Bolid Meklarena (©AFP)
Bolid Meklarena (©AFP)

Audi podigao ponudu za preuzimanje Meklarena na 650.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.04.22. | 15:28

Folksvagen grupacija rešila je da uđe u Formulu 1 i pitanje je samo preko koga

Poslednjih meseci su kružile priče da bi gigant iz Volfsburga to mogao da uradi preko jednog od svojih proizvođača automobila - Poršea - potpisivanjem desetogodišnjeg ugovora o saradnji sa timom Red Bulom, a sada su sve glasnije vesti da će preko svog drugog proizvođača - Audija - kupiti ekipu Meklaren.

Prvu ponudu od 450.000.000 evra vlasnici tima iz Vokinga su odbili. Ali usledila je nova od čak 650.000.000. Ovaj potez bi zapravo, ako je verovati upućenima, bio potez Folksvagena da svoju "ergelu" u kojoj su, uz automobile sa markama VW, još Audi, Bentley, Cupra, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT i Škoda, uveća za Meklaren.

Izabrane vesti

Navodno, već u četvrtak bi trebalo da se održi sastanak Nadzornog odbora Folksvagena sa jedinom tačkom dnevnog reda - ulazak u F1 tim Meklarena.

U stvari, ovo bi verovatno bio samo prvi korak, jer se mesecima priča da bi Audi takođe mogao da traži udeo u proizvođaču koji stoji iza tima.

Audi nije ipak samo zato zainteresovan za Meklaren, jer se Formula 1 sve više širi na tržišta bliskog i dalekog istoka, ali i SAD koja su ključna za taj brend.

Pored toga i najavljena promena pravila je ključna u odluci Folksvagena da sa Audijem uđe u F1. Upravno telo FIA razmatra promenu propisa o pogonskim jedinicama prema kojima bi hibridne agregate trebalo da pokreće 100% "zeleno" gorivo, dok bi motori sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje davali 50% snage. Za Audi, sa budućom strategijom usredsređenom na e-mobilnost, ovo bi donelo atraktivne marketinške mogućnosti.


tagovi

MeklarenAudiFolksvagen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara