Šarl Lekler u Azerbejdžanu (©Reuters)
Šarl Lekler u Azerbejdžanu (©Reuters)

Auto je loš, a vozači nisu dobri

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.05.23. | 08:44

Ferarijevi uprava insistira da su vozači ti koji moraju da nađu način da izvuku sav potencijal iz bolida

Većina timova će doneti značajna unapređenja u Imoli, pa će tako Ferari biti pod dodatnim pritiskom da pronađe rešenja za razočaravajuć početak sezone. Trenutno se nalaze na četvrtom mestu u šampionatu timova sa 78 poena (vodeći Red Bul ima 224), a jedini značajniji rezultat im je bilo treće mesto Šarla Leklera u Bakuu.

Lekler je trku u Majamiju završio na sedmom mestu, Karlos Sajns je bio peti, a oba vozača su se žalila na nedoslednosti kod njihovog bolida. Pre njihove prve domaće trke ove sezone u Imoli, generalni menadžer Skuderije Ferari Frederik Vaser insistirao je da, dok tim nastavlja da donosi unapređenja, vozači moraju da nađu način da izvuku sav potencijal iz bolida.

Izabrane vesti

Imaćemo unapređenja, ali iskreno, u Majamiju problem nije bio potencijal auta”, rekao je Vaser.

Više je do korišćenja onoga što imamo nego do unapređenja”.

Slično Bakuu, Ferari je u Majamiju mogao da parira Red Bulu u kvalifikacijama, ali se u trci situacija u potpunosti preokrenula. Sajnsov tempo je u početku bio ohrabrujuć za Ferari, nalazio se vrlo blizu Fernanda Alonsa (Aston Martin), ali prelaskom na tvrde gume kada je počeo da gubi tempo,ovogodišnji bolid Ferarija je pokazao svoju nepredvidivu stranu. Leklerova trka je takođe bila veoma loša, najviše vremena je proveo iza Kevina Magnusena (Has) i na kraju je trku završio na mestu na kom ju je i započeo (7).

Govoreći o trci u Majamiju, Lekler nije krio svoja osećanja o ovom bolidu.

Bilo je veoma teško. Razgovarao sam sa Karlosom (Sajns) i složili smo se da imamo auto sa kojim je veoma komplikovano biti na granici”, rekao je Lekler.

Sa moje strane, ne znam šta se dešavalo, ali pri velikim brzinama mnogo se kretao. Proverićemo sve ali za mene je bilo prilično ludo, ne znam šta se dešavalo”.

Šarl Lekler je izjavio da u potpunosti podržava šefa tima Frederika Vasera, dok gledaju da preokrenu situaciju u korist Ferarija i da se u budućnosti vrate u borbu za titulu.

Mislim da on tek započinje ceo proces sada”, rekao je vozač iz Monaka. “Do sada je pokušavao da prouči situaciju što je brže moguće kako bi se napravile adekvatne promene za budućnost. Tako da, mislim da će veliki deo posla da bude gotov od sad pa na dalje. Videćemo. Naravno, dosta razgovaram sa Fredom (Vaser) i znam koji su njegovi dugoročni planovi za tim, podržavam ga i verujem mu u potpunosti”, dodao je Lekler.

Opravke na bolidu Karlosa Sajnsa (©AFP)Opravke na bolidu Karlosa Sajnsa (©AFP)

Džok Klir, Leklerov trener, objasnio je koncept ovogodišnjeg bolida.

Sve je mešavina podešavanja i aerodinamike. Sa novim aero-paketom tokom zime, trebalo nam je vremena da pronađemo podešavanja. Ovaj pod doprinosi poboljšanju bolida, pošto su vozači prijavili da nije dobar. To je verovatno glavni fokus u ovom trenutku, da napravimo da auto bude prijatniji kako bi vozači imali više samopouzdanja”.

Obavezno podizanje ivice poda za 15 milimetara, pravilo koje je uvela FIA kako bi se ukinulo poskakivanje, doprinelo je razumevanju načina na koji pod stupa u kontakt sa zadnjim krilom i gumama, objasnio je Klir.

"Visina poda u odnosu na zemlju ima ogroman uticaj na ceo paket potisne sile. Vi generišete toliko potisne sile na podu i zadnjem krilu, a oni su međusobno povezani. Dakle, to je oblast koju većina razvija Promene su prilično suptilne, ali u aerodinamičkom smislu su veoma moćne. To je samo odgovor na povratne informacije koje smo dobili od vozača tokom prve četiri trke u kojima auto nije bio adekvatan”.

Sa druge strane, šef Red Bula Kristijan Horner je izjavio da iako je Red Bul vidno napredovao, čini se da glavni rivali - Ferari i Mercedes nisu uspeli da održe korak.

Nikad ne možeš nekoga da otpišeš. Mislim da je ovo bio najbolji start koji smo ikad imali. Mislimo da smo napravili dobar korak u odnosu na prošlogodišnji bolid, ali mislim da je više to što se čini da su ostali izgubili tlo pod nogama”, rekao je Horner, upozorivši da rivali još uvek mogu da ih sustignu i da bismo već od Imole mogli da vidimo značanje dobitke.

Borba sa Red Bulom sa titulu više ne dolazi u obzir, ali Ferari mora da zapne i umanji štetu u odnosu na protivnike. Međutim, ukoliko tim iz Maranela ne pronađe rešenja za ovogodišnje probleme u što kraćem roku, nedostajaće im vremena da naprave osnovu koja im je potrebna kako bi sledeće sezone bili kandidati za titulu.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1FerariŠarl Lekler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara