Novicki, Mekejleb, Teodosić i Holden (© MN Press)
Novicki, Mekejleb, Teodosić i Holden (© MN Press)

Sva iznenađenja Evrobasketa: Od Novickog, Holdena i Teodosića do Ponitkinog tripl-dabla

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.09.22. | 10:50

Evrobasket u Berlinu je doneo neverovatne rezultate, podsetimo se nekih koji su obeležili ovaj vek na evropskim šampionatima u košarci

NBA zvezde, lude utakmice, srceparajuće završnice, velika iznenađenja! Sve je imao ovogodišnji Evrobasket. Posebno kada su u pitanju iznenađenja. Evropa je ostala u čudu kada je u utorak uveče Poljska šokirala Sloveniju sa Lukom Dončićem. Šampioni iz 2017. godine su se tako pridružili Srbiji i Grčkoj, tačnije Dončić se prodružio Jokiću i Adetokunbu. Niko od njih neće biti u prilici da se bori za medalju iako su ih svi videli u samoj završnici turnira zbog renomea koji nose sa sobom iz NBA lige. Košarka je zato uzbudljiv sport, sve je moguće, da Italija pobedi Srbiju koja u svojim redovima ima najboljeg igrača NBA lige i Evrolige, da Nemci šokiraju na papiru nikada jaču Grčku, i za kraj Poljaci preko tripl-dabl učinka Mateuša Ponitke pošalju Slovence kući. Iako je ovo Evrobasket sa najvećim brojem iznenađenja, ljubitelji košarke pamte da ih je bilo nekoliko u ovom veku kada su šampionati Evrope u pitanju.

Možemo da počnemo i sa prvim Evrobasketom u 21. veku. Za nas vrlo pozitivan, onaj u Istanbulu kada je na klupu Jugoslavio seo Svetislav Pešić, a sa tadašnja ekipa sa Predragom Stojakovićem, Dejanom Bodirogom, Markom Jarićem se prošetala do zlata. Ipak, najprijatnije iznenađenje tog šampionata bila je bez ikakve dileme Nemačka.

Izabrane vesti

Nemci su iza sebe ostavili Ruse, Francuze, Hrvate, Grke, Italijane i Litvance. Ako se slučajno ne sećate kako im je to tada uspelo, dovoljno je samo da istaknemo jedno ime - Dirk Novicki!

Tada mladi as je prvi put pokazao Evropi i svetu šta mogu od njega da očekuju. Bio je najbolji strelac šampionata sa 28,7 poena u proseku, a ono što je bitnije vodio je Nemce do polufinala. Francuzi su ih savladali iako je Novicki ubacio 32 poena, a onda spektakl u meču za treće mesto.

Nemačka je izgubila od Španije, ali se i dalje pamti meč Novickog koji je ubacio čak 43 poena, ali ni to nije bilo dovoljno za trijumf.

U narednom šampoinatu koji je održao u Švedskoj nije bilo previše iznenađenja, možda najveće je plasman na tek šesto mesto za tada Srbiju i Crnu Goru.

Ipak, loš plasman SCG u Švedskoj nije ništa u poređenju sa šokom iz 2005. godine na prvenstvu u Srbiji. Svi znaju šta se dogodilo sa tadašnjom ekipom Željka Obradovića i te rane nema potrebe ponovo otvarati. Umesto toga ponovo ćemo se prisetiti Nemaca i Dirka Novickog.

Legenda Dalas Meveriksa je u Srbiji doživeo nešto što će pamtiti do kraja života. Arena u Beogradu mu je skandirala dok je vodio Nemce do finala Evrobasketa. Bio je MVP, najbolji strelac i čovek koji je bez dileme obeležio taj šampionat.


U Španiji 2007. godine je viđen jedan od najčuvenijih koševa u finalima. Rusija je tada šokirala sve kada je došla do zlata i to preko Amerikanca. Džej Ar Holden je bio vođa Rusa zajedno sa Kirilenkom, ali koš za zlato protiv Španaca u srcu Madrida je nešto što će se teško ponoviti.

Godinama kasnije, Holden se rado sećao momenta koji mu je obeležio karijeru.

"Sigurno, to mi je jedna od najlepših uspomena. Igranje na tako velikom prvenstvu, zlatna medalja, to su stvari koje nisam mogao ni da sanjam. Sećam se tog prodora kao da je juče bilo, sećam se svakog momenta i kako se lopta nećkala da uđe u koš 'frejm po frejm'. Uživao sam u tom turniru, izgradio sam mnoga prijateljstva, sjajno sam sarađivao sa trenerom Blatom i to je grupa momaka koja će mi uvek ostati u srcu", rekao je bio Holden.

Dve godine kasnije, epitet iznenađenja ide u ruke Srbiji. Posle godina neuspeha, na selektorsko mesto 2008. se vratio Dušan Ivković, a prvi uspeh je viđen već naredne godine na Evrobasketu u Poljskoj. Tada potpuno neočekivano nova ekipa Orlova na čelu sa Milošem Teodosićem je došla do finala, tamo je ipak bila bolja Španija, ali pamtiće se lud meč polufinala protiv Slovenije kada je Teodosić sa 32 poena odveo Srbiju u finale,

"Izuzetno sam srećan i zadovoljan ovim uspehom. Španci su apsolutno zaslužili zlatnu medalju, kao svetski prvaci i olimpijski vicešampioni. Nije na meni da sudim o tome da li je ovo uspeh, ali verujem da se svi slažu da jeste. Finale je za ovu generaciju došlo ranije nego što smo očekivali, tako da je bilo pritiska uoči utakmice. U jednom periodu smo bili blizu priključka, držali se na osam poena zaostatka, ali ovog puta igrači sa klupe nisu dali doprinos kao u nekim prethodnim slučajevima. Mogu samo da kažem da su to isti igrači koji su u četvrtfinalu, verovatno najbitnijoj utakmici na prvenstvu, doneli preokret u drugoj četvrtini meča protiv Rusije. Iz toga bi trebalo nešto da naučimo" rekao je bio Ivković.

Kada je reč o šampionatu iz 2011. godine, samo možemo da pričamo o jednoj ekipi - Makedoniji. Sa Bo Mekejlebom i Perom Antićem, Makedonci su bili apsolutna senzacija. Već u grupi su pokazali da će biti sjajni. Bili su prvi sa četiri pobede, potom su u četvrtfinalu u senzacionalnom meču izbacili Litvance. U polufinalu su ostali bez snage protiv Španaca, a u meču za treće mesto protiv Rusa. Ipak, to je bio ubedljivo najveći uspeh košarke u Makedoniji.

Naredna dva prvenstva u Sloveniji 2013. i Lilu 2015. nisu bila obeležena senzacionalnim rezultatima. Ono 2017. jeste. Mnogi će reći iz ove perspektive da je sve bilo očekivano. Slovenija sa Lukom Dončićem je bila prva, u sjajnom meču je savladala Srbiju.

Međutim, sam plasman u finale obe ekipe je bio iznenađenje. Setimo se da je Srbija na taj šampionat otišla u okrnjenom sastavu, bez povređenog Miloša Teodosića. Tada je ekipu Saleta Đorđevića vodio Bogdan Bogdanović i sjajni Vladimir Lučić, ali ono što su uradili Slovenci se i danas prepričava. Sa golobradim Lukom Dončićem su bili apsolutna senzacija i sasvim su zasluženo došli do krova Evrope.

Danas im to nije pošlo za rukom iako je Luka izrastao u neverovatnog igrača. Nije uspelo ni Srbiji sa Nikolom Jokićem koji je dominirao u grupnoj fazi, a ni Grcima sa Janisom Adetokunbom koji je pokazao zbog čega je fizički najdominantniji igrač na planeti.

Tri najveće NBA zvezde na šampionatu su pokazali da su individualno najbolji, ali za timske uspehe boriće se Poljska, Španija, Nemačka i Francuska.

POLUFINALE

16. septembar

17.15 Poljska - Francuska

20.15 Nemačka - Španija

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova


tagovi

Evrobasket 2011Evrobasket 2013Evrobasket 2022Dirk NovickiMiloš TeodosićBo Mekejleb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara