Foto: ©fiba.basketball
Foto: ©fiba.basketball

Veliki podvig Aleksandra Džikića: Hapoel skinuo krunu šampionu i plasirao se u finale

Vreme čitanja: 2min | pet. 12.05.23. | 20:03

Ekipa srpskog stručnjaka boriće se za trojef Lige šampiona pošto je posle velike drame savladala Tenerife

Prva sezona u klubu i odmah - finale! Aleksandar Džikić imaće priliku da se bori za evropski trofej pošto je njegov Hapoel Jerusalim u polufinalu FIBA Lige šampiona priredio iznenađenje eliminisavši posle velike drame aktuelnog branioca trofeja Tenerife – 69:68.

Provozala se ekipa srpskog stručnjaka na rolerkosteru emocija u Malagi. Bila je u zaostatku četvrtinu i po, preokrenula rezultat do poluvremena, pa u finišu treće deonice otišla na maksimalnih 15 poena prednosti, da bi u poslednjoj četvrtini umalo prokokcala prednost i od gotovog napravila veresiju. Ipak, Sim Sander Vene i Kadin Kerington izvukli su stvar u poslednjem minutu i sprečili skinuli krunu timu sa Tenerifa.

Izabrane vesti

Nije braniocu trofeja pomogla ni partija Marselinja Uertasa iz najboljih dana, jer osim Giogrija Šermadinija nije bilo nikoga da povuče o presudnim trenucima, a dvojica veterana nisu sami uspeli da izađu na kraj sa ekipom iz Jerusalima.

Španski tim je tokom uvodnih petnaestak minuta konstantno bio u prednosti, ali nije uspevao da se značajnije odlepi. U drugoj polovini druge četvrtine nišanske sprave namestili su Kerington i Livaj Rendolf, Hapoel je napravio seriju 13:1 i na pauzu otišao sa prednošću. I u nastavku samo nastavio da je uvećava. Kerington je vezao osam poena, sa dve vezane pogođene trojke pridružio mu se Brendon Braun i izraelski tim odveo na maksimalnih plus 15 (52:37).

Međutim, igra Hapoela raspala se u četvrtoj četvrtini, stao je šut košarkaše izraelskog tima. S druge strane Uertas se razigrao, pogađao iz svih pozicija i samo u poslendjih deset minuta ubacio 14 poena! Kada je na nešto manje od minut do kraja pogodio za dva i doneo španskom timu plus četiri, činilo se da će ga sad odvesti u novo finale. Ipak, Sim Sander Vene nije mislio tako. Pogodio je na četrdesetak sekundi do isteka vremena težak šut za tri uz faul, izjednačio rezultat i uneo dramu.

Šermadini ju je u narednom napadu doveo do vrhunca polovičnim učinkom sa linije penala, da bi Kerington posle prodora doneo Hapoelu prednost pred poslednji napad na meču. Tenerife je imalo napad za pobedu, Uertas je promešao odbranu rivala i pronašao na šutu za tri Bruna Fitipalda koji je ostao sam, ali nije uspeo da pogodi.

Uertas je meč završio sa 20 poena uz šut iz igre 9/12, sjajno je šutirao i Šermadini (7/11 iz igre) koji je ubacio 18 poena. Niko drugi u redovima španskog tima nije imao dvocifren broj poena. U pobedničkom timu podelimi su ih mnogo bolje. Kerington je prednjačio sa 19, pratio ga je Vene sa 15, Rendolf je ubacio 12, a Braun jedan manje.

FIBA LIGA ŠAMPIONA – POLUFINALE

Petak

Tenerife – Hapoel Jerusalim 68:69

/Uertas 20 - Kerington 19/

Unikaja – Bon (u toku)


tagovi

FIBA Liga šampionaHapoel JerusalimKK TenerifeAleksandar DžikićMarselinjo Uertas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara