Nikola Topić (Foto: KK Crvena zvezda)
Nikola Topić (Foto: KK Crvena zvezda)

Zvezda stavlja tačku na 2023. godinu, a njen najveći talenat otvara novo poglavlje

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.12.23. | 13:34

Nikola Topić ponovo u crveno-belom

Došlo je vreme da se i na Malom Kalemegdanu arhivira 2023. godina. Dodala je Crvena zvezda u proteklih 365 dana dva trofeja u vitrine, izjednačila rekord po broju pobeda u Evroligi, ostvarila neke trijumfe za pamćenje, ali nije uspela da osvoji titulu u ABA ligi minulog leta. Zato je novu sezonu u regionalnom takmičenju otvorila odlično i prvi krug ligaškog dela okončala usamljena na vrhu tabele sa učinkom 12-1, a u poslednjem meču 2023. će imati priliku da dodatno učvrsti lidersku poziciju protiv Igokee (20.00).

Biće to 78. meč u kalendarskoj godini, tokom koje su crveno-beli ubeležili 51 pobedu, promenili veliki broj igrača još u julu, trenera u oktobru. Nedavno je došlo do novih promena, otišli su Ognjen Kuzmić i Šabaz Nejpir, debitovao je novajlija iz minhenskog Bajerna Fredi Gilespi, a u susretu sa Igokeom će ponovo crveno-beli dres obući i Nikola Topić.

Izabrane vesti

Od poslednjeg nastupa za prvi tim Zvezde, istorijskim partijama vodio je juniorski do završnog ANGT turnira Evrolige u Kaunasu, bio MVP kvalifikacija i član idealne petorke u Litvaniji. Pre 18. rođendana je dominirao i u dresu OKK Beograda Košarkaškom ligom Srbije, a onda osvojio i zlatnu medalju sa juniorskom reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u Nišu, gde je takođe proglašen za najkorisnijeg igrača. Letos je doneta odluka da razvoj nastavi u dresu Mege, pa se na Mali Kalemegdan vraća kao jedna od najistaknutijih figura regionalnog takmičenja, s ozbirom da je na 13 nastupa u tekućoj sezoni beležio 18,6 poena i 6,9 asistencija, kao i prosečan indeks 20,5 a sa tim učinkom je četvrti najkorisniji igrač na Jadranu.

Potpuno je jasno, neće Nikola više dobijati priliku samo kako bi sakupio iskustvo, već će biti važan faktor u ekipi Janisa Sferopulosa. Rekao je grčki stručnjak da je insistirao na Topićevom povratku, što dovoljno govori o njegovim planovima za mladog plejmejkera. Vratio se da bude zamena za igrača koji je letos projektovan u lidera Zvezde, ali je spletom raznih okolnosti totalno podbacio i onda u nesvakidašnjem razvoju događaja napustio klub, da bi se vratio u Olimpiju Milano.

ČEKAJUĆI NIKOLU TOPIĆA

Nikola Topić i Miloš Teodosić (Foto: Starsport)Nikola Topić i Miloš Teodosić (Foto: Starsport)

Da se razumemo, ne očekuje se od 18-godišnjeg srpskog košarkaša da preuzme Nejpirovo breme, već da sa Milošem Teodosićem i Jagom dos Santosom raspodeli teret, ali s ozbirom na sve što je dosad prikazao mogao bi da bude idealno osveženje za spoljnu liniju srpskog šampiona. U dresu Mege je pokazao da već sada može da diktira tempo i komanduje igrom jednog tima na nivou ABA lige, da ne preza od odgovornosti, ali i da ga pritisak ne dotiče. Da ima mirnu glavu, da je neverovatno zreo za svoje godine, ali i da ima neophodan pobednički mentalitet za nadmetanje na najvećoj pozornici. Kao što Aleksandar Đorđević voli da kaže, Nikolu krase "mir u glavi i vatru u srcu". Zbog svega navedenog, utisak je da je spreman da u dresu voljenog kluba već sada ostavi dubok trag. Bila bi to velika pobeda za Crvenu zvezdu, ali i izuzetna stvar za srpsku košarku.

20.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -17,5) Igokea (1,85)

Kako bilo, prvi izazov na novom početku u klubu za koji navija od malih nogu imaće protiv Igokee. Tima kojem je napravio velike probleme pre samo pet dana u poslednjem meču koji je odigrao kao košarkaš Mege. Topić je u velikom trijumfu ekipe Marka Baraća bio jedna od ključnih figura na parketu, a susret je okončao sa 18 poena, devet asistencija i šest skokova (indeks 22). Mladi plejmejker i njegovi doskorašnji saigrači slavili su sa 92:76, a bio je to četvrti vezani poraz sastava Vladimira Jovanovića, drugi u ABA ligi. Jasan pokazatelj da je ekipa iz Laktaša u padu forme, na koji je direktno uticao i odlazak pojedinih košarkaša. Nikola Tanasković se preselio u Budućnost, Nemanja Gordić će karijeru nastaviti u subotičkom Spartaku, a pred duel sa Zvezdom je najavljen i odlazak Amerikanca Stefana Mudija koji bi karijeru trebalo da nastavi u španskoj Palensiji. Dakle, imaće nekadašnji trener Zvezde daleko drugačiji roster na raspolaganju od onog sa kojim je izašao na megdan bivšem klubu na startu sezone. Nije preterano reći i značajno slabiji.

"Za kraj ove kalendarske godine gostujemo ekipi Crvene zvezde, evroligaškoj ekipi i sigurno najboljem timu u ABA ligi. Izlišno je govoriti koliko su oni dobri individualno i timski, jedan pravi evroligaš i najteža moguća utakmica u ovom trenutku za nas. Mi imamo određenih kadrovskih problema, faliće nam dosta igrača iz nekog prethodnog perioda, ali na nama je da jednostavno promenimo stil igre i da neki mladi igrači dobiju veći prostor i veću šansu, što i jeste ideja i put kojim ćemo da idemo dalje. Trudićemo se da odigramo najbolje što možemo, prezentujemo se u najboljem svetlu. Za kraj kalendarske godine odigraćemo najbolje što možemo i pored svih kadrovskih problema", rekao je Jovanović pred gostovanje timu koji je kratko predvodio početkom prošle sezone.

GRANICA ZA POENE MAJKA TOBIJA U MOZZARTU - 10,5

GRANICA ZA POENE DRAGANA MILOSAVLJEVIĆA U MOZZARTU - 11,5

Zvezda je veliki favorit da nastavi sa trijumfima u ABA ligi, ali predstojeći susret, poslednji u 2023. godini, biće poseban zbog jednog najtalentovanijih igrača u Evropi. Nikola Topić se vratio kući, ali ne da bi statirao, već da pomogne voljenom klubu da se vrati na regionalni tron, ali i da pokuša da preokrene sezonu u Evroligi. Još jedan razlog da navijači u što većem broju zauzmu mesta na tribinama dvorane Aleksandar Nikolić i pozdrave zlatno dete Crvene zvezde.

ABA LIGA - 14. kolo

Četvrtak:

Cibona - Borac Mozzart 97:101

/Aranitović 26 - Tasić 28/

Petak:

Krka - FMP 87:89 (81:81)

/Špan 15 - Stojanović 21/

Studentski Centar - Split 91:92

/Drežnjak 19 - Saliven 28/

Subota:

16.00: (2,70) Zadar (14,5) Budućnost (1,55)

18.00: (1,85) Mornar (hendikep 17,5) Partizan Mozzart Bet (1,85)

20.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -17,5) Igokea (1,85)

Nedelja:

12.00: (1,80) Mega (14,5) Cedevita Olimpija (2,15)

*** Kvote su podložne promeni



tagovi

Nikola TopićKK Crvena zvezdaIgokeaVladimir Jovanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara