Maks Verstapen (©АFP)
Maks Verstapen (©АFP)

Dominacija Verstapena i kataklizma italijanskog ponosa iz Maranela na "Enco i Dino Ferari" stazi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.04.22. | 16:52

Od dvojice vozača Ferarija samo jedan završio trku, ali daleko od postolja

Odavno Ferari nije bolje počeo sezonu i nema sumnje da se očekivala pobeda Šarla Leklera ili Karlosa Sajnca na čuvenoj Imoli. Autodrom poznat i pod nazivom "Enco i Dino Ferari", udaljen 80 kilometara od Ferarijeve fabrike u Maranelu ovoga puta osvojio je Maks Verstapen, a za vozači za koje je navijala kompletna publika su totalno razočarali. Sajnc, doduše ne svojom krivicom, trku za Veliku nagradu Emilije Romanje okončao je u prvom krugu. Lekler je bio nadomak trećeg mesta, a onda se okrenuo i na kraju morao da se zadovolji šestim.

Na kraju i dupla pobeda za Red Bul, pošto je Sergio Perez bio drugi iza timskog kolege, a podijuma se domogao i mladi vozač Meklarena Lando Noris.

Izabrane vesti

U generalnom plasmanu je Lekler ostao prvi sa 86 bodova, ali je na drugo mesto skočio Verstapen koji je osvojio 26 bodova na Imoli (25 za prvo mesto i jedan za najbrži krug). Holanđanin sada ima 59 bodova. Razlika je velika, ali Red Bulov bolid je sve bolji, a braniocu titule raste samopouzdanje. Nije zgoreg dodati da je obišao sedmostrukog šampiona Luisa Hamiltona (13) za pun krug.

Verstapen je sa pol pozicije krenuo trku i nije se osvrtao. Borba je počela incidentom u kojem je deblji kraj izvukao Ferari, tačnije Karlos Sajnc. U gužvi ga je zakačio vozač Meklarena Danijel Rikardo i poslao van staze. Australijanac je nastavio trku, Španac nije mogao. Kraj već u prvom krugu.

Sredinom trke, izbegnut je i jedan veliki incident. Malo je nedostajalo da pri izlasku iz pita Hamilton udari u Estebana Okona. Ne i svojom krivicom, već je Alipnin tim napravio ogroman problem kada je dao dozvolu francuskom vozaču da se vrati na stazu. Sprovedena je istraga, pa je Okon kažnjen sa pet sekundi.

U smiraj trke Lekler je rešio da pređe na meke gume, iako je u tokom trke padala i kiša. Procenio je ipak da se staza dovoljno osušila i da ima šansu da u finišu napadne što bolji plasman i najbrži krug, a onda se okrenuo na 10 krugova do kraja.

Nije odustao, otišao je u pit kako bi popravi štetu. Vratio se potom na stazu kao deveti i do kraja uspeo da se izbori za šesto mesto. Izvukao je maksimum.

Do bodova su uz vozače sa podijuma i Leklera došli i Džordž Rasel, koji je iskoristio sva dešavanja na stazi i domogao se četvrtog mesta. Peti je bio Valteri Botas iz Alfa Romea, a iza Leklera je bio Juki Cunoda iz AlfaTaurija. Bivši šampion Sebastijan Fetel bio je osmi, slede Kevin Magnusen i Lens Strol u prvih 10. Trku nije uspeo da završi još jedan bivši šampion Fernando Alonso, a pred kraj se na stazi okrenuo u Mik Šumaher, sin legendarnog vozača Ferarija Mihaela.


tagovi

Formula 1Maks VerstapenRed BulSerhio PeresLando NorisŠarl LeklerKarlos SajncDanijel RikardoFerariLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara