Zvezdino košarkaško proleće

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.04.19. | 10:40

Najlepše cvetanje, u najvažnijim danima

Termin „Zvezdino proleće“ odomaćio se među mnogobrojnim pristalicama kluba iz Ljutice Bogdana 1a još u vremenu kada je Gojko Zec pre više od tri decenije ekipu odveo sa začelja tabele do vicešampionske pozicije. Koristi se kao sinonim nadmoći crveno-belih na terenu u danima i mesecima kada sve oko nas cveta, uz svu raskoš igre, pomešane s dozom tvrdoglavosti i nepokolebljive želje da se svaki rival obriše kao gumicom.

Dok sadašnja fudbalska generacija vođena Vladanom Milojevićem rutinski šamara rivale u kontinuitetu na putu do nove šampionske titule svega pet kilometara severnije, u srcu ulice Čarlija Čaplina, proteklih sedmica navijači su svedoci buđenja svojevrsnog Zvezdinog proleća u košarkaškom ruhu. Najlepše cvetanje, u najvažnijim danima...

Izabrane vesti

FČ3 i dani koji su promenili sve

Jutro posle jedne od najdominantnijih pobeda u klupskoj istoriji, Crvena zvezda u očima regionalne javnosti izgleda kao Čikago Bulsi iz najboljih dana, a Budućnost na tek suvi prosek... Takav odnos snaga u borbi za najvažniji pehar ne pamte ni Jadranska liga, a ni mnogo kvalitetnija takmičenja širom planete. 

Uprkos činjenici da su Budućnost progutali sa 57 poena razlike u dve utakmice, te da su prepune tribine dvorane Aleksandar Nikolić počastili s utakmicom kakva se ne pamti, igrači Crvene zvezde ostali su nogama čvrsto na zemlji, svesni da ništa još nije završeno.
„Odigrali smo sjajan meč i drago mi je što smo pobedili na ovaj način. Bili smo još bolji nego u petak, ali je opet bilo nekih stvari koje smo mogli da uradimo bolje. U ovakvim serijama najbitnija je pobeda, a ova poslednja nas je približila cilju. Sada imamo dva dana za pripremu i odmor i mislim da možemo da završimo seriju“, rekao je kapiten Branko Lazić.

Jasno je i čak i najzagriženijim pristalicama crveno-belih da ni u jednom scenariju nije realno očekivati da njihovi idoli mogu da pokažu još bolje i više u odnosu na sve viđeno u smiraj nedelje za nama, iako Crvena zvezda uporno prkosnim svim pravilima i pokazuje taj istančani šampionski kvalitet! Dok su Partizan, Cedevita i Budućnost padali u formi, crveno-beli su posle dužeg perioda rada u „minus fazi“ potpuno okrenuli ploču i neverovatno lako se transformisali u mašinu za mlevenje mesa. Tokom uvodne dve utakmice polufinalne serije držali su nogu blago na papučici za gas i dozirali tempo, a posle lošeg izdanja u porazu na gostovanju Partizanu probili su blokade i pregazili sve pre sobom.

Dogode se, jednostavno, mečevi kada vam se sve zvezde poravnaju idealno, kockice poslože i otvore svi putevi. Crvena zvezda je upravo jedan takav odigrala u drugom finalnom okršaju i Budućnost poslala u prošlost... Nema sinoćnja pobeda nikakve veze sa astrologijom, niti su nebeske ili vanzemaljske energije zaista tako poklopile da bi uticale da Zvezda izgleda kao nezaustavljiva sila. Zvezda je taktički deklasirala protivnika, a Milan Tomić pokazao da se istrajnost i doslednost isplate.

Nije odustajao od svojih igrača ni posle nekih čudnih i teških poraza u Evrokupu, ni posle slabih izdanja u Nišu, čak ni kada su se večiti derbiji rešavali na jednu loptu, a Parni valjak izgledao kao neko ko bi mogao da ugrozi Zvezdine planove za povratak u Evroligu. Verovao je u proces, u ceo sistem i uz jedan dddatak na platni spisak i angažovanje iskusnog Kej Sija Riversa, koji je konačno počeo da se oslobađa lanaca i okova kako bi zaigrao u svom ritmu, doveo Crvenu zvezdu na samo pobedu od titule.

Pobeda sa 38 razlike protiv evroligaškog sastava i „obaranje“ napadački izuzetno potentnog rivala na samo 69 poena za utakmicu, proizvod je savršenog tempiranja forme i odbrane kao jasnog znaka nepobedivosti.
„Poenta je da se forma tempira za najbitnije trenutke, ali nismo očekivali ovakve dve utakmice. Ipak, one su proistekle iz naše sjajne odbrane i velikog zalaganja“, objasnio je Lazić i dodaje:
„Odbrana je ključ naše pobede. Napravili smo snažan pritisak na njihove bekove i neutralisali ih. Tako smo odredili dalji tok meča, a iz jake odbrane postigli smo mnogo lakih poena i dobili samopouzdanje. Nismo očekivali ovako lak posao, ali to je posledica timske igre i odbrane“.

Zvezdin vrtoglavi uspon forme prati i pomalo apsurdna statistika. Ukupni timski indeks u dve finalne utakmice iznosi 241! Poređenja radi, Budućnost je jedva tek na 108 indeksnih poena, u nedelju je ostala na samo 49. Crvena zvezda je postigla ukupno 198 poena - najbolji strelac Bili Beron ostao na samo pet poena iz igre u drugom meču, ukupno deset -, prosečno 99, dok je branilac titule stao na 141 poenu, odnosno 70,5 po utakmici. A ne treba podsećati da plavi dres nose bivši dvostruki šampion NBA lige, aktuelni MVP Jadranske lige, prošlosezonski najkorisniji igrač VTB lige, osvajač Evrokupa s Darušafakom, najbolji strelac ACB lige iz 2017. i osvajač svetske bronze sa Francuskom tri godine ranije, atletska mašina s ozbiljnim stažom u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, čovek koji je lani doneo Budućnosti krunu...

Crvena zvezda u ova dva susreta šutira zadivljujućih 67,7 odsto za dva (42/60), odnosno 51 odsto za tri poena (24/47), što je gotovo ravno čudu za tako važnu fazu sezone... Na to treba dopisati i 42 podeljene asistencije (Budućnost na 27), tek 18 izgubljenih lopti (Budućnost na 27), devet podeljenih blokada (Budućnost samo tri) i Podgoričani zapravo su jedino nadigrali Zvezdu u polju ofanzivnih skokova - 21, naspram devet crveno-belih.

I pored svega napisanog, Zvezda još nije završila posao do kraja i čini se da je dug put do jadranskog trona. Povreda Stratosa Perperoglua i njegova poruka „Verujem da će saigrači završiti posao“ na društvenim mrežama došla je možda i kao potvrda da je završio svoje - u klubu se još nadaju čudu -, što stavlja ozbiljan teret na leđa kompletnog tima. U situaciji kada je Džo Regland već izvan takmičarskog sastava, preostali raspoloživi aduti u Tomićevom špilu nalaze se pred najvećim testom u dosadašnjim karijerama. Atmosfera se potpuno menja, Zvezda sada ide u grotlo Morače, gde će verovatno dobiti isti tretman kakav je Budućnost imala u Pioniru, a tada će ceo sastav biti na ispitu psihičke zrelosti.

Ako i ovu, poslednju barijeru na putu do cilja bude uspešno prešla, Crvena zvezda napraviće jedan od najvećih podviga u klupskoj istoriji. Ali, da vidimo šta dani pred nama donose...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Milan TomićBili BeronStratos Perperoglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara