Jevgenij Rilov (Reuters)
Jevgenij Rilov (Reuters)

Čuveni proizvođač plivačke opreme raskinuo ugovor s dvostrukim olimpijskim šampionom zbog njegove podrške Putinu

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.03.22. | 16:31

Spido najavio da će novac od ostatka ugovora sa Jevgenijem Rilovim proslediti UNHCR-u u Ukrajini

Čuveni proizvođač plivačke opreme Spido raskinuo je sponzorski ugovor sa Jevgenijem Rilovim zbog njegovog učešća na mitingu u Moskvi i podrške Vladimiru Putinu.

Rilov, četvorostruki osvajač olimpijske medalje, uključujući i zlata na 100 i 200 metara leđno na Tokiju prošle godine, bio je jedan od osam ruskih sportista na mitingu koji je predsednik Rusije imao na stadionu Lužnjiki, glavnom mestu Olimpijskih igara u Moskvi 1980. koji je takođe bio domaćin Svetskog kupa u fudbalu 2018. Olimpijski šampion se pojavio na bini malo pre nego što je Putin održao govor, noseći olimpijske medalje, zajedno sa skijašem Aleksandrom Bolšunovim, ritmičkim gimnastičarkama Arinom i Dinom Averinom, gimnastičarkom Viktorijom Listunovom, klizačicama Jevgenijom Tarasovom i Viktorijom Sinitsinom, klizačem Nikitom Katsalapovim i plivačem Vladimirom Morozovim.

Izabrane vesti

"Posle njegovog prisustva na stadionu Lužnjiki u Moskvi tokom vikenda, Spido može da potvrdi da je odmah prekinuo sponzorstvo Jevgeniju Rilovu. Osuđujemo rat u Ukrajini na najoštriji mogući način i solidarni smo sa narodom Ukrajine, našim sportistima i saigračima koji su pogođeni sukobom", saopštio je Spido uz najavu da će ostatak od Rilovljevog ugovora donirati Komeserijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) koja trenutno pomaže Ukrajincima

Rilov koji je takođe vlasnik osam medalja sa Svetskog prvenstva, uključujući pobedu na 200 metara leđno u Gvangžuu 2017. i Budimpešti 2019, na poziciji je policijskog narednika u Lobnji, gradića 40-ak kilometara severozapadno od Moskve, pa prema pisanju zapadnih medija, verovatno nije imao drugog izbora osim da prisustvuje skupu.

Svetsko rukovodeće telo u plivanju, FINA, saopštilo je da ispituje prisustvo Rilova na pomenutom događaju.

"FINA je duboko razočarana što primećuje izveštaje o pojavljivanju Jevgenija Rilova na stadionu Lužnjiki tokom mitinga u petak. Još istražujemo detalje", rekao je portparol FINA.

Mnogi smatraju da će Rilovljevo pojavljivanje na mitingu podstaći zahteve da FINA, jedna od retkih međunarodnih organizacija koja nije zabranila ruskim sportistima da se takmiče kao neutralni, preduzme više akcija protiv ruskih plivača.

Inače FINA još nije izmestila Svetsko prvenstvo u malim bazenima koje bi trebalo da se održi u Kazanju u decembru, iako je Međunarodni olimpijski komitet pozvao međunarodne federacije da to učine.

Putin je odlikovao Rilova posle uspeha u Tokiju, gde je bio primoran da se takmiči pod zastavom Ruskog olimpijskog komiteta zbog zabrane koju je njegovoj zemlji nametnula Svetska antidoping agencija po dokazanom državnom podstrekivanju na dopingovanje.

Pobeda ruskog plivača na 200 metara leđno ostala je delimično u senci pošto je drugoplasirani, Rajan Marfi, izjavio da trka "verovatno nije čista". Amerikanac se kasnije pravdao da je govorio o plivanju uopšte, a ne o Rusu. osvajač bronze, Britanac Luk Grinbenk je kasnije rekao da je frustrirajuće saznanje da postoji doping program koji podstiče država.


tagovi

Vladimir Putin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara