Foto: EuroCup
Foto: EuroCup

Sve muke Gran Kanarije - centri moraju da leže na patosu u avionu, tim proputovao preko 120.000 kilometara

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.05.23. | 11:57

Neverovatna priča osvajača Evrokupa

Ako mislite da profesionalni sportiski koji igraju na Kanarskim ostrvima uživaju i da nemaju poteškoća, žestoko se varate. Dovoljno je samo da pitate kako je košarkašima koji više vremena provode po aerodromima i u putu nego u košarkaškoj dvorani. Zvuči neverovatno, ali je istinito, ekipa Gran Kanarije proputuje ogroman broj kilometra, duplo više nego bilo koja NBA ekipa.

Naime, kako piše prestižna Marka, NBA timovi u proseku putuju 66.000 kilometara u sezoni 2022/23. Gran Kanarija je prešla skoro duplo više kilometara ove sezone, čak 121.000.

Izabrane vesti

Zbog geografskog položaja Kanarskih ostrva koja su udaljena nekoliko hiljada kilometara od Španije, tim vrlo retko putuje čarterima, već regularnim vidom letenja kao bilo koji drugi putnik u Evropi ili svetu.

"Ova sezona je bila baš teška za nas zbog putovanja. Imali smo nekoliko izuzetno dalekih destinacija. Mislim da niko u Evropi nije prošao kilometara kao mi, ni blizu", rekao je trener Gran Kanarije Jaka Laković.

Da bi uštedeli, često se ove sezone dešavalo da Gran Kanarija ostane na nekoj destinaciji i po nekoliko dana duže samo da ne bi morali da se vraćaju na ostrvo pa da ponovo krenu na dalek put.

Tokom prethodnih godina igrači su često putovali u turama, a ne svi zajedno jer se dešavalo da nema dovoljno mesta na komercijalnim letovma. Još uvek se prepričava period kada je Edi Tavares, inače visok 221 centimetar, da je morao da leži na patosu dok je avion poletao i sletao jer nije mogao da sedne po propisu ukoliko nije bilo mesta u redu gde se nalaze vrata u slučaju opasnosti gde ima nešto više prostora za noge.

Gran Kanarija je ove sezone osvojila Evrokup, a samim tim izborila mesto u Evroligi. Međutim nije sve tako jednostavno za klub koji još uvek nije odlučio da li će zaista biti deo elite zbog finansija i poteškoća tokom putovanja.

"Primera radi, Valensija je imala troškove putovanja od oko pola miliona evra kada je osvojila Evrokup, a sada u Evroligi je to skočilo na preko milion. Onda možete da zamislite kako je nama koji živimo bliže Afrike. Samo za putovanja moramo da izdvojmo ogroman novac", rekao je predsednik kluba Sitafa Savane.

Korak ka Evroligi je napravljen pre nekoliko dana kada je Gran Kanarija dobila novog sponzora koji bi mogao da obezbedi potrebna sredstva za narednu sezonu, ali ostaje da se vidi kada elitno takmičenje bude saopštilo listu učesnika za narednu sezonu.


tagovi

KK Gran Kanarija

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara