Pre 12 godina lider, danas navijač – Vesna Čitaković Đurišić: Tijana pa 10 mesta prazno, “Kineskinja” Bianka i blok kao prevaga

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.10.18. | 17:22

Kapiten generacije koja je sve započela, danas je veliki optimista pred polufinalni okršaj Srbije i Holandije i nada se revanšu Kineskinjama

Opet smo tamo gde je sve počelo. Isto mesto, isto takmičenje, ista faza…

Te 2006. godine su naše odbojkašice naprečac postale sportske miljenice nacije koja se ne baš preko noći već “preko jutra” zaljubila u žensku odbojku. Ustajalo se rano i uživalo u majstorijama i pobedama ekipe koju je kao kapiten predvodila Vesna Čitaković.

Izabrane vesti

Simpatična Užičanka je bila lider generacija koja je na Svetskom prvenstvu u Japanu donela Srbiji prvu medalju u ženskoj odbojci i uspostavila temelj za aktuelne uspehe. Današnja generacija srpskih odbojkašica već ima zlato sa evropskog prvenstva, srebro sa Olimpijskih igara, nedostaje još sam ta medalja sa svetskog prvenstva.
“Sigurno su nas nadmašile. Postoji kvalitet i konitnuitet. One su radile nešto što mi nismo uspele, uzele medalju i na Olimpijskim igrama i od srca im želim da nas nadmaše i na ovom prvenstvu. Pre svih to želim Maji Ognjenović koja je jedan od pionira te priče i danas maestralno vodi ovu ekipu”, kaže Vesna Čitaković Đurišić za MOZZART Sport.

Nekadašnji kapiten je veliki optimista za konačan epilog na Mundijalu u Japanu.
“U početku nisam stizala da gledam sve mečeve, ali sam pogledala ove poslednje koji su bili najbitniji i jako sam zadovoljna kako to sve izgleda. Smeši nam se finale. Nadam se da ćemo se tamo boriti sa Kinom i da ćemo im vratiti milo za drago za onaj poraz u finalu Olimpijskih igara”.

Vesna je ubeđena u pobedu nad Holandijom u polufinalu.
“Bolji smo od Holandije i samo bože zdravlja da nas povrede mimođu. Kada smo kompletni, sigurno smo kvalitetniji od Holandije. One su do sada pozitivno iznenadile, odigrale neke dobre mečeve i drže taj svoj nivo. Holandija je takva ekipa koja ne oscilira mnogo. Ako si pet odsto bolji - pobeđuješ ih, ali ako si pet odsto slabije ušao u utakmicu - one to iskoriste. Međutim, ako mi budemo na našem nivou, pobeda neće izostati”.

Biće to i okršaj dva fantastična napadača. Korektori Srbije i Holandije, Tijana Bošković i Loneke Slutjes su već godinama rivali u klupskoj odbojci gde brane bolje turskih velikana Ezačibašija i Vakifa. Slutjes je nedavno blistala protiv Amerikanki kada je osvojila neverovatnih 38 poena. Tijana je zasad najdominantnija igračica turnira. Vesna Čitaković Đurišić nema dilemu ko je kvalitetniji…
“Tijana i Slutjes ne mogu da se porede. To su dva različita igrača. Ne zato što je naša, ali Tijana je najbolja. Ide ona, pa 10 mesta prazno na poziciji korektora”.

Ono što se često navodilo kao mana Srbije u igri, sada je postao jedan od naih najvećih kvaliteta – prijem! Uprkos povredi Bojane Milenković koja je završila takmičenje što je bio težak udarac za ekipu.
“Bojanina povreda nas je na početku malo poremetila jer niko ne voli kada mu se usred takmičenja povredi bitan igrač kao što je ona. Ali mala Buša me je oduševila! Igra neverovatnu odbranu. Kao da je neka Kineskinja! Drago mi je što je dobro ušla i u napad, da se malo razigra i dobije na samopouzdanju. Samo da zadržimo ovakvu odbranu do kraja”.  

Kao jedan od najvećih kvaliteta Srbije se smatra kvalitet srednjih blokera, a utisak je da taj kvalitet još nije isplivao u svom punom sjaju. Vesna je bila jedan od najboljih igrača sveta na toj poziciji i dobro zna šta Srbija ima na raspolaganju.
“Naša reprezentacija nikada nije imala problem sa srednjacima i uvek smo imali kvalitetne odbojkašice na toj poziciji. I sada je to slučaj. Stefana, Raša i Jovana su fantatsični blokeri i ako nešto bude prevagnulo protiv Holandije, to će biti srednjaci. Holanđanke imaju samo korekciju i ne mogu da nam pariraju ovde. Prevagnuće blok jer se naše devojke jako dobro kreću i tu su u prednosti u odnosu na protivnika u polufinalu. Imamo i dužu klupu, ne igramo sa samo šest igračica i sve su to aduti zbog kojih bi trebalo da prođemo u finale. Devojke su sjajne. U petak rano ustajanje, kafica i svi uz naše devojke”, poručuje jedna od heroina srpskog odbojkaškog buma od pre 12 godina uz koji su mnoge od današnjih reprezentativki odrastale i maštale da se nađu u istoj situaciji.

Sada su tu. I mogu još više…

(FOTO: MN Press, Star Sport, FIVB.com)


tagovi

Vesna Čitaković ĐurišićSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2018ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeTijana BoškovićBianka Buša

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara