Devojke, vi ste dinastija! Neka bude što bilo nije...

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.10.18. | 08:34

Tamo gde je sve počelo

To je to, došli smo do kraja. Još samo tri osvojena seta dele odbojkašice Srbije od najslavnije stranice u istoriji ovog sporta u našoj zemlji. U Jokohami od 12.40 časova, sjajne srpske devojke izlaze na crtu Italijanakama u borbi za svetsku titulu!

Prvi put u istoriji svetskih prvenstava, dve evropske selekcije će u finalu će odlučivati o planetarnoj tituli. Uvek su tu bile neke Kubanke, Amerikanke, Kineskinje, Brazilke... Sada je kucnuo čas da se istorija prekroji. Srpkinje će igrati prvi put u finalu, Italija drugi. Do sada je samo šest nacija uspevalo da se okiti svetskom titulom. Srbija ima šansu da uđe u baš elitno društvo.

Izabrane vesti

A prvi put naše odbojkašice proble su se na najveću scenu 2006. godine u Japanu. Tada su svoje ime napravile Ivana Đerisilo, Anja Spasojević, Vesna Čitaković Đurišić, Suzana ĆebićMaja Ognjenović, Jovana Brakočević, Jelan Nikolić... Maja je jedina koja je i u ovom sastavu koji će danas ići na zlato. Zato se i vratila u reprezentaciju. Možda joj ovo bude i poslednji meč u dresu reprezentacije. Da završi sve tamo gde je i počelo.

Sa zlatnom medaljom, ako može...

Srbija je od samog početka turnira pokazala da je tim za sam vrh. Redom su igračice Zorana Terzića tukle sve ko im je stao na put, a prvi nagoveštaj da će doći do ovoga bio je onaj duel s Brazilom. Posle toga je nekako sve išlo kao po loju do polufinala s Holandijom. Utisak je mnogih da Srbija ni u toj utakmici nije pružila maksimum, a da bi se okitila zlatom, moraće da pruži još više kako bi oborila Italiju u velikom finalu.

Sve vreme se naš napad oslanja na tandem Tijana Bošković - Brankica Mihajlović. Kao što reče Anja Spasojević, to je napadački arsenal kakav nema niko na svetu. Pored njih, treća opcija u napadu je sjajna srednja blokerka Milena Rašić. U poenterskom smislu može da pomogne i Bianka Buša, kao i Stefana Veljković. Maja Ognjenović na ovom šampionatu drži lekcije u dizanju lopte na trepavicu, dok Silvija Popović drži prijem na stabilnoj visini. Igra zaista fantastično na ovom prvenstvu.

Kod Italije se sve vrti oko Paole Egonu. To je devojka koja je najbolji poenter prvenstva i koja dobija ogromne porcije lopti. Ono što je radila protiv Kine u polufinalu je nešto posebno. Svi jedva čekaju da vide okršaj Egonu i Tijane Bošković. Biće to pravi sudar dva odbojkaška fenomena. Pored nje treba obratiti pažnju na primačicu Mirjam Silu. Veoma je snažna, neki je pandan našoj Brankici Mihajlović. Može da nam napravi probleme. Nije igrala u poslednjem duelu ove dve reprezentacije. Može da bude tajni adut selektora Italije Davidea Macantija.

Vesna Čitaković Đurišić: Bolje Italija nego Kina, Tijana u svemu jača od Egonu, u Maju gledaju kao u idola

Prednost Srbije trebalo bi da bude u bloku gde imamo vrhunske igračice poput Rašićeve, Veljkovićeve i Stevanovićeve, ali i u pogledu tehničara jer je Ognjenovićeva daleko iskusnija od Ofelije Malinove koja je 1996. godište. Maja joj je zapravo idol. Međutim, Malinova, kao i blokerka Ana Danesi, igraju izuzetno na ovom šampionatu i vodeće su u svojoj kategoriji gledajući po brojkama.  Ali, generaln,  u pogledu iskustva ne bi trebalo postavljati pitanje ko je favorit jer u ovom momentu Srbija ima zreliji tim, spremniji da napadne zlato. Italijanke su brutalno talentovane, ali bi njihov zenit mogao da dođe za par godina. Nešto slično kao u odnosu naših odbojkašica u finalu Olimpijskih igara protiv Kine. Tada je upravo to iskustvo presudilo. Bilo bi dobro da tako bude i danas.

Još malo o odnosu Tijane i Egonu, oko čega će se mnogo toga vrteti...

Egonu ima osvojen 291 poen ukupno na turniru. Tijana 167. Ali, Tijana je propustila dva meča na turniru. U onim prvim mečevima je Terzić dosta odmarao kada bi naše odbojkašice povele s 2:0 u setovima, recimo. Srbija je dobijala dosta mečeva sa 3:0, dok je Italija igrala nekoliko mečeva u pet setova. To ima veliki uticaj na ove brojke. Tijana je imala 284, a Egonu 503 pokušaja na turniru.  Dodajmo da je i Brankica Mihajlović fenomenalna sa 151 osvojenim poenom na turniru. I ono što je najbitnije, Tijanin procenat uspešnosti je brutalnih 53,87%, dok je Egonu na takođe izuzetnih 48,71%. Kada znamo da je sve iznad 33% pozitivno...

Skener Anje Spasojević pred sudar fenomena: Egonu ne može da se poredi sa Tićom! Evo i zašto...

U ovakvim utakmicama umor može da bude presudan faktor. Ostala je još jedna utakmica, iscrpljenost je na najvišem nivou, a nama ide u korist to što je Italija igrala veoma težak meč protiv Kine i što je Egonu bila više nego opterećena na toj utakmici. Boškovićeva je imala više vremena da odmara, selektor Terzić joj je tokom turnira dozirao minutažu. Imala je Tića povredu trbušnih mišića tokom turnira, ali sada izleda da je sve kako treba. I da će naš najjači adut biti potpuno spreman za najveći meč.

Srbija i Italija se sastaju šesti put na Svetskim prvenstvima. U dosadašnjih pet, Srbija je dobila četiri susreta! U poslednjem susretu Srbija je dobila Italiju 3:1 na ovom turniru. Boškovićeva je osvojila 29 poena na tom meču, Egonu 28. Igrali smo i u Ligi nacija u junu, a tada su naše odbojkašice dobile u pet setova. Zanimljivo, bronzu 2006. godine Srbija je osvojila upravo savladavši Italiju u meču za treće mesto.

Opet Japan, opet Italija prekoputa, opet Svetsko prvenstvo. Samo je sada finale u pitanju, 12 godina kasnije.

Neka bude što bilo nije! Srbija napada zlato!

Foto: FIVB


tagovi

Tijana Boškovićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara