Borković i Vesnić jaka srca – loše sreće na Hungaroringu

/ Izvor: mozzartsport.com
Najbolji srpski automobilista zbog velikih problema sa automobilom nije uspeo da uveća bodovni saldo u šestom TCR vikendu. I Vesnića su pratili maleri i nepravde nakaradnog TCR trkačkog bon-tona
Borković i Vesnić jaka srca – loše sreće na Hungaroringu
""

Automobilista Dušan Borković završio je nastup u šestom vikendu TCR Svetskog šampionata na 11. i 12. trci bez povećanja bodovnog salda u šampionatu. Uprkos velikoj želji i nadljudskim naporima on iz raznih, podvucimo objektivno-tehničkih razloga nije uspeo da dođe u priliku da pokaže pun vozački potencijal. Slične su muke lomile i Užičane. Vesnićev „audi RS3 LMS“, kao ni ostala vozila fabrike iz Ingolštata nisu bila naročito konkurentna. Uz par malera, to je bilo dovoljno da Mikica Vesnić ne može da bude zadovoljan postignućima na Hungaroringu koji ga je zadužio dodatnim kilometrima koji će mu svakako značiti u nastavku sezone.

Vozač Alfa Romeoove „đulijete TCR“ s brojem uz podršku gruzijskog tima GE Fors tima i italijanskog Romeo Ferarisa, na subotnjim kvalifikacijama osetio je na svojoj koži surova pravila ovog šampionata. Uprkos trijumfu na prošloj trci na Salcburgringu, Borković je stavljen u podređen položaj sa dodatnih 20 kilograma balasta na svom auitomobilu, a obe „alfe“ su vozile sa smanjenom snagom motora, koji je i inače slabija u odnosu na ostale proizvođače u šampionatu.

Taj hendikep bio je vidljiv ne samo u subotu na kvalifikacijama već i na nedeljnim trkama. Duca je startovao sa 16. pozicije u prvoj trci i zajedno sa aktuelnim prvakom sveta Kominijem (takođe dodatno opterećenim sa 30 kilograma) krenuo u lov na bolji plasman.

Nažalost, upravo je Komini udario Borkovića u trećem krugu posle čega je naš as morao u boks. Mehaničari su učinili sve ne bi li osposobili Borkovićev automoibil, pa je u završnici trke Pančevac uspeo da se vrati na stazu i proveri u kom je stanju Alfa.

Drugu trku obeležio je veliki incident u kome je učestvovalo nekoliko automobila, a Borković je samo zahjvaljujući munjevitim refleksima uspeo da ostane netaknut. Ipak, to ga je koštalo nekoliko pozicija, koje je uspeo da izbori na startu pre incidenta.

Borković je posle izlaska sigurnosnog automobila uočio da ima problema sa upravljanjem i prekomernim zanošenjem svoje „alfe“, da bi u drugoj polovini trke uprkos proboja na 15. poziciju, morao u boks pošto mu je po peti put ove sezone pukla letva volana.

Spomenimo i Mikicu Vesnića. Iskusni srpski as volana potpuno je saglasan sa Ducom Borkovićem koji svakako ima razloga da bude nezadovoljan politikom pravila u TCR seriji. Svest o tom problemu duboko je u Mikici Vesniću koji sa vozačke strane ne može da razume pravilnik i odnose na stazi koji nisu ustaljeni takmičarskim pravilima i bon-tonom u ostalih trkačkih serija. O tome govori i Duca Borković.
"Ne znam šta bih mogao da kažem posle ovakvog vikenda. Znam šta se dešava, ali ne smem sve da kažem osim da je jako teško da se takmičiš kad izgubiš motivaciju zbog raznih nepravdi koje nisu do vas. Smanjili su snagu na Alfi, a videli smo šta su sve radili ostali proizvođači. Da sa prvog mesta u Austriji padnem ovde na 18, a da neko za kog nismo čuli ovde bude u prva tri, to je zaista tužno. Nadam se da ćemo se i ja i tim dići na sledećoj trci jer kako se sada radi u šampionatu, ne vodi nigde. Hvala svima koji me prate, ne želim da izgleda da tražim izgovore, možete videti i po izjavama ostalih vozača po medijima, svi smo u šoku kako se loše određuje balans performansi trenutno. Pre sezone sam znao da će makar jedan podijum biti veliki uspeh, a ja već imam dve pobede. Nadam se da nas neće više ovako tretirati i da će me pustiti da pokažem koliko mogu. Želim da se zahvalim svom timu, sponzorima i svim navijačima koji su uz mene", rekao je Borković.

Dušan Borković posle šest TCR vikenda ima 82 boda i zauzima šesto mesto u generalnom plasmanu. Naredni trkački vikend biće održan osmog i devetog jula u nemačkom Ošerslebenu.

(Foto: Dušan Borković, PR Tim)

×