Žalgiris se sprema za velike promene: Pangos, Vajt i Ulanovas na meti kupaca, stižu pojačanja iz Nemačke

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.05.18. | 11:59

Ni za Šarasa nije sigurno da će ostati

Evropska sezona tek što se završila, madridski Real krunisan je za novog šampiona Evrope, a već su počele spekulacije o tome kako bi mogli da izgledaju rosteri za narednu sezonu.

Kao što ste već imali prilike da pročitate, Kraljevski klub ne bi trebalo da napravi neke veće promene u rosteru, ali zato bi Žalgiris mogao da doživi veliku transformaciju tokom leta. Nije nikakvo čudo, s obzirom na to da finansijska moć litvanskog giganta nije ni prići najjačim evropskim klubovima.

Izabrane vesti

Prema informacijama litvanskog novinara Donatasa Urbonasa, inače dobro upućenog u dešavanja u Žalgirisu, Kevin Pangos, Edgaras Ulanovas i Aron Vajt su u centru pažnje nekoliko evroligaških, ali i klubova iz NBA lige.

Najveća potražnja je za kanadskim šuterom slovenačkih korena, koga najviše prate klubovi iz NBA, ali i Barselona.

Pangosova želja je da ovog leta pokuša sebi da obezbedi NBA angažman, a ukoliko to ne bude uspeo, gotovo je izvesno da će otići iz Žalgirisa zbog nekog kluba iz Evrolige. Procenjuje se da bi Pangos od potencijalnog transfera u Evropi mogao da izvuče ugovor od skoro milion evra. Takođe, pomenuti izvor otkriva i da je Pangos nesiguran da li će igrati u Letnjoj ligi ili ne.

O interesovanju Barselone već je bilo reči i navodno, katalonski klub samo čeka rasplet sa NBA kako bi krenuo u ozbiljniju akciju.

Aron Vajt je posle dobre sezone u Žalgirisu takođe privukao pažnju nekoliko NBA skauta, koji su ga gledali na F4 u Beogradu. Iako njegov ugovor traje do kraja naredne sezone, u njegovom ugovoru postoji izlazna klauzula za najjaču ligu sveta, što znači da je posao NBA klubova znatno olakšan.

Jedan od onih koji bi takođe trebalo da ode iz Kaunasa je i Edgaras Ulanovas. Levoruki krilni košarkaš je na radaru nekoliko evroligaša, a mada mu se ugovor završava na leto, ima opciju automatskog produžetka na još godinu dana. Međutim, napominje se da je za Ulanovasa stanje sledeće - ili će potpisati novi ugovor, nezavisno od klauzule, ili će otići.

Zanimljivo, Ulanovas sa Žalgirisom ima ugovor na 180.000 evra, a nedavno je odbio da parafira novu saradnju sa klubom koja bi mu donela uvećanje godišnje plate na čak 400.000 evropskih novčanica!

Ukoliko Ulanovas bude otišao, Žalgiris planira da angažuje potencijalnog reprezentativca Litvanije Marijusa Grigonisa. Njegov dolazak bio bi pun pogodak za Žalgiris, posebno ako Šarunas Jasikevičijus ostane. Radi se o čoveku koji može da pokrije nekoliko pozicija na terenu, solidan je šuter, a i dobar je defanzivac. Plus, domaći je igrač, što je veliki plus za klub.

Grigonis sa Albom ima ugovor do juna 2020. godine, ali u istom postoji i otkupna klauzula, koju bi Žalgiris voleo da iskoristi.

Dok se rasplet oko Grigonisa još čeka, Žalgiris je već postigao usmeni dogovor sa Tomasom Vokapom iz Ludvigzburga. Takođe je raznovrstan igrač, nije loš šuter i jedan je od najboljih strelaca Ludvigzburg sa 12 poena u proseku.

Na kraju, pitanje je da li će Žalgiris uopšte moći da zadrži Šarasa u klubu po završetku sezone. Barselona je odavno bacila oko, navodno se sada uključio i moskovski CSKA, koji bira između Dejvida Blata i Jasikevičijusa, ali jasno je da je Šarasova cena značajno porasla posle ove sezone. 

Generalni menadžer Žalgirisa Paulijus Motijejunas kaže da ni sam nije siguran šta će biti sa Šarasom tokom leta.
„Jedne noći legnem da spavam s mišlju da će ostati, naredno veče je suprotno. Čuo sam mnogo priča o interesovanju NBA i klubova iz Evrope. Najviše sam zabrinut zbog tima koji smo pobedili na F4 u Beogradu. Ali verujem da i mi imamo šansu da ga zadržimo. On je glava ovog projekta. Ne namećemo mu nikakav pritisak, nismo mu zadali nikakve rokove i nismo razgovarali o budućnosti. Znamo da će biti jako tražen, znamo koliko je dobar. Možda je najbolji. Videćemo još“, smatra Motijejunas.

Njegove reči potvrdio je i Šarunas.
„Ne osećam nikakav pritisak od Žalgirisove uprave. Kada razgovaramo uvek otvaramo sve karte. Kada dođe vreme, doneću konačnu odluku“, poručio je trener litvanskog giganta.  

Foto: Star Sport


tagovi

Edgaras UlanovasKevin PangosEron VajtŠarunas Jasikevičijus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara