Svetislav Pešić (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)
Svetislav Pešić (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

Samo je Pešić tukao Amere na SP i uzeo zlato, Litvanci prošli kao Grci i Francuzi

Vreme čitanja: 2min | sre. 06.09.23. | 10:07

Nije lako „živeti“ sa trijumfom protiv NBA asova

Napravila je Litvanija senzaciju u grupi Mundobasketa, pobedila je SAD, nanela joj prvi poraz na ovom šampionatu sveta. I paradoksalno ispada, taj rezultat je više naškodio pobedniku nego poraženom.

Kostur na današnji dan kaže: SAD je polufinalista prvenstva, dok je Litvanija ispala i ostaće bez medalje. Srbija je pregazila ljutog rivala sa Baltika kao nikada do sada. Izgledali su Pešićevi puleni jači u svim elementima igre, pa su im i rivali na kraju skinuli kapu i čestitali.

Izabrane vesti

Kada se podvuče crta, još jednom se videlo da pobeda nad reprezentacijom SAD crpi mnogo fizičke i mentalne snage ekipi koja taj uspeh ostvari. Prosto, nije lako dalje „živeti“ sa tom pobedom, sačuvati snagu i fokus za naredne utakmice. Ono što se desilo Litvaniji juče, dešavalo se i nekim reprezentacijama ranije na Svetskom prvenstvu.

Grčka je 2006. godine na Mundobasketu napravila veliko iznenađenje pobedom nad SAD u polufinalu – 101:95. I dok su svi posle toga mislili da je zlato rezervisano za Helene, kada su već skinuli najveći skalp na takmičenju, finale je bilo totalni antiklimaks: Španija je demolirala Grčku sa 70:47! Prosto, momci sa juga Evrope nisu uspeli da se energetski i psihološki u dovoljnoj meri oporave i spreme za borbu za zlato.

Ista stvar se desila Francuzima 13 godina kasnije. Igralo se prvenstvo sveta 2019. godine u Kini. Trikolori su u četvrtfinalu ukrstili koplja sa „drim timom“ i pobedili sa 89:79. Ali, do zlata nisu mogli. Već na narednom stepeniku ubedljivo ih je tukla Argentina – 80:66. Pa čak ni gaučosi nisu odneli titulu, već je ponovo ona otišla u ruke Španiji.

Ni na Svetskom prvenstvu ove godine tim koji je tukao SAD neće uzeti zlato. Litvaniju je kući poslala Srbija koju s klupe vodi Svetislav Pešić. A, upravo je on jedini čovek koji je pobedio „drim tim“ na šampionatu planete i okitio se zlatnom medaljom!

To se desilo u Indijanapolisu 2002. godine, kada je SR Jugoslavija u četvrtfinalu šokirala svet pobedom nad domaćinom, SAD – 81:78. To kako su igrali te večeri Bodiroga, Gurović, Divac, Stojaković, Jarić i dalje se pamti. Samo što su se i „plavi“ posle toga namučili u polufinalu sa Novim Zelandom, ali su izbegli minu. Finale turnira donelo je sudar dve reprezentacije koje su u Indijanapolisu pobedile Amerikance – Jugoslavije i Argentine. I u dramatičnom finišu trijumfovao je tim Svetislava Pešića.

A, zamalo se desilo da se istorija delom ponovi, da se u četvrtfinalu ove godine sastanu Srbija i SAD. Sada je i Litvancima krivo što se tako nije dogodilo...



tagovi

Svetislav PešićKošarkaška reprezenatcije SADkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara