Ugao Vladimira Kuzmanovića: Bez Dobrića, Čovića i Davidovca Zvezda ne bi izgledala ovako, Repeša nije trener za ove situacije

Vreme čitanja: 6min | sre. 17.04.19. | 09:50

„Zvezda mora da izađe na parket tako da ne razmišlja o porazu jer ne možete da se opravdate da posle 57 razlike u dve utakmice izgubite naredni meč“

Ko će dobiti treću, možda i poslednju utakmicu finala Jadranske lige (TV Arena Sport, O2, 19.00)?

Pitanje koje se vrti u glavama praktično svih košarkaških radnika, struke, navijača, pa i apsolutno svih ljudi iz redova Crvene zvezde i Budućnosti danas će dobiti svoj definitivni rasplet. U ovom trenutku vlada gotovo jedinstveno mišljenje da sve zavisi od Crvene zvezde i da ekipa Milana Tomića može i treba da završi kompletan posao večeras, a sve je manje onih koji veruju da Budućniost može da se oporavi posle debakla u nedelju i generalno dva prilično loša izdanja u dvorani Aleksandar Nikolić na startu finalne serije?

Izabrane vesti

Sa ovakvim strancima budućnost je nikakva...

Decenijski skener: Zvezdu samo čudo može da ostavi bez titule

Zbog toga smo za mišljenje zamolili Vladimira Kuzmanovića, čoveka koji je u svojoj karijeri branio boje oba kluba i neko je ko košarku drži u malom prstu, zbog čega danas i obavlja funkciju stručnog konsultanta na televiziji Sportklub.  
„Recept za treću iz Zvezdinog ugla je upravo da sa takvom energijom, mnogo većom od Budućnosti, izađe na parket. Treća utakmica je i jednim i drugima mnogo važna. Od Zvezde se možda očekuje, a od Budućnost mora da odigra savršenu utakmicu, bez grešaka da bi sve uneli u još veću neizvesnost. Mada, ovih 2-0 veliki je kapital na strani Zvezde. Mišljenja sam da, uz dužno poštovanje Budućnosti, gde sam igrao i vežu me lepe uspomene za period proveden u klubu, Zvezda mora da izađe na parket tako da ne razmišlja o porazu jer ne možete da se opravdate da posle 57 razlike u dve utakmice izgubite naredni meč. Tako bar gledam iz svog ugla“, rekao je Kuzmanović za MOZZART Sport..

FČ3 i dani koji su promenili sve

Zvezdino košarkaško proleće

Može li Budućnost da se oporavi posle onakve dve utakmice na početku finala i kako se uopšte spremiti za susret u Morači?
„Iskreno nisam neko ko je fasciniran karijerom Jasmina Repeše, nije on trener spreman za ovakve utakmice ne samo zato što nije bio duže vreme na ovim prostorima, već ne mislim da je neko ko može da donese neku promenu. Šansa za tu promenu bila je upravo na dve utakmice koje su prošle. Budućnost je katastrofalno reagovala i posle se prešlo u to da se sve svodi na individualne akcije američkih igrača. Oni prosto žele da ostvare bolji statistički učinak“, priča Kuzmanović i objašnjava:
„U oba druga poluvremena nismo videli ništa pametnije osim individualne igre, koja retko kada može da urodi plodom s obzirom da ne može svako da ima svoju ideju. Mora da postoji jedna ideja, koju više gaji Crvena zvezda i da se ona lepo sprovodi u delo i stvorila se dobra hemija. Zvezda je imala svojih problema tokom sezone, ali mislim da su mnogo spremniji i ako budu izašli na parket s istim stavom kao u drugoj utakmici, Budućnost mora da odigra mnogo, mnogo bolje, a ne vidim način da se ekipa oporavi posle dva velika poraza. Videćemo kakve će biti reakcije na obe strane. Mnogo toga, ipak zavisi od Zvezdinog stava i kako će ona izaći na parket u Morači“.

Komentar iz Budućnosti: U Morači prošle godine nije bilo ni 10% svega što se sada dešavalo u Pioniru

Repeša: Pljuvanje je najtragičniji čin, bolje da su me ošamarili

Mnogo se u ovih nekoliko dana pričalo o atmosferi na tribinama i deo javnosti čak smatra da je upravo to „neprijateljsko“ okruženje oduzelo kvalitet igračima Budućnosti?
„Verovatno je i atmosfera uticala na igrače Budućnosti, ali to bi trebalo da budu profesionalci koji znaju da se nose s tako nečim. Ova atmosfera nije nepoznata širom bivše Jugoslavije. Domaći, odnosno igrači s ovog prostora manje su podlegli utisku nego stranci i definitivno da su oni iz redova Budućnosti najviše podbacili“.

Šta je, zapravo, napravilo razliku dosad?
„Zvezda poseduje kvalitetniji tim. Kada govorimo o timu, ne mislim na to da mora nužno da poseduje bolje pojedince. Zvezda ima bolji tim, vidi se da igrači mnogo drugačije doživljavaju Zvezdu nego pojedini igrači dres Budućnosti. Jednostavno, košarkaši Zvezde bolje su se spremili za ovu utakmicu“, priča Kuzmanović i nastavlja:
„Nije strano da odbrana Zvezde svede protivnika na 60 poena i to smo viđali ove sezone u nekoliko navrata. Ali kada jedan od glavnih pretendenata za jadransku titulu primi 100 poena, to je zaista neočekivano i uzroci poraza tu i leže“.

Kešelj, Ristić i Radanov u avionu za Podgoricu, Perperoglu nije

Budućnost ne pušta ulaznice u slobodnu prodaju

Da li je i koliko uopšte iznenađenje to što je Crvena zvezda dva puta tako dominantno slavila?
„Zasad neočekivan ishod u dve utakmice. Po svemu što je prikazano ove sezone za mene nije iznenađenje odnos pobeda, mada sam mislio da će biti mnogo ozbiljnija borba, pogotovo u drugoj utakmici s obzirom da je u prvoj već bila neplanirano velika razlika iz ugla Budućnosti. Zvezda je prvu utakmicu odigrala fantastično, ali druga je možda i najbolja ove sezone. Doslovce svi akteri su bili na vrhunskom nivou. Nije nezasluženo vođstvo Zvezde, mada zaista iznenađuje razlika od 38 poena“.

Kako je Budućnost trebalo da se postavi nakon prve utakmice u Beogradu?
„Budućnost je morala da izađe s potpuno drugačijom pripremom utakmice, da oni budu ti koji će imati više faulova, da pokušaju da zaustave Zvezdu na putu dobre, brze igre, što je Zvezda odlično iskoristila iako su imali više faulova. Iskreno, ne mogu da se setim, a gledao sam utakmicu, da li je Budućnost vezala dva napada s vezanim poenima bez faula. To je jedna potpuno legitimna taktika koja je urodila plodom. Mnogo veća spremnost i želja igrača Zvezde viđena je na drugoj utakmici“.

Da dobijemo sledeća dva meča, pa da odigramo onaj što para gaće

Gordić: Saterani smo uza zid, dešavanja iz Beograda treba da nam budu motiv

Ko je ostavio najjači, a ko najslabiji utisak u ove dve utakmice?
„Budućnost je podbacila celokupno i nisam ih pratio toliko ove sezone da bih mogao da imam neka iznenađenja. Verovao sam da okosnicu ekipe treba da čine Gordić, Barović, Popović i Nikolić, uz Šehovića koga smatram solidnim igračem. Sve je ispalo potpuno drugačije od onoga kako lično gledam. Zato me raduje što se u Zvezdi nalazi triling Dobrić – Čović – Davidovac, bez kojeg stvari ne bi izgledale ovako. Tri momka koji su apsolutno na svakoj utakmici dali preokret. Uneli su promenu, pokazali koliko vrede i obeležili polufinalnu i finalnu seriju. Ako se dobro sećam, na -11 protiv Partizana od 23 poena Zvezde 22 su postigli oni. Oni nisu iznenađenje, već su konačno dobili pravu minutažu, kojom mogu da pokažu sve što znaju. Najpozitivnija priča ovih utakmica definitivno i verujem da će od njih opet dosta zavisiti“.

Izdvojio je Kuzmanović jedan detalj koji mu je posebno zapao za oko...
„U Zvezdi je mali broj igrača podbacio, a pokazalo se da i Majk Cirbes kada ima raspoloženog plejmejkera i dobije loptu u reketu i nije tako loš kako je to izgledalo tokom sezone. Ne znam koji su njegovi problemi, ali svakako je čovek koji je ostavio mnogo bolji utisak. Unazad nekoliko utakmica pokazao je da nije zaboravio da igra košarku i postaje vrlo bitan faktor u igri kada je na poziciji koja mu odgovara i kada ima više loptu kod sebe“.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport


tagovi

Vladimir KuzmanovićOgnjen DobrićDejan DavidovacFilip ČovićFinale Jadranske ligeGoga BitadzeJasmin Repeša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara