Nemanja Nedović (©MN Press)
Nemanja Nedović (©MN Press)

Teova glava radi 200 na sat! Zvezda slavila posle skoro dva meseca, Nedović briljirao

Vreme čitanja: 6min | pet. 22.03.24. | 21:02

Ekipa Janisa Sferopulosa odigrala timski jako dobar meč i zagorčala život Virtusu, bitne uloge centarske linije i Hange

Gotovo da su zaboravili košarkaši Crvene zvezde kako je to kada se pobeđuje u Evroligi, večeras su dobili mogućnost da se podsete koliko je dobar osećaj. Posle skoro dva meseca i šest uzastopnih poraza, Zvezda je pobedom nad Virtusom rezultatom 94:79 (21:23, 27:19, 26:23, 20:14) obradovala Beogradsku arenu i stigla do jedanaeste recke u evropskoj sezoni.

Ekipa Janisa Sferopulosa živnula je i odmah demonstrirala izuzetnu timsku košarku, što se na kraju i te kako isplatilo. Ma, sve je mnogo lakše kada je u sastavu Miloš Teodosić! Čovek koji je Virtusu vratio evropski sjaj i za četiri godine doneo toliko užitka, večeras je bio koban po svoj nekadašnji klub i ozbiljno mu zagorčao život pred zaključna tri kola prve faze Evrolige. Definitivno nije dobar momenat za bolonjski sastav, jer mu sve ozbiljnije gori pod nogama iako je ne tako davno bio drugoplasirani tim Evrope, ali to više nije briga prekaljenog asa koji je vratio boju Crvenoj zvezdi i ovo bi mogao da bude jak signal za uspon forme pred najvažniji momenat sezone.

Izabrane vesti

Ni na Malom Kalemegdanu ne cveta cveće, ali večeras je Arena na povratku Ognjena Dobrića pred svoje zvezdaše - dočekan ovacijama i aplauzima - imala priliku da vidi svoj voljeni tim u sjajnom izdanju! Ne samo zbog pobede i 94 ubačena poena, već zbog izuzetno kvalitetne timske predstave za koju Virtus nije imao nikakvo rešenje. I ogromne zasluge za to idu upravo na Teodosićev račun. Ako je uopšte i bilo potrebno da se bilo šta dokazuje, još jednom se na delu videlo koliko je nekadašnji kapiten Srbije važan za igru Crvene zvezde. I ne samo važan, već je zapravo ključan čovek ovog tima jer bez njega Zvezda nema ni približno isti kvalitet. Što, uostalom, pokazuju i rezultati kada Teodosića nema u postavi.

Plejmejker koji je pre samo tri dana proslavio 37. rođendan dobio je izuzetno lep poklon, baš kao i Janis Sferopulos koji je u četvrtak oduvao 57 svećica sa torte. Treba to istaći posebno, ova pobeda treba da se pripiše na račun celog tima, jer je Zvezda odigrala jako dobro u gotovo svim segmentima i dobila konkretne stvari od praktično svih igrača iz rotacije, ali je mozak operacije bio Teodosić. Za nepunih 17 minuta as iz Valjeva zabeležio je 11 poena uz devet asistencija, tri skoka i jednu asistenciju, te četiri iznuđena faula za indeks 22.

*** Evroliga, 31. kolo ***

CRVENA ZVEZDA - VIRTUS BOLONJA 94:79

(21:23, 27:19, 26:23, 20:14)

Beogradska arena, Novi Beograd;

Sudije: Emin Mogulkodž, Karlos Kortes, Šaulijus Racis.

CRVENA ZVEZDA: Smart -, Lazarević -, Teodosić 11 (9as, 3sk), Hanga 3 (7as, 7sk, 2uk), Davidovac 11 (5sk), Mitrović 10 (5sk), Tobi 7, Bolomboj 15 (5sk, 3bl), Ilić 5, Nedović 25 (7as, 3sk), Giedraitis 7, Gilespi -.

VIRTUS BOLONJA: Lundberg 15, Belineli 14, Pajola 5, Dobrić 2, Maskolo -, Lomaš 3, Šengelija 25 (5as, 4sk), Miki 8, Polonara -, Žižić -, Danston 2, Abas 5.

----------------------

Ne može i ne treba njegov učinak da se gleda kroz statistiku, već kroz lepotu pokreta i neverovatnu lucidnost kojom nastavlja da impresionira košarkašku javnost. Uostalom, publika je jasno rekla šta misli kada je skandirala njegovo ime dok je plesao terenom Beogradske arene. Teodosićeva glava radi 200 na sat i vidi ono što mnogi ne mogu ni da zamisle. Toliko za oko divnih poteza, od proigravanja za Luku Mitrovića i Džoela Bolomboja, potom i hice Nemanje Nedovića, do sekvence u poslednjim sekundama prvog poluvremena koja je zapalila dotad uspavanu Arenu i dala novi elan Zvezdi. Prvo je razigrao Majka Tobija za trojku iz ugla, a onda posle dobre odbrane stavio potpis hicem uz zvuk sirene kojim je domaćin otišao na 48:42 što je u tom momentu bila maksimalna prednost!

Ovaj podatak dovoljno govori o tome kakav je bio prvi deo utakmice. Nedovoljno interesantan, bez adekvatnog ritma i intenziteta, pa ni dovoljno atraktivan. A onda je Teodosić sa nekoliko svojih poteza dao novu dimenziju.

E, nastavak susreta bio je skroz druga priča. Osetilo se u vazduhu da Zvezdini košarkaši imaju više elana, da je bolji voljni momenat i to se potvrdilo na delu. Prvoj dvocifrenoj prednosti kumovao je Nemanja Nedović koji je još jednom odigrao izuzetan meč sa 25 poena, od toga čak 19 u drugom poluvremenu!

Iskusni srpski bek imao je veče za pamćenje i bez obzira na to što mu ovo nije bila najefikasnija utakmica u sezoni – protiv Valensije ubacio je 27 poena – ovo mu je statistički bila najbolja partija sa indeksom 30! Uz 25 poena imao je 9/12 iz igre, odnosno 3/5 za tri, te čak sedam asistencija i tri skoka, uz četiri iznuđena faula. U izostanku dodatnih plejmejkera kraj Teodosića, Nedović i Adam Hanga podelili su teret i skupili 14 završnih dodavanja, dok je mađarski reprezentativac imao i sedam uhvaćenih lopti. Nije ga šuterska ruka slušala, imao je čak i nekih ishitrenih poteza u organizaciji igre, ali ne treba da se zaboravi da Hanga nije kreator i da u odsustvu Jaga dos Santosa i Nikole Topića ulaže ogroman trud da pokrije deficitarnu poziciju... Nedović je na to dodao i jednu od najblistavijih rola u crveno-belom.

Velike pohvale zaslužuje kompletna centarska linija Crvene zvezde. Džoel Bolomboj je nešto sporije ušao u meč, ali se onda razigrao i skupio 15 poena uz pet skokova i tri atraktivne, važne blokade. Ponovo je bio sveprisutan na terenu i odigrao u skladu sa ovosezonskim standardom. Luka Mitrović je pored deset poena imao takođe pet uhvaćenih lopti i dve asistencije, njegovo iskustvo dosta je značilo u reketu, dok je Dejan Davidovacuglavnom igrao kao četvorka - dopisao 11 poena, pet skokova i dva razigravanja. Drugu utakmicu zaredom je osvajač svetskog srebra u Manili odigrao jako dobro, što i te kako mnogo znači za Crvenu zvezdu pred završnicu Jadranske lige u koju će najverovatnije ući sa prvog mesta.

Dalibor Ilić možda nije imao značajan doprinos u napadu, ali se praktično sve vreme 'rvao' sa Tornikeom Šengelijom. Trudio se maksimalno da smeta jednom od najboljih košarkaša Evrolige i u nekoliko situacija izašao kao apsolutni pobednik, mada mu je Gruzin podelio nekoliko važnih lekcija, a meč je završio sa 25 poena, od čega 13 u prvom poluvremenu. Svakako, bivši kapiten juniorske reprezentacije Srbije iskoristio je Sferopulosovo poverenje i bio jako koristan za tim.

Iako je jedno vreme imala problem sa defanzivnim skokom, Zvezda je na kraju nadskočila Virtus, a isto tako na 94 poena upisala neverovatnih 30 asistencija, mada i 15 izgubljenih lopti što je uspela da kompenzuje nekim dobrim reakcijama na drugoj strani, gde je naterala protivnika na 11 grešaka. Blistavo veče svih igrača koje je Janis Sferopulos koristio, a najavu takve utakmice dobili smo već posle 20 minuta kada je od devet strelaca osam imalo bar pet poena. Jako izbalansirana realizacija, kao i minutaža.

Što se tiče Virtusa, sada je u ozbiljnom problemu. Sedmi uzastopni poraz na gostovanjima, peti u poslednjih šest kola Evrolige, zbog čega kolo završava na osmom mestu, uz samo pobedu više od Baskonije. Izostanci Danijela Heketa i Isaje Kordinijea se jako osećaju i ovo nikako nije dobar momenat za bivšeg prvaka Evrope. Crvenoj zvezdi se pozicija na tabeli ne menja, ali je igra bila i te kako obećavajuća.

Sledeći rival crveno-belih je Mega na istom mestu, u ponedeljak od 20 časova.

EVROLIGA - 31. kolo

Četvrtak

Efes - Alba 85:84

/Brajant 24 - Olinde 17/

Žalgiris - Baskonija 94:76

/Evans 20 - Mekintajer 16/

Olimpijakos - Asvel 80:64

/Piters 17 - Luvavu 14/

Partizan Mozzart Bet - Real Madrid 76:88

/Kaminski 19 - Hezonja 25/

Petak

Crvena zvezda - Virtus 94:79

/Nedović 25 - Šengelija 25/

Monako - Valensija 79:78

/Blosomgejm, Džejms 17 - Odželej 22/

Panatinaikos - Barselona (u toku)

Bajern - Makabi (u toku)

Olimpija Milano - Fenerbahče (u toku)



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaVirtus BolonjaMajk TobiDžoel BolombojDalibor IlićNemanja NedovićMiloš TeodosićTornike Šengelija

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara