Ognjen Dobrić i Aleksandar Aranitović (Foto: ABA League/Cibona/Marin Susic)
Ognjen Dobrić i Aleksandar Aranitović (Foto: ABA League/Cibona/Marin Susic)

Zakuvala se borba za vrh: Zvezda u kontra ritmu, Cibona prekinula trijumfalni niz

Vreme čitanja: 6min | ned. 05.03.23. | 17:32

Bledo izdanje crveno-belih protiv raspoloženog rivala i prvi poraz posle 13 vezanih pobeda u regionalnom prvenstvu

Posle osvajanja Kupa Radivoja Koraća u Nišu, košarkaši Crvene zvezde su vezali dva poraza u Evroligi od Albe i Bajerna i tako ugrozili šanse za plasman u plej-of. Na opšte iznenađenje nastavili su sa slabim rezultatima, pošto su u Zagrebu izgubili od Cibone - 85:81.

Prvi poraz crveno-belih od Cibone posle čak 17 vezanih trijumfa. Poslednji put su izgubili još 2014. u polufinalu ABA lige... Tako su Zagrepčani prekinuli seriju od 13 trijumfa ekipe Duška Ivanovića i naneli joj drugi poraz u tekućoj sezoni (17-2). Sledećeg ponedeljka na programu je večiti derbi pred navijačima Partizan Mozzart Beta, koji bi mogao da bude odlučujući u borbi za prvo mesto pred doigravanje u regionalnoj ligi.

Izabrane vesti

Nije Zvezda uspevala da se odlepi, iako je većim delom susreta bila u prednost. Cibona se odlično nosila sa Ivanovićevom ekipom, nije joj dozvoljavala da stekne osetniju prednost. Delovalo je ipak početkom odlučujuće deonice da će srpski i regionalni šampion uspeti da privede meč kraju u svoju korist, posle serije trojki Luke Vildoze, ali žilava Cibona se nije predavala. Napravila je čudo u poslednjih 10 minuta. Pogađali su domaći košarkaši teške šuteve, Zvezda nije pronalazila prava rešenja u napadu i serijom 17:3 Cibona je praktično prelomila meč u svoju korist. Uspeli su Ivanovićevi izabranici da se izbore za dramatičan finiš, prišli na pola koša razlike na 20 sekundi do kraja, ali su puleni Josipa Sesara pogađali sa crte, pritom im je pomogao i jedan srećan splet okolnosti, jer je Nemanji Nedoviću dosuđen nesportski faul nakon što se okliznuo i zakačio Bornu Kapustu, dok lopta još nije bila u igri.

Teško je izvući pozitivne stvari, ali Filip Petrušev je solidno odradio svoj deo posla u napadu i meč okončao sa 15 poena. Luka Vildoza je upalio motore tek u drugom poluvremenu i na kraju bio drugi strelac sa 14 poena. Fakundo Kampaco je postigao 12, uz šest asistencija, dok su dvocifreni bili i Nemanja Nedović sa 13 (3/11 za tri) i Ognjen Dobrić sa 12 poena (4/8 za tri, sve u prvom poluvremenu). Treba dodati da je kapiten Branko Lazić propusito i ovaj meč zbog povrede, dok je van protokola ovoga puta ostao i Ben Bentil.

Utisak je da se Zvezda još jednom previše oslanjala na šut sa distance (15/41), ali i da Ivanovićeve izabranike generalno nije služio šut (11/25 za dva). Imali su vrlo dobar odnos asistencija i izgubljenih lopti (23:5), ali izostala je realizacija. Na kraju su Cibosi dobili i bitku pod obručima, sakupili šest skokova više od crveno-belih (33:27).

Junak velike pobede zagrebačkog tima bio je Borna Kapusta. Igrao je fenomenalno mladi plejmejker osvajača hrvatskog Kupa, zabeležio 24 poena, pogađao u bitnim momentima. Veliki doprinos su u završnici dali i Krešimir Radovičić (17 poena) i Ivan Majcunić (11 poena), dok je Lovro Mazalin braniocu regionalnog trona, u utakmici koju će on i njegovi saigrači dugo pamtiti, ubacio 15 poena.

- ABA liga - 20. kolo -

CIBONA - CRVENA ZVEZDA 85:81

(22:24, 17:16, 22:27, 24:14)

Dvorana: Košarkaški centar Dražen Petrović (Zagreb)

Sudije: Saša Pukl, Sašo Petek, Marko Juras

Cibona: Vuković, Radovčić 17, Perasović 6, Smajlagić 1, Majcunić 11, Mazalin 15, Aranitović 9, Baković 2, Kapusta 24, Bundović

Crvena zvezda: Vildoza 14, Lazarević 4, Kampaco 12, Mitrović 4, Martin 2, Dobrić 12, Ivanović, Ilić 3, Nedović 13, Marković 2, Kuzmić, Petrušev 15

Izjednačen početka susreta. Filip Petrušev je dobro otvorio za Zvezdu, sa druge strane je razgigran bio Borna Kapusta, a posle uvodnih nekoliko minuta bilo je Cibona - Petrušev 10:9. Iako je Nedović trojkom vratio Zvezdi prednost, domaćin je napravio seriju 9:2 i odlepio se. Tek u finišu kvartala su se crveno-beli uozbiljili i uz dve trojke Dobrića stigli do preokreta, pa su na prvi odmor otišli sa 24:22.

Nastavio je Dobrić da pogađa sa distance, priključio mu se i Kampaco, pa se činilo da će posle prednosti 32:26 ekipa Duška Ivanovića uspeti da se odlepi. Povela je i sa plus osam posle dva precizno izvedena penala Argentinca sredinom deonice, ali se na drugoj strani raspucao Radovčić i sa 10 vezanih poena preokrenuo rezultat na ulasku u poslednjih 60 sekundi. Ipak, Zvezda je imala poslednju reč, Kampaco je posle serije promašaja crveno-belih sa distance pogodio na tri sekunde do isteka vremena sa distance za 40:39 pred pauzu.

Ivanovićevi izabranici su samo u prvom poluvremenu uputili 24 šuta sa distance i pogodili osam. Nisu pronalazili rešenja iz reketa, te su za dva gađali 7/14 i pritom su izveli samo dva slobodna bacanja. Na sve to uhvatili su i četiri skoka manje od protivnika, pa iako su samo jednom izgubili loptu, nisu ostavili najbolji utisak u uvodnih 20 minuta. Najbitnije je ipak da su imali prednost.

Dobrić je van linije 6,75 šutirao 4/8 (12 poena), dok je Kampaco uz osam poena imao i pet asistencija za nešto manje od 14 minuta provedenih na parketu.

Videlo se jasno u trećem kvartalu da crveno-beli pokušavaju da dolaze do poena unutrašnjom igrom, ali raspoložena Cibona se nije dala. Kada je sredinom kvartala Vildoza ubacio trojku, još jednom se stekao utisak da Zvezda slama protivnika, ali Mazalin i Kapusta još jednom vraćaju domaćina u igru. U poslednja dva minuta ušlo se sa 59:59, pogodili su potom Vildoza i Nedović po trojku, pa je Ivanovićeva ekipa na odmor otišla sa 67:61.

Odmah je Vildoza pogodio novu trojku za 70:61, stekao se utisak da je Zvezda otvorila vrata ka pobedi, ali... Žilava Cibona je odbijala da se preda. Ponovo lopta nije htela u koš, a izabranici Josipa Sesara su polako topili zaostatak. U finišu se razgoropadio i Majcunić, počeo da pogađa nemoguće šuteve, priključio mu se i Radovčić i na dva i po minuta do kraja domaćin je vodio 78:73. U tom trenutku rezultat u poslednjoj četvrtini je bio 17:3.

Odreagovala je Zvezda posle tajm-auta, Petrušev je došao do lakih poena i smanjio zaostatak, a na satu je ostalo dva minuta i 15 sekundi. Kampaco je imao priliku da poravna trojkom - promašio je. Mazalin nije. Trojkom na 73 sekunde do kraja doneo je velikih plus šest domaćinu. Uspeli su crveno-beli da vežu pet poena, Kampaco je pogodio trojku na 20 sekundi do kraja za 81:80 u korist domaće ekipe. Jasna je bila namera Zvezdinih igrača da potom pošalju nekog od košarkaša Cibone na liniju penala, ali nisu izašli iz bonusa. Napravio je Kampaco faul, usledio je tajm-aut, posle kojeg se Nedović okliznuo i zakačio Kapustu, a sudije su posle gledanja snimka svirale nesportski faul. Kapusta je pogodio sa crte, Cibosi su imali loptu sa strane, a vrlo brzo je Sven Smajlagić stao na liniju penala i bio polovičan - 83:80. Lukavo su Zagrepčani potom faulirali Kampaca, koji je pogodio prvo, promašio drugo bacanje. Aranitović je pokupio loptu pod svojim košem, dobio faul i sa dva penala stavio tačku.

ABA LIGA - 20. KOLO

Petak

MZT Skoplje - FMP Železnik 87:82

/Kefi 26 - Izundu 18/

Subota

Split - Partizan Mozzart Bet 95:96

/Šortrer 25 - Naneli 18/

Budućnost - Zadar 76:68

/Grin 17 - Božić 25/

Nedelja

Cibona - Crvena zvezda 85:81

/Kapusta 24 - Petrušev 15/

19.00 (1,07) Cedevita (25,00) Igokea (8,50)

Ponedeljak

18.00: (2,10) Borac Mozzart (14,0) Studentski centar (1,80)

20.00: (1,35) Mega (16,0) Mornar (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaCibonaDuško IvanovićFakundo KampacoLuka VildozaFilip PetruševOgnjen DobrićAleksandar Aranitović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara