 /0:2 u seriji/

/Sloter 22 - Fernandez 15/

Četvrtak

19.45: (1,80) San Pablo (14,5) Tenerife (2,15) /0:1 u seriji/

22.00: (4,40) Huventud (17,0) Barselona (1,25) /0:1 u seriji/

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

ACB ligaBaskonijaValensijaKK Real MadridReal MadridKK ValensijaGran KanarijaKK Gran KanarijaNikola KalinićDuško IvanovićRudi FernandezValter TavaresRokas Giedraitis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara