Foto: Starsport; AFP
Foto: Starsport; AFP

Zvezdin novajlija upijao od Janisa, Batlera i Laurija, evocira uspomene na Kvinsija Milera

Vreme čitanja: 6min | uto. 16.01.24. | 08:40

Džavonte Smart poseduje kvalitetno košarkaško obrazovanje, svestran je u napadu i ima osnovu za dobrog defanzivca

Spoljna linija Crvene zvezde će uskoro dobiti osveženje. Klub je obelodanio da je dogovorio saradnju sa američkim bekom Džavonteom Smartom kojem će angažman na Malom Kalemegdanu biti prvi u evropskoj košarci. Iza sebe ima kvalitetno košarkaško obrazovanje sa Luizijana stejta, koledža koji je iznedrio jednog od najboljih bekova svih vremena Pita Maravića, ali i NBA iskustvo, s ozbirom da je branio boje Milvokija, Majamija i Filadelfije. Najviše vremena kao profesionalac je proveo u Razvojnoj ligi, ali to ne mora da bude loš znak - sličan put do Zvezde prošao je svojevremeno i Kvinsi Miler koga navijači i dalje pamte kao jednog od najboljih stranaca u crveno-belom dresu.

Sad je red da se Džavonte pokaže. Ima 24 godine, može da igra na obe bekovske pozicije i prema svim karakteristikama, kao i dosad prikazanom s druge strane Atlantika, trebalo bi da predstavlja ozbiljno pojačanje za crveno-bele već na startu mandata. Ali ima Smart i potencijal da postane igrač visokog evroligaškog kalibra. Minulog leta je dobio poverenje uprave Filadelfije, koja mu je dala dvosmerni ugovor sa idejom da povremeno dobija šansu u ekipi Nika Nursa kao pomoć bekovskoj liniji koju čine Tajris Meksi, Patrik Beverli, Dentoni Melton...Verovatno bi upisao i više od jednog nastupa za tim iz Pensilvanije, da nije došlo do neočekivanog raspleta u karijeri Keneta Loftona. Memfis je pomalo i iznenada odlučio da mu se zahvali na saradnji uprkos tome što je prošle sezone bio najbolji ruki u Razvojnoj ligi i da je pokazao ozbiljan napadački potencijal. Priliku je odmah ugledala Filadelfija, ali da bi 21-godišnjem centru ponudila bilo kakav ugovor morala je nekoga da se oslobodi. Izbor je na kraju pao na Smarta - baš nije imao sreće.

Izabrane vesti

Pisalo se o mogućnosti da 24-godišnjem beku saradnju ponudi Indijana, jer se smatralo da bi Džavonte mogao Pejsersima da pomogne u defanzivi. Kako su američki mediji nedavno pisali, Smart je kroz nastupe u Letnjoj i Razvojnoj ligi skrenuo pažnju intenzitetom sa kojim igra na svakom meču, ali i požrtvovanošću u odbrani. Takođe, u proteklom periodu je značajno popravio šut, što pokazuju i brojke. Pre rastanka sa Siksersima je za Delaver u Dži ligi šutirao sa 42,4 odsto preciznosti za tri, postizao 20,9 poena. Pre samo mesec dana ubacio je 10 hitaca sa distance i postigao 40 poena protiv filijale Reptorsa. Pejsersi su očigledno bili neodlučni, pa je priliku iskoristila Zvezda.

Atletski je sasvim dobar za svoju poziciju i svakako predstavlja ozbiljan dodatak spoljnoj liniji Crvene zvezde u tom aspektu. Ima dobro telo za svoju poziciju, visok je 193 centimetara, uz raspon ruku oko 203. S ozbirom da je uspeo da izgradi reputaciju dobrog defanzivca kroz boravak u Razvojnoj ligi, ima solidnu podlogu da sličnu napravi i na Starom kontinentu. Naravno, biće mu potrebno vremena da se privikne na evropsku košarku i zamisli trenera, kao i na defanzivni intenzitet na kojem se insisitra sa ove strane Atlantika, ali fizikalije i ono što je dosad prikazao ukazuju da će Janis Sferopulos imati sa čime da radi.

U napadu može da doprinese na različite načine. Iako ima specifičan izbačaj, procenti pokazuju da je usavršio mehaniku šuta. Na kraju krajeva, teško da u današnjoj košarci neko ima čudniju mehaniku od zvezde Indijana Tajrisa Halibartona , ali njegova uspešnost sa distance pokazuje da funkcioniše, što se može reći i za Zvezdinog novajliju. Iz otvorenih pozicija pogađa u visokim procentima, a pokazao je da i te kako ume i da iskreira sebi prostor za šut. Često to radi driblingom unazad ("step bek"), što su košarkaši filijale Toronta nedavno videli na delu.

Osim toga, duge ruke, relativno snažno telo za beka i brzina mu omogućavaju da završava i na obruču, pa i pod kontaktom. Dobro donosi odluke u jedan na jedan igri, pa treba očekivati da izvlači maksimum na preuzimanjima. „Mismeč“ situacije može da završava prodorom i polaganjem, šutom, ali i izlaznim pasom na spoljne pozicije posle prodiranja. Čak se i u Razvojnoj ligi, gde važi parola "ko nije za sebe, nije ni za druge", trudio da proigrava otvorene saigrače i razigrava ekipu. Iako reč "rezon" nije baš sinonim za košarkaše koji se kroz filijale NBA klubova bore za mesto pod suncem, Smart je, kako mu i prezime kaže, uglavnom donosio pametne odluke.

Dži liga nije najbolji reper, s ozbirom da se insistira na individualizmu i igrači mahom kroz samostalan ofanzivni doprinos pokušavaju da se dokažu, ali ne treba zaboraviti da je Džavonte bio i deo nekoliko NBA timova. Zabeležio je 18 nastupa u najjačoj ligi sveta, odigrao 13 mečeva za Milvoki, četiri za Majami i upisao jedan nastup za Filadelfiju, ali imao je i priliku da glede brojne asove na terenu i van njega, sarađuje sa vrhunskim trenerima poput Erika Spolstre, Majka Budenholzera, Nika Nursa…

"Veliko iskustvo. Učio sam od svih tih momaka poput Džimija Batlera, Janisa Adetokunba, Krisa Midltona o svim aspektima igre, kako na terenu tako i van njega. Unapredio sam način na koji posmatram igru, naučio da gledam video snimke, primećujem stvari koje drugi igrači rade. Kajl Lauri recimo mnogo pažnje posvećuje snimcima, pa sam tako i ja pokušao da gledam što više kako bi unapredio svoju igru. Radio sam na samopouzdanju, šuterskim sposobnostima, deljenju lopte kako bi moji saigrači bili još bolji", rekao je Smart pred početak sezone 2022/23 dok se borio za ugovor u Nju Orleans Pelikansima.

Dakle, sve ukazuje da bi Smart vrlo brzo trebalo da postane veoma uticajan u Zvezdi, ali utisak je da ima prostora da izraste u ozbiljnog igrača na Starom kontinentu, pa čak i da se izbori za povratak u NBA. Još u ranoj fazi košarkaškog razvoja je pokazivao veliki potencijal. Tri puta zaredom je bio proglašavan najboljim srednjoškolskim igračem u rodnoj Luizijani. Na koledžu, koji je pored Maravića u NBA ligu poslao i Boba Petita, Šekila O‘Nila, pa i igrače poput Mahmuda Abdul Raulfa, bivšeg košarkaša Real Madrida Entonija Rendolfa, a svojevremeno i prvog pika Bena Simonsa, kao i novu zvezdu Bruklin Netsa Kema Tomasa, stekao je ozbiljno obrazovanje. Pritom je osvojio i zlatnu medalju sa reprezentacijom SAD na U17 Svetskom prvenstvu u Saragosi, gde je igrao zajedno sa jednim od najboljih šutera Evrolige, Markusom Hauardom, ali i plejadom košarkaša koji su napravili uspešne NBA karijere poput Imanuela Kviklija, Gerija Trenta, Kolina Sekstona, Džerena Džeksona...

S ozbirom na sve navedeno, kao i činjenicu da ima 24 godine, jasno je da Smart dolazak u Crvenu zvezdu ne vidi kao poraz u borbi za mesto pod NBA suncem, već kao priliku da pokaže šta ume i koliko vredi. Zato nema sumnje da je gladan i da će dati sve od sebe na svakom nastupu. Šta navijači mogu da očekuju od njega, može se zaključiti i iz izjave koju je dao kada je letos stavio paraf na ugovor sa Filadelfija Seventisiksersima.

"Verujem u sebe. Naporno radim, ne izlazim iz sale. Pokazao sam da mogu da pomognem u vođenju tima kao drugi plejmejker i da budem svoj. Uvek igram ozbiljno, dajem sve od sebe, mogu da postižem poene, uključim saigrače i nastaviću to da radim", istakao je Džavonte Smart.


tagovi

KK Crvena zvezdaDžavonte SmartKvinsi Miler

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara