Nikola Topić i Miloš Teodosić (Foto: Starsport)
Nikola Topić i Miloš Teodosić (Foto: Starsport)

Stara škola, nova škola - niz se nastavlja sa Topićem

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.12.23. | 16:12

Duel Crvene zvezde i Mege obeležio je okršaj dvojice plejmejkera

Nije Crvena zvezda blistala, ali je odradila posao. Savladala je Megu u 11. kolu ABA lige i zadržala se na vrhu tabele sa samo jednim porazom. Mora se odati priznanje i mladim timu Marka Baraća, koji je protiv još jednog favorita pružio odličan otpor. Ali, neće se iz ovog susreta dugo pamtiti rezultat. Na kraju krajeva, bila je to 24. uzastopna pobeda Zvezde nad Megom u regionalnom takmičenju. Ostaće upamćen prvi okršaj jednog od najboljih plejmejkera u istoriji srpske i evropske košarke, sa jednim od najtalentovanijih srpskih i evropskih plejmejkera. Sudar Miloša Teodosića i Nikole Topića nije razočarao.

Teodosić je je još jednom pokazao da njegova magija jednostavno ne može da izbledi. Da je u stanju da gospodari terenom posle gotovo dve decenije profesionalnog bavljenja košarkom i da još ima goriva u rezervoaru koji napaja njegov genijalni um. I ne samo zbog partije protiv Mege, već zbog svega što je od starta 20. sezone u karijeri pokazao. Duel sa najmlađim timom na Jadranu samo je pokazatelj da i dalje može da se trka sa klincima i da igra sa istom energijom kao momci kojima njegovo prisustvo na drugom kraju parketa predstavlja posebnu motivaciju i inspiraciju.

Izabrane vesti

A jedan od tih dečaka, koji mu se donedavno divio sa tribina ili prateći ga na TV ekranima, duplo mlađi od njega, pokazao je da ne mora da brine. Kao ni čitava košarkašaka Srbija. Jer kako stvari stoje, imaće reprezentacija "jedinicu" vrhunske klase još dugo. Niz se nastavlja sa Topićem. To više nije pretenciozno, ni preuranjeno reći. Jer Nikola je dominaciju iz juniorskih patika, nastavio i u seniorskim. Najteži prelaz u košarkaškom putu kod njega se gotovo nije ni osetio. To je na delu video i njegov matični klub, koji ga je pustio da se razvija kako je zamislio i sve je snažniji utisak da je to bio pravi potez na duže staze.

Sticajem okolnosti, Teodosić je protiv Topića i Mege imao najveću minutažu otkako je letos stigao na Mali Kalemegdan. Prvenstveno zbog povrede Šabaza Nejpira, a potom i razvoja situacije, proveo je na parketu 28 minuta i 38 sekundi. I to posle duplog kola Evrolige. Pokazao još jednom da je fizički u veoma dobroj formi, iako mu je 37. rođendan udaljen svega nekoliko meseci. I da je veoma motivisan. Da ima veliku želju da pobeđuje sa Crvenom zvezdom. Proporcionalno sa najvećom minutažom, ubeležio je i statistički najbolju partiju u crveno-belom: 21 poena, uz 4/6 za tri i 9/9 sa linije penala. Zabeležio je i po pet asistencija i defanzivnih skokova za indeks korisnosti 27. Istina, uz svo poštovanje prema Megi, nije naspram sebe imao evroligašku odbranu, pa je imao i nešto više prostora koji je odlično iskoristio i uz Nemanju Nedovića (MVP kola sa 23 poena i indeksom 32) bio najzaslužniji što je Zvezda upisala i šestu vezanu pobedu u ABA ligi, zalečila rane posle neuspešne španske turneje na evro-sceni.

Utisak je i da se zainatio posle odluke sudija da mu dodele tehničku grešku u drugoj četvrtini, pa je odmah potom podelio fantastičan pas o parket uz čeonu liniju ka otvorenom Nedoviću koji je još jednu čudesnu asistenciju krunisao trojkom iz ugla. Zatim je iznudio i dva faula, vezao pet penala i omogućio svom timu da veliki odmor dočeka sa osam poena viška (40:48).

I delovalo je da je u tim trenucima Zvezda slomila otpor rivala, ali... U drugom poluvremenu je počeo Topićev šou.Tokom prvih 20 minuta se nije najbolje snašao. Možda je malo na njega uticao i pritisak, ipak je bio u centru pažnje kao veliki talenta crveno-belih na pozajmici u Megi. Uglavnom je igrao za druge, pritom su Uroš Plavšić i Nikola Đurišić dobro otvorili meč i kao pravi lider prepoznao je da treba da im prepusti podijum. Naravno, uticala je i Zvezdina odbrana, koja je imala za cilja da ga odseče, ali je posle pauze od 15 minuta preuzeo stvari u svoje ruke.

Foto: StarsportFoto: Starsport

Manje-više je svaki napad Baraćevog tima u trećoj deonici išao preko njega. Postigao je 13 poena i podelio dve asistencije. Pogađao sa distance i poludistance, prodorima probijao crveno-beli zid i bio najzaslužniji što je Mega napravila preokret. U odlučujućih 10 minuta se borio dobro i na skoku, pokušavao da razmrda tim, tražio i individualna rešenja, ali jednostavno, Zvezda je podigla nivo odbrane i u finišu slomila otpor domaćeg tima u Hali sportova. Nikola je pred skautima brojnih NBA timova susret sa evroligašem okončao sa 21 poenom, uz po pet skokova i asistencija. Za preko 37 minuta na parketu izgubio je samo dve lopte, imao vrlo dobre procente: 4/8 za dva, 3/5 za tri i 4/5 sa linije penala. Sve to za indeks 23, koji mu je omogućio da u dobrom ritmu nastavi trku za titulu najkorisnijeg igrača ABA lige (prosečan indeks 20,36, trenutno četvrti na MVP lestvici).

Kako bilo, Zvezda je još jednom videla da može da se osloni na Teodosića. Dokazao je ponovo da će uvek isporučiti svoje, predvoditi napad kako samo on ume. Ipak, ponekad je potrebno da se poklope i drugi faktori, kao raspoloženje saigrača, pa i protivnika, da bi se ostvario željeni rezultat. S druge strane, Topić je u susretu sa legendarnim plejmejkerom srpske i evropske košarke još jednom potvrdio da poseduje ogroman potencijal, ali i da ga krase osobine lidera. Sposoban je da diktira tempo jednog tima na nivou ABA lige, ponovo je pokazao izuzetnu zrelost za igrača od 18 godina.

Duel Miloša i Nikole bio je pravo uživanje za sve košarkaške sladokusce, ali i pokazatelj da srpska škola košarke nastavlja da proizvodi bisere. Pre dve decenije je ka zvezdama krenuo Teodosić i dosegao najviše visine, a sada njegovim stopama ide Topić.

Da li je mogao da dobije priliku na Malom Kalemegdanu ove sezone? Nezahvalno je spekulisati, jer su brojni faktori u igri. Da li bi Nikola igrao i napredovao ovako dobro u dvostruko napornijem rasporedu, sa značajno manje treninga i prostora za odmor? Da li bi bio ovako efikasan, a da nema sve konce u rukama, kao što ima u Megi? Uostalom, nije isključeno da se ipak sretnu u svlačionici u drugom delu sezone. Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović je nedavno govorio o tome i nije u potpunosti odbacio tu mogućnost, s obzirom i da je 18-godišnji košarkaš letos potpisao četvorogodišnji ugovor sa crveno-belima.

U svakom slučaju, sin čuvenog reprezentativca Milenka Topića je pokazao da iver ne pada daleko od klade i da bi u njegovim rukama mogla da bude budućnost seniorske reprezentacije Srbije. Niš pamti šta je zlatni dečko srpske košarke uradio u juniorskoj konkurenciji, a polako se i čitava Evrope, pa i svet, upoznaju sa fantastičnim sposobnostima mladog plejmejkera, kojem se predviđa i visoko mesto na predstojećem NBA draftu.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK MegaNikola TopićMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara