Miloš Teodosić (©Starsport)
Miloš Teodosić (©Starsport)

Kad Teo namesti ruku

Vreme čitanja: 5min | sre. 15.11.23. | 10:51

Najbolje šutersko izdanje iskusnog plejmejkera u crveno-belom i pobeda za pamćenje

Bilo je majstorija, bravura, poteza koji ostavljaju bez daha. Pokazao je Miloš Teodosić solidan deo repertoara otkako je stigao na Mali Kalemegdan, ali ga šut nije najbolje služio. Trudio se, pokušavao da uđe u ritam, da namesti ruku... Nije odustajao i stvari su konačno došle na svoje. Kada je ušla prva preko Jorgosa Papajanisa u smiraj uvodne četvrtine susreta sa Fenerbahčeom, bilo je prilično jasno da su gosti u nevolji.

Ubacio je još tri do kraja. Ne previše, ali samo jednom je promašio. Pogodio je i dva šuta za dva, jedan sjajan flouter kada je izlomio kompletnu odbranu rivala, kao i dva penala za gotovo savršeno šutersko veče. Ubacio sve skupa 18 poena, podelio je Zvezdin "point god" još tri asistencije, samo jednom prodao posed rivalu i bio junak jedne od najvećih evroligaških pobeda srpskog šampiona.

Izabrane vesti

Na kraju, i pored povrede Šabaza Nejpira u drugom minutu susreta, nije proveo ni 20 minuta na parketu. Što je posebno bitno jer crveno-bele već sutra čeka veliki izazov u Pireju i to bez američkog plejmejkera. Ali, šta je samo napravio za tih 19 minuta i 46 sekundi…

Pre svega, Miloš sada igra dobro u kontinuitetu. Generalno igra izvanredno. I u Barseloni, i protiv Bajerna, i sa Partizanom, i tako dalje. Nije fer da kažem šta bismo mogli da radimo da ga zaustavimo. Nismo mogli da ga zaustavimo, čestitam Milošu,” tako je njegov dugogodišnji trener iz moskovskog CSKA Dimitris Itudis opisao Teodosićevu partiju protiv Fenera.

------

Inače, koliko je Teodosić dobro odigrao, govori i sledeći podatak: u Mozzart duelima na uživo klađenju bio je "uparen" s Nejpirom, dok su s druge strane bili Vilbekin i Madar. Početna kvota da će Zvezdin tandem postići više poena bila je 1,60, a pred utakmicu je narasla na 1,80. Nejpir je odmah na početku doživeo lom nosa, nije mogao da pomogne Teu, ali je on sam "pobedio" tandem Fenera jer je postigao 18 poena, a Vilbekin i Madar zajedno duplo manje, dakle devet.

------

Milošev uticaj na igru se možda najčešće oslikava kroz asistencije i mogućnost da spoji redove tima. E pa, nije samo to. Podsetio je sinoć i na najbolje dana, kada je u redovima CSKA bio ne samo najbolji organizator igre u Evropi, već i jedan od najboljih strelaca. Jednostavno, sa Teodosićem, pa i u 37. godini, ekipa ima potpuno drugačiju dimenziju na protivničkoj polovini. Odjednom su svi članovi petorke pretnja po rivala, jer neće mu promaći otvoren saigrač, a ni višak prostora koji mu rival ostavi u želji da mu zatvori liniju dodavanja. Može da kazni i najmanji propust asistencijom ili košem.

Uz dužno poštovanje prema asovima poput Vasilisa Spanulisa, Nanda de Koloa, Huana Karlosa Navara, Serhija Rodrigeza, pa i Nika Kalatesa i Kostasa Slukasa, Teodosićevim rivalima i saborcima sa najveće evropske pozornice, opšti utisak je da niko u košarci s ove strane Atlantika nije mogao i ne može tako da promeni vazduh u dvorani kada je sa loptom u rukama. Bude tu i grešaka, pročita ga protivnik ili mu padne koncentracija zbog premora, kao recimo u Blaugrani. Biće ih i ubuduće, ali valjevski virtuoz je i ove sezone pokazao zašto je jedan od najboljih plejmejkera u istoriji košarke na Starom kontinentu.

Uz to, vidi se koliko mu je stalo da ostavi trag u crveno-belom. Da izvuče ekipu posle turbulentnog početka. Ne miruje ni kada je na klupi. Pozdravlja dobre poteze saigrača, buni se kod diskutabilnih sudijskih odluka, emotivno reaguje. Spreman je da uđe na teren u bilo kom trenutku, da se pobije u odbrani sa višim, bržim, snažnijim i mlađim protivnicima ako treba. A u napadu radi ono svoje.

Pričalo se i pisalo o njegovim fizički limitima, da je u poznim igračkim godinama i da ne može više da se troši kao nekada, ali utisak je da se hrani energijom sa tribina kada god je kod kuće i da, što se tiče spreme, odavno nije bolje izgledao. I da iz meča u meč izgleda sve bolje. Prija mu Zvezda, prija mu što je kod kuće, a prijaju mu i pobede. Zato je sinoć i na svoju inicijativu stao pred novinare da i on kaže koju, prvi put otkako je stigao na Mali Kalemegdan. Prvi put posle "XY" godina.

Lepo je kada vidiš da neko ceni tvoje zalaganje, bacanje za loptu, emociju koju pokažeš u toku igre. To daje još veću energiju i motivaciju da pred svojim navijačima igraš što bolje“, rekao je Teodosić, nakon što je na terenu ispisao još jednu sjajnu priču.

Uz Miloša je sjajan meč odigrao i Jago dos Santos. Našli su se pod dodatnim pritiskom zbog povrede Nejpira i svoje uloge perfektno odradili. Brazilac je još jednom imao konekciju sa navijačima, gorele su tribine posle svakog njegovog dobrog poteza. Poput srpskog organizatora igre, nije se štedeo. Ulazio je sa 100 odsto u svaki duel, probijao prvu liniju odbrane sa lakoćom i po ulasku u reket mahom pronalazio dobra rešenja. Plesao je sambu, ponovo odlično šutirao sa distance (3/6) i nastavio da kupuje pristalice crveno-belih. Postaje polako jedan od ljubimaca zvezdaške publike, a posebno mlađih članova, koji su mu i sinoć posle meča skandirali kada je izlazio iz dvorane.

Zarazio je energijom i saigrače, parirao vrlo dobro protivničkim plejmejkerima u odbrani, a čak i u mismeč situacijama koristio brzinu i sprečavao snažnije igrače da ostvare prednost, pravio je pametne prekršaje kada je to bilo neophodno. Odigrao zaista odličan meč, što se oslikava i kroz 11 poena, po četiri skoka i asistencije, ali ne i samo kroz statistiku. Utisak je, ponovo, daleko bolji od brojki.

Koliko je motivisan i spreman da ostavi sve na terenu pokazao je i u finišu, kada se pri velikoj razlici zaleteo u reket rivala, pa prosledio pas iza leđa Mitroviću za lake poene, ali se onda nezgodno dočekao nakon što ga je Nejt Sestina zakačio, a onda i pao preko Brazilca. Janis Sferopulos je posle susreta istakao da je došlo do povrede članka, ali nije poznato kojeg stepena i da li će Jago biti u stanju da pomogne ekipi protiv Olimpijakosa... Izvesno je da Šabaz Nejpir neće.

Kako bilo, Teodosić i Jago su pronašli ritam, čeka se još samo Amerikanac. Zbog povrede ga neće biti neko vreme, možda se baš vrati za gostovanje u Milanu, gde bi mogao da bude i posebno motivisan zbog nedavnih komentara Etorea Mesine (24. novembar). U međuvremenu će veliki teret biti, po svemu sudeći, najpre na Milošu, jer je pitanje u kojoj meri će Brazilac moći da igra u Pireju. Ide srpski plejmejker u dvoranu koja mu je dobro poznata, pred navijače koji će ga sigurno pozdraviti ovacijama. Kao što je i sam rekao, biće emotivno, ali jedno je sigurno - Zvezda će uprkos svim okolnostima, moći uvek da računa na Tea.

A kad namesti ruku... Fener je video kako to izgleda.


tagovi

KK Crvena zvezdaMiloš TeodosićJago dos SantosŠabaz Nejpir

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara