Nikola Topić i Miloš Teodosić (Foto: Starsport)
Nikola Topić i Miloš Teodosić (Foto: Starsport)

Čekajući Nikolu Topića...

Vreme čitanja: 5min | pet. 29.12.23. | 12:16

Drugo najslabije ofanzivno izdanje crveno-belih u sezoni, Zvezda bez Teodosića i Mitrovića kao bez kiseonika

Ušao je Miloš Teodosić protiv Makabija u vremensku mašinu i vratio se u najbolje dane. Odigrao partiju za pamćenje i još jednom pokazao da je lider Crvene zvezde. Čim iskusnom plejmejkeru stvari nisu polazile za rukom, nastao je ozbiljan problem. Plan B protiv Panatinaikosa bio je Luka Mitrović. Legitiman, s ozbirom na njegova izdanja ove sezone, ali onda se povredio. Bez Miloša i Luke, protiv zahuktalih Atinjana, ekipa Janisa Sferopulosa nije imala šansu. Zato kao ozebao sunce čeka pomoć u napadu - Nikolu Topića.

Poraz u Grčkoj još jedan je od onih koji ne bole previše, jer je sastav Ergina Atamana jedan od najkvalitetnijih u elitnom takmičenju i važio je za velikog favorita. U usponu je forme, igrao je pred punim tribinama OAKA Arene... Bio je srpski šampion pred teškim zadatkom, koji se po izbacivanju Teodosića i Mitrovića iz jednačine pretvorio u nemoguću misiju. Od samog rezultata crveno-bele bi više trebalo da zabrine što se još jednom pokazalo da bez pomenutog tandema nije kadra da parira najboljim timovima na kontinentu.

Izabrane vesti

Iskusni plejmejker je u Atini bio konstantna meta odbrane rivala. To je moglo da se očekuje posle priznanja za MVP-a runde koje je dobio prethodne sedmice zbog 27 poena i 14 asistencija u susretu sa Makabijem. Panajotis Kalaicakis je imao samo jedan posao - da juri Teodosića celim terenom. Bio je uporan, dosadan... Odradio je posao veoma dobro, utisak je da mu se i dozvoljavalo da na momente igra i previše agresivnu odbranu, a ulogu Teove uhode često je znao da obavlja, takođe dobro, Džerijan Grent. Amerikanac koji je dobio novi ugovor od Zelenih baš zbog igre u odbrani, podređivanja timu, požrtvovanosti... Jasno se videlo da je Atamanov cilj da potpuno isključi srpskog organizatora igre, ako je moguće da mu ne dozvoli ni da primi loptu. Epilog? Prvi meč 36-godišnjeg košarkaša Zvezde bez poena, uz samo tri asistencije, ali i dve izgubljene lopte. Partija nesvojstvena košarkaškom virtuozu, ali ima i on pravo na loš dan.

Uspevala je Zvezda da se nosi sa rivalom uprkos činjenici da je Panatinaikos ukrao Teodosiću čarobni štapić. Nemanja Nedović je odrađivao solidan posao, a pod obručima su bili odlični Džoel Bolomboj i pre svih Luka Mitrović. Amerikanac je, ipak, tip igrača koji u napadu zavisi od drugih, ali se mora priznati da se dobro otvarao i još bolje koristio prostor koji mu je odbrana rivala ostavljala. Ipak, Luka je bio motor i dobrim potezima pod protivničkim obručem je držao crveno-bele u igri. Sve dok nije nezgodno doskočio sredinom treće deonice. Otišao je na klupu sa bolnom grimasom na licu, blago šepajući - i više se nije vraćao. Do kraja susreta je reuzltat bio 32:21 u korist domaćeg sastava.

Nije bilo plana C u OAKA areni. Bez Miloša se sve svodilo na individualna rešenja u napadu, gde je silom prilika nedostajao najkonstantniji igrač Sferopulosove ekipe ove sezone, Mitrović. Jago dos Santos je poenterski bio raspoložen, ali nije uspevao da uključi saigrače, Nemanja Nedović je kroz izolacije tražio rešenja, a nije ni Adam Hanga uspevao da organizuje napade i poveže redove tima... Panatinaikosa je u takvoj situaciji lako izašao na kraj sa crveno-belima.

Sada ostaje da se vidi koji je stepen povrede Zvezdinog centra. Sport klub je preneo da Mitrović nije imao otok, da ne oseća bol, ali da će se više znati nakon snimanja kolena. Sasvim je jasno da bi duža pauza predstavljala ozbiljan problem za tim sa Malog Kalemegdana, ali čak i da je nedelju dana, crveno-beli bi bez najkorisnijeg igrača u Evroligi ove sezone morali da izađu na megdan Fenerbahčeu i Partizan Mozzart Betu, u novom večitom derbiju… Jasno je u kakvom sosu bi se Zvezda našla na evro-sceni bez rezultata u pomenuta dva susreta.

Ono što ohrabruje je što će Nikola Topić i Fredi Gilespi već u Istanbulu moći da budu u sastavu. Mladi plejmejker je mogao i u Atini, ali je procena struke bila da ga ostavi van stroja, s ozbirom da je odradio tek dva treninga sa ekipom. U ovom trenutku, njegov doprinos će biti daleko bitniji od američkog centra, jer se u Grčkoj videlo koliko je Zvezdi potreban još jedan plejmejker.

MENTOR I UČENIK - ZVEZDIN TANDEM SNOVA

Dobra stvar je što je Topić ove sezone pokazao ozbiljnu zrelost, a odlukom da se vrati na Mali Kalemegdan u nezgodnom trenutku i spremnost da se uhvati u koštac sa najboljima u Evropi. Samopouzdanja mu ne manjka, igrao je odlično u ABA ligi, čak i kada je bio prva meta protivničkih odbrana. Jasno је da postoji razlika između regionalnog i kontinentalnog takmičenja, ali ne bi trebalo zaboraviti da je Nikola odigrao vrlo dobre mečeve protiv Zvezde i Partizana. Ono što bi u Evroligi mogao da mu bude problem je konzistentnost. Ipak će svake nedelje igrati sa timovima poput crveno i crno-belih, odbrana koje ne daju mira i sastava koji kažnjavaju gotovo svaku grešku.

Ni ne očekuje se od 18-godišnjeg plejmejkera da na svakom susretu pruža partije nalik onim u dresu Mege prethodnih meseci. Najbitnije je da Topić bude adekvatna podrška Teodosiću. Da pomogne u organizaciji napada kad je Miloš na klupi ili kada protivnička odbrana potroši sve resurse da ga zaustavi. Dokazao je da može, jer se u matični klub vratio kao ubedljivo najbolji asistent regionalne lige sa čak 90 završnih dodavanja na 13 utakmica ili 6,9 u proseku.

MOZZART ANALIZZA: FREDI GILESPI – TELOHRANITELJ I TO GLADAN

To je ono što je crveno-belima u ovom trenutku potrebno, ali naravno, neće biti na odmet ni druge napadačke stvari koje mladi košarkaš može da ponudi. A videli smo da može da seče odbrane prodorima, ali i da pogađa u serijama sa distance i poludistance, iako je jasno da ima još prostora da popravi šut. Iz perioda u Megi, verovatno najveći utisak je ostavila njegovo sposobnost donošenja dobrih odluka u trenutku. Još jedan preduslov da u startu da vredan doprinos i u društvu najboljih. Imaće protiv Igokee priliku da se razmaše i nastavi da se uigrava sa novim saigračima pred još jednu bitnu sedmicu u Evroligi.

Kada se podvuče crta, Zvezda učinkom 6-11 kaska tri pobede za željenim pozicijama, pa u drugi deo sezone sa dva nova igrača praktično kreće sa ozbiljnim hendikepom. Nije još kasno da obriše minus, ali nema mnogo vremena. Već do februraske pauze bi slika mogla potpuno da se iskristališe kako bi se videlo da li su crveno-beli posle svega kadri da se bore za plej-of Evrolige.



tagovi

KK Crvena zvezdaMiloš TeodosićLuka MitrovićNikola Topić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara