Derek Kar (©Reuters)
Derek Kar (©Reuters)

Čudo u Kanzasu, potop San Franciska, maestralni Rasel Vilson, teška povreda Preskota, ekipe iz Njujorka imaju skor 0-10

Vreme čitanja: 6min | pon. 12.10.20. | 06:47

Porazi prošlosezonskih učesnika Superboula obeležili peti vikend NFL šampionata. Derek Kar naneo prvi poraz šampionu. Kvoterbek Dalasa završio sezonu. Nastavljen gubitnički niz Džetsa i Džajantsa. Pitsburgu derbi Pensilvanije. Smene u Atlanti

Fantastične utakmice pete nedelje NFL šampionata. Prošle sezone učesnici Superboula, Kanzas i San Francisko, doživele su poraze. Čudo se dogodilo na Erouhedu. Prežaljeni Las Vegas Rejdersi uspeli su nanesu prvu poraz braniocu titule i to na njegovom Erouhedu – 40:32. Blistao je kvoterbek Razbojnika iz grada poroka Derek Kar, koji je razmontirao odbranu Čifsa.

Odlična je bila i odbrana Rejdersa, koja je u drugom poluvremenu uštopovala fenomenalnog Patrika Mahomsa. Kvoterbek Čifsa je bacio tačdaun pas tek u finišu meča, kada je jurio -16 (24:40), ali nije uspeo da odvede svoj tim do produžetka. Poveo je domaćin sredinom druge četvrtine sa 21:10, činilo se da će opet biti rapsodija Kanzasa, ali dugim loptama Kar je razbio sekendari odbrane domaćina. Henri Rags, Daren Voler i Džoš Džejkobs lagano su poentirali pored uspavane defanzive osvajača trofeja Vinsa Lombardija. Četa Endija Rida se provukla pre nekoliko nedelju u Los Anđelesu u duelu sa divizjskim rivalima Čardžersima, ali sada su je Rejdersi spustili na zemlju i pokazali da ni šampion nije nepobediv. Las Vegas sa skorom 3-2 ima lepe šanse da se nađe u plej-ofu. Prekinuli su izabranici trenera Džona Grudena niz od dva poraza i najavila velika dela u nastavku sezone.

Izabrane vesti

Nikada ne potcenjujte Sijetl i Rasela Vilsona, to verovatno najbolje zna Majk Zimer, trener Minesote. Imali su Vajkinzi dobijeni meč u finišu, ali su se Sihoksi poput Feniksa izdigli iz pepela i stigli i do pete pobede u šampionatu i rekorda franšize – 27:26.

Vodila je Minesota sa 13:0 posle prvog poluvremena. Ništa nije mogao Vilson protiv odbrane gostiju iz Mineapolisa, ali u trećoj četvrtini proekret domaćina. Sa tri tačdauam, Sijetl je okrenuo Vajkingse. Za manje od dva minuta, domaćin je vezao 21 poen, poveo sa 21:13, a li tek tada kreće drama. Adam Tilen, risiver gostiju, postigao je dva tačdauna, opet doveo Minesotu u vođstvo – 26:21. Bacio je Vilson presečenu loptu na pet i po minuta pre kraja, a onda triler završnica. Kockao se Zimer i izgubio. Imao je četvrti daun za jard u crvenoj zoni Sihoksa na dva minuta pre kraja.

Šutem za fild gol imao bi verovatnih osam poena viška i bar produžetak, ali je odlučio da ide na pretvaranje u prvi daun. Nisu gosti uspeli da dođu do nova četiri pokušaja, a onda sledi brutalna kazna u režiji najboljeg igrača lige u prvih pet kola. Vilson takav poklon koristi. Baca iz četvrtog pokušaja za gol tačdaun pas ka Dikej Metkelfu, za veliku pobedu Sijetla i nastavak nepobedivosti u ovom šampionatu.

I ove nedelje je bilo puno povreda, a Amerika je zanemela posle pada Daka Preskota, kvoterbeka Dalasa. On je teško povredio zglob i operisan je tokom noći u bolnici. Za njega je sezona završena. Kaubojse je do pobede od 37:34 nad Njujork Džajantsima predvodio Endi Dolton, dugogodišnji vođa napada Sinsinatija, koji je ove sezone pojačao tim iz Teksasa.

Gosti iz Velike jabuke su uspeli da povedu sa 34:31, ali su domaćini sa dva fild gola u finišu preokrenuli rezultat. Ključno je bilo hvatanja Majka Galupa na tri sekunde pre kraja, a Gregu Zurlajnu, kikeru Dalasa, nije bilo teško da sa 36 jardi donese tesnu pobedu svom timu, tek drugu ove sezone i prvo mesto na tužnom Istoku Nacionalne fudbalske konferencije (NFC). Dalas je i drugi meč na svom AT&T pobedio posle drame. Opet je primio veliki broj poena, za brige novog glavnog trenera Majkla Mekartija. Povreda Preskota ne mora da znači da su sve nade izgubljene za Kaubojse. Dolton bi mogao da donese novu dimenziju u napadu Kaubojsa.

Ekipa iz Njujorka nastavljaju da se takmiče za prvog pika na draftu naredne sezone. Osim Džajantsa i Džetsi imaju skor 0-5. Džo Flako je menjao povređenog Sema Darnolda, ali ni Superboul šampion sa Balitmorom iz 2013. godine ništa nije mogao u meču sa Arizonom. Kardinalsi su slavili sa 30:10 i stigli do treće pobede u šampionatu.

Užasno deluje San Francisko, prošlosezonski učesnik Superboula u Majamiju. Vezao je i treći neuspeh na svom terenu, pa će za četu Kajla Šenehana da bude veliki uspeh ako dođe do doigravanja. Povrede su sasekle Fortinajnerse, a na Levis stadionu razbio ih je Majami sa Rajan Ficpatrikom (17:43). Iskusni kvoterbek radio je šta je hteo sa desetkovanom odbranom tima iz Kalifornije. U prvom poluvremenu veteran je imao kvoterbek rejting od magičnih 150. Posle dva meča pauze zbog povrede u tim se vratio vođa napada Fortinajnersa Džimi Garopolo, ali je bio katastrofalan. U drugoj četvrtini je prodao dve lopte, pa je na poluvremenu zamenjen sa trećim kvoterbekom Si Džej Betardom, ali ni on nije uspeo da poveže konce šampiona NFC-a prošle sezone.

Preston Vilijams (©Reuters)Preston Vilijams (©Reuters)

Triler zavšnica i u derbiju Pensilvanije na Hajnc fildu. Pitsburg je dobio Filadelfiju sa 38:29, a magično veče imao je ruki risiver Čejs Klejpul. Kanađanin, pik druge runde drafta ove sezone, imao je sedam hvatanja za 110 jardi i čak četiri tačdauna. Tražili su Stilersi naslednika Antonija Brauna i čini se da su ga našli. Samo da ne bude naslednik i po kontroverznom ponašanju.

Imao je Pitsburg vođstvo od 31:14, ali se Igsli nisu predavali. Uspeli su da vežu 15 poena i imaju napad za preokret. Kod rezultata 31:29 za domaćina, na tri i po minuta pre kraja, kiker Džek Eliot je promašio fild gol sa 57 jardi, a u narednom napadu Ben Rotlisberger sve to kažnjava, za perfektan start Stilersa od 4-0.

Baltimor je u divizijskom duelu lako pobedio Sinsinati sa 27:3, dok je Klivlend slavio na svom terenu protiv Indijanapolisa sa 32:23 i stigao do četvrte pobede. Sa skorom 4-1, Braunsi imaju najbolji skor još od 1994. godine, kada je na kormilu tima iz Ohaja bio legendarni Bil Beličik, dugogodišnji učitelj Nju Ingland Petriotsa. Najveći krivac za poraz Koltsa je Filip Rivers. Veteran je u drugom poluvrmenu bacio dve presečene lopte i pogrešio u svojoj end zoni, kada su domaćini dobili sejfti (dva poena). Ništa bolji nije bio ni vođa napada domaćeg tima Bejker Mejfild. On je takođe u nastavku susreta imao dve presečene lopte. Bio je odličan u prvih 30 minuta, kao i risveri Odel Bekam i Džarvis Lendri, ali su sva trojica zakazali u trećoj i četvrtoj četvrtini. Ipak, Karim Hant je sjajno trčao, nadomestio izostanak povređenog Nika Čaba, a odbrana predvođena Majlisom Geretom je bila fenomenalna.

Hjuston je stigao do prve pobede u sezoni sa novim trenerom Romeom Krenelom. Pao je Džeksonvil u Teksasu – 30:14, a odličnu partiju pružio je risiver Brendin Kuks. Posle skora 0-5, Atlanta je konačno smenila glavnog treena Dena Kvina. On je bio na korak do otkaza i prošle sezone. Poraz od Karoline (16:23) u Mercedes domu bio je koban za nekadašnjeg defanzivnog koordinatora Sijetla. Ne samo da je Kvin smenjen nego je gazda kluba Artur Blank dao otkaz i generalnom menadžeru Falkonsa Tomasu Dimitrofu.

Utakmica Nju Ingland – Denver, predviđena prvo za nedelju, pa onda pomerena za ponedeljak, odložena je zbog novih slučajeva virusa korone u redovima tima iz Bostona.

NFL – PETI VIKEND

Petak

Čikago - Tampa Bej 20:19 (0:10, 14:3, 0:3, 6:3)

Nedelja

Atlanta - Karolina 16:23 (7:3, 0:17, 3:0, 6:3)

Baltimor – Sinsinati 27:3 (10:0, 7:0, 3:0, 7:3)

Hjuston – Džeksonvil 30:14 (0:0, 10:7, 3:0, 17:7)

Kanzas – Las Vegas 32:40 (7:3, 17:21, 0:0, 8:16)

Njujuork Džets – Arizona 10:30 (0:7, 3:10, 7:7, 0:6)

Pitsburg – Filadelfija 38:29 (7:7, 10:7, 14:8, 7:7)

Vašington - Los Anđeles Rems 10:30 (7:6, 3:14, 0:3, 0:7)

San Francisko – Majami 17:43 (0:14, 7:16, 10:7, 0:6)

Klivlend – Indijanapolis 32:23 (3:7, 17:3, 7:10, 5:3)

Dalas - Njujork Džajants 37:34 (3:14, 21:6, 7:3, 6:11)

Ponedeljak

Sijetl – Minesota 27:26 (0:7, 0:6, 21:6, 6:7)

Utorak

02.15: (1,40) Nju Orleans (14,0) Los Anđeles Čardžers (3,35)

***kvote su podložne promenama

Sreda

01.00 Tenesi - Bafalo

Odloženo

Nju Ingland - Denver



tagovi

Las Vegas RejdersAtlanta FalkonsDalas KaubojsHjuston TeksansPitsburg StilersSijetl SihoksRasel VilsonNFLNFL ligaPatrik MahomsKanzas Siti Čifs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara