Sito Alonso: Svi razmišljaju o nama! Imamo osam stranaca, ali ja to vidim kao pozitivnu stvar...

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.09.18. | 16:59

„Nije uobičajeno da ovde imate Španca, dvojicu Brazilaca, dosta Amerikanaca... Radimo i slušamo, igrači slušaju one koji su tu od ranije i to je mnogo važno“

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Odluka rukovodećih kadrova Cedevite da ovog leta angažuje španskog stručnjaka Sita Alonsa, a sa njim i čak osmoricu stranaca u regionu nekadašnje SFRJ dočekana je uz mnogo oprečnih komentara. 

Izabrane vesti

Ipak, španski stručnjak nema dilemu - Cedevita će ove sezone pokazati nešto sasvim novo u odnosu na ono na šta je košarkaška publika naviknuta u ovom delu Evrope. Cedevita, kako sam kaže, ima motiv da odbrani pehar Superkupa osvojen prošle godine u Baru, a utakmica protiv Zadra (petak ,18.00) pokazaće bar deo onoga što je hrvatski šampion konstruisao tokom leta. 
"Želim da kažem da sam jako srećan što samo ovde. Ovo je veliki izazov za mene, stalno slušam priče o košarci u celoj bivšoj Jugoslaviji. Zadovoljan sam pripremama, radili smo naporno, imali smo dosta odsutnih igrača zbog kvalifikacija, ali smo uradili dosta i sa mladim igračima. Imamo problem u rosteru - Ramljak se povredio tokom reprezentativne akcije, ali imamo Perkovića. Jako sam zadovoljan kako su mladi igrači radili, ali posebno Perković, zato je tu s nama. Znamo da je Zadar dobar tim, imaju dobre američke igrače i posebno su dobri u igri pod košem. Biće teška utakmica za nas, ali igramo s najvišim ambicijama", rekao je Sito Alonso.

Uporedio je novi trener Cedevite kvalitet ekipe, sa klubovima iz ACB, kao i razlikama koje vidi već sada...
"Idem korak, po korak, učim svaki dan. Svi pričaju lepe stvari o ABA ligi. Ima dosta dobrih timova, pre svega mojih kolega koji su sa mnom ovde. Visok je nivo košarke, fizički jaka košarka se igra. Kada sam tražio igrače za roster stalno su mi pričali da razmišljam o fizičkom aspektu košarke. Očekujem da ćemo održati visok nivo".

Dosta se priča o činjenici da Cedevita ima osam stranaca. Alonso je imao spreman odgovor...
"Nije lako imati tim sa osam novih igrača, a posebno stranaca. Neko to možda vidi kao negativnu stvari, ali mislim da ovakva situacija i ima svoje prednosti. Igrači su imali dobar pristup od trenutka kada su dolazili ovde, svi su želeli da se priključe timu što pre kako bi mogli što bolje da se uigraju za novu sezonu. Činjenica je da je tim u značajnoj meri promenjen. Imamo novi stil, novi tim, želimo da budemo takmičari, bićemo dobri, želim da imam različite igrače".

Poznato je da Cedevita godinama unazad ulaže velike sume novca kako bi došla do titule, ali to dosad nije bio slučaj. Vrh kluba je sada otišao korak dalje i ozbiljno investirao u novi sastav i trenera...
"Svi razmišljaju o nama. Da, tu je novi trener, tim, sve se dosta promenilo. Nije uobičajeno da ovde imate Španca, dvojicu Brazilaca, dosta Amerikanaca... Radimo i slušamo, igrači slušaju one koji su tu od ranije i to je mnogo važno. Svi su važni. Svi želimo da pobedimo i osvojimo. Svi respektujemo naše protivnike, trenere... Naš cilj je da budemo na višem nivou".

Trener Zadra Aleš Pipan spremno čeka susret protiv Cedevite, koji vidi kao generalnu probu svog tima za novu sezonu.
"Mogu reći samo da sam zadovoljan sa učinjenim, nemamo poteškoća osim sitnih povreda. Sve protiče u najboljem redu. Što se tiče rostera, sastavili smo dobru ekipu, momci daju sve od sebe na treninzima", rekao je Pipan.

Ukazao je iskusni strateg na propust u radu, ali i planovima tima do početka sezone.
"Nismo odigrali dosta utakmica, što je možda mali kiks. Tražimo još jednog centra, teško ga je naći. Nadam se da ćemo to uspeti da rešimo što pre. Naredne utakmice pokazaće gde smo i šta smo. Igrali smo turnir u Francuskoj, igrali protiv jakih ekipa. Bilo je dobrih i loših stvari i pokušaćemo da te loše segmente promenimo. Cilj nam je da dobijemo što više utakmica i što pre izboriti ostanak u ligi. Svi su se pojačali, kvalitetni su sastavi, ali ja verujem u moje momke".

Zadar je jedan od debitanata u ovom takmičenju, ali to ne opterećuje Pipana previše.
"Košarka je to. Voleo bih da pokažu neki korak napred u odnosu na turnir u Francuskoj. Da odigramo dobru utakmicu, dobru košarku. Nismo opterećeni da moramo da dobijemo".

Foto: MN Press


tagovi

Sito AlonsoAleš Pipan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara