Fernando Alonso (©Reuters)
Fernando Alonso (©Reuters)

Alonso ne liči na sebe, Aston Martin u velikom padu: Od borbe za podijum do borbe za poene

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.11.23. | 17:06

Šta se desilo sa britanskim timom?

Na samom početku aktuelne sezone ekipa Aston Martina istakla se kao najbliži rival Red Bula, pre svega zahvaljujući Fernandu Alonsu koji se redovno peo na pobedničko postolje. Međutim, britanski tim je od Monce u ozbiljnom padu forme, a poslednje dve trke u Teksasu i Meksiko Sitiju su posebna tema.

Aston Martin je odlučio da za trku u Ostinu donese unapređenja u nadi da će im doneti bolje rezultate, ali im specifičnost Sprint formata nije pomogla u razumevanju bolida tokom treninga. Nakon loše Sprint trke, odlučeno je da nove komponente za nedelju budu na bolidu Lensa Strola, dok bi Fernanda Alonso koristio stare, a oba vozača trku su započela iz pit-lejna kako bi ravnopravno uporedili ponašanje starih i novih delova. Iako je Alonso nakon odličnog napretka morao da završi pre vremena zbog oštećenja na podu bolida, Strol je kroz cilj prošao na sedmom mestu (nakon diskvalifikacije Leklera i Hamiltona).

Izabrane vesti

U Meksiku je kanadski vozač ponovo imao start iz pit-lejna, a povukao se u garažu nakon kontakta sa Valterijem Botasom u kasnoj fazi trke. Dvostruki šampion Alonso posle dve za njega nekarakteristične greške u treningu i kvalifikacijama, ponovo nije završio trku zbog izvesnih oštećenja na podu bolida, a koja su najverovatnije posledica prelaska preko ostataka nakon incidenta na početku trke. Iako je obojici tokom čitavog vikenda nedostajao tempo i samopouzdanje, britanski tim je izgubio značajne povratne informacije o unapređenjima koje je trebalo da dobiju nakon prolaska kroz cilj.

Eksperimentisanjem sa novim i starim delovima, sakupljanjem podataka i upoređivanjem se čini da Aston Martin želi da dobije odgovor na pitanje „Šta se desilo?“ u ovom delu sezone, a šef tima Majk Krek ima objašnjenje za ovakvo ponašanje.

„Mislim da kada ste izgubljeni, bacate kockice, a onda pokušavate stvari koje nisu razumne“, započeo je Krek i dodao:

„A ovo nije bio slučaj. Mislim, imamo prilično ozbiljne inženjerske diskusije. I dok želimo da se trkamo, ne želimo da krećemo iz pit-lejna, veoma je važno da razumemo šta donose podaci, i onda ponekad moramo da donosimo i takve pragmatične odluke. Nije lako, ali mislim da je to pravi način da se krene napred“.

Šef tima veruje da se treba vratiti na ono što im je poznato kako bi unapredili performanse bolida.

„Automobili su složeni, a vi sve vreme pokušavate da ih poboljšate. U trci u Ostinu, mislim da smo bili prilično zadovoljni kako je prošlo. I sve je takođe funkcionisalo onako kako smo očekivali. Ali onda dođete ovde i niste tamo gde mislite da treba, ili auto ne radi ono što očekujete od njega. I to je nešto što morate da shvatite, jer će biti drugih staza sa više krivina malih brzina ili sa drugačijim karakteristikama. Zato je važno razumeti ono što radite. Najbolje rešenje je da se vratite na ono što poznajete, pa uporedite sa tim. To je uvek sa inženjerske tačke najbolji pristup“.

(©Reuters)(©Reuters)

Krek je takođe dodao da tim još uvek nije odlučio koju specifikaciju će doneti za naredni trkački vikend u Brazilu, jer dok neki žele staru, nekolicina njih polaže nadu u noviju verziju.

Priznao je britanski šef da niko u timu nije zadovoljan rezultatima, a naročito vlasnik tima Lorens Strol. Iako je stariji Strol doveo najbolje ljude u svoj tim i uradio odličan posao investirajući u novu fabriku u Silverstonu, i dalje mu nedostaju rezultati koji su bili prisutni do polovine sezone.

„Lorens nije srećan. Ali ni mi nismo srećni, niko nije srećan. Kada imate tako dobar početak sezone, a onda izgubite kompetitivnost, niko nije srećan. Ali ne treba nam on (Strol prim. aut) da nam to kaže. Mi smo jak tim, i moraćemo da sarađujemo da bismo izašli iz toga. Ali kao što sam već rekao, nismo previše ponosni da donosimo bilo kakve odluke“.

Loši rezultati koji prate Alonsa u ovom delu sezone su u nedelji nakon trke u Meksiku podstakli glasine kako o njegovom odlasku u penziju, tako i o prelasku u Red Bul od naredne sezone. Španski vozač je u razgovoru za Foks Sports demantovao glasine o penzionisanju.

„Ne u ovom trenutku. Znam da sam u poslednjoj fazi svoje karijere, ali ne vidim to na taj način trenutno. Nemam tačan datum kad želim da završim karijeru“, zaključio je Fernando Alonso.

Od kraja letnje pauze Aston Martin je pao iza Mercedesa, Ferarija i Meklarena u šampionatu konstruktora, dok se Alonso koji se do nedavno nalazio na trećem mestu, sada nalazi na petom i ima isti broj poena (183) kao i Karlos Sains na četvrtom mestu.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Aston MartinFernando AlonsoLens Strol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara