Eron Donald (@Reuters)
Eron Donald (@Reuters)

Donald plaši Arizonu, obračun Henrija i Čaba u Nešvilu, Tajsom ruši Falkonse, ziceri za Pekerse i Sihokse

Vreme čitanja: 5min | ned. 06.12.20. | 12:00

Finiš sezone u NFL-u. Danas nas očekuje puno uzbuđenja širom SAD. Derbi u Finiksu, neizvesno u Atlanti, Hjustonu i Los Anđelesu. Grin Bej na Lembo flldu, odnosno Sijetl na Senčuri Link fildu ne bi smeli da dozvole iznenađenje

Pet kola je ostalo do kraja ligaškog dela sezone. I dalje nije poznat nijedan putnik u plej-of, ali neki bi ovog vikenda već mogli da se nađu u doigravanje. Najzanimljiviji duel dana igra se u Glendejlu na stadionu Univerziteta Finiks gde Arizona Kardinalsi dočekuju divizijskog rivala Los Anđeles Remse (22.05).

Gosti iz Grada anđela imaju pobedu više i priliku da u direktnom dvoboju se približe plej-ofu. Oba tima krasi promenljiva forma u ovom šampionatu. Umeju da zasijaju, ali isto tako i da potonu. I Kardinalsi i Remsi su prošle nedelje poraženi. Arizona je u silaznoj putanji. Ima tri poraza u prethodne četiri utakmice. Da ne beše onog ludog Hail Mary pasa Kajlera Mareja protiv Bafala hvatanje preko trojice igtača Bilsa Deandrea Hopkinsa, tim iz Finiksa bi bio u problemu. Ovako, i dalje sve drži u svojim rukama, ali je evidentno da je u padu, da napad sa Marijem, prošlogodišnjem prvim pikom na draftu, ne funkcioniše kao na početku sezone.

Izabrane vesti

Naspram sebe imaće odličnu odbranu Remsa u kojoj dominraju dvojica superstarova, Eron Donald, godinama najbolji defanzivac lige i Džejlen Remzi, snažni kornerbek koji “zaključava” po pravilu najboljeg risivera protivničkog tima. Duel Hopkinsa i Remzija mogao bi da bude ključan. Prethodne tri godine svih šest puta je tim iz Los Anđeesa pobedio, pa je i to dodatni motiv za domaćina da slavi i prekine lošu seriju. Očekuje se neizvestan duel, a malu prednost dajemo Arizoni.

KVOTE ZA ŠAMPIONA NFL-a I POBEDNIKE KONFERENCIJA

Duel Tenesija i Klivlenda mogao bi da odluči o sigurnom putniku u doigravanje. Tajtensi su prošle nedelje razbili Koltse u Indijanapolisu, a maestralnu partiju odigrao je Derik Henri, najbolji raning bek lige. Braunsi i bez zvezde Odela Bekam juniora igraju odlično. Bejker Mejfild više ne "siluje", ne baca rizične lopte. Igra trčanjem tima iz Ohaja je u prvom planu, a tu dominira Nik Čab, koji se vratio u tim posle mesec i po pauze. On i Karim Hant su najuspešniji tandem trkača u ligi kada su osvojene jarde u pitanju. Oba tima se prevashodno u napadu oslanjaju na svoje raning bekova. Ko dobije bitku na liniji skrimidža, biće bliži pobedi. Dobra vest za Klivlenda je da se od korona virusa oporavio sjajni defanzivni end Majlis Geret, nekada prvi pik na draftu. Tenesi je u naletu i favorit je na svom Nisam stadionu u Nešvilu.

Duel ljutih divizijskih ivala se očekuju u Atlanti gde stiže zahuktali Nju Orleans (19.00). I treći meč će da propusti kvoterbek Sejntsa Dru Bris. Njegova zamena Tajsom Hil ostvario je dve pobede u tom periodu i četa Šona Pejtona sigurno korača ka prvom mestu u NFC-u i prednosti domaćeg terena do Superboula koji se počekom febraura igra u Tampi. Falkonsi su se probudili posle smene Dena Kvina, ali će teško do borbe za doigravanje. Ni svih pet pbeda im ne garantuje plasman u plej-of. Problem za domaći tim su povrede glavnih zvezda u napadu Hulija Džonsa i Toda Girlija. Njih dovjica nisu igrali prošle nedelje kada su razbijeni Rejdersi (43:6), ali bi mogli da se vrate za današnji meč. Kod gostiju ne igraju dvojica bitnih defanzivaca, Markus Devenport i Dženoris Dženkins. Sejntsi su u naletu, tempirali su formi za finiš sezone i, čini se, da će Atlanta teško da ih zaustavi.

Rejdersi imaju imperativ pobede u Njujorku protiv Džetsa koji nastavljaju da “tankuju” i čekaju Trevora Lourensa na draftu naredne godine. Las Vegas je oslabljen neigranjem raning beka Džoša Džejkobsa i vođe odbrane, sejftija Džonatana Ejbrona, ali Zeleni su ove sezone “vreća za udaranje”, pa nema sumnje da se crno piše domaćina. Uostalom, Džetsima se i ne isplati da pobede jer ih Džeksonvil opasno “ugrožava” sa skorom 1-10.

Koltsima je biti ili ne biti meč u Hjustonu (19.00) protiv probuđenih Teksansa koji su, čini se, kasno upalili motore. Hjuston je vezao dve pobede, ali je prošle nedelje ostao do kraja sezone bez Vilija Fulera, risivera kojo je kažnjen sa šest utakmica neigranja zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava. Dobra vest za Koltse da se u tim posle preležane korone vraća sjajni defanzivni tekl Deforest Bakner.

Grin Bej i Eron Rodžers trebalo bi da imaju lak zadatak na Lembo fildu protiv užasne Filadelfije i Karsona Venca koji troši poslednje kredite kod trenera Daga Pedersena. Čikago ima očajan napad, a Detroit je prošle nedelje konačnio smenio Meta Patrišu posle ti gdina posrtanja Lajonsa. Bersi sa skorm 5-6 još mogu do doigravanja, ali napad nimalo ne uliva poverenje, pa je I trener Met Negi pred otkazom posle pet vezanih poraza.

Sijetl sa Raselom Vilsonom dočekuje Njujork Džajantse (22.05) i ne bi smeo da dozvoli iznenađenje. Pod znakom pitnanja za goste iz Velike jabuke je igranje kvoterbeka Danijela Džonsa. On se povredio u Sinsinatiju prošle nedelje, a u nastavku meča solidno ga je odmenio iskusni Kolt Mekoj. Majami i Minesota dočekuju autsajdere Sinsinati i Džeksonvil. Pogotovo su lađe Bengalsa potonule posle teške povrede pika prve runde drafta ove godine Džoa Buroua. Za Dolfinse će posle meča pauze zbog povrede prsta opet da startuje Tua Tagovailoa. Nju Ingland se trgao, u igri je za doigravanje, dok Čardžersi nemaju šanse. Kem Njuton je bio rovit prethodne nedelje, pa je to veliki problem za ionako slab napad Petriotsa.

Podsetimo, plasman u plej-of obezbediće pobednici svih osam divizija i tri najbolje ekipe po plasmanu iz obe konferencije. Teorestki, može da se dogodi da i trećeplasirani tim recimo Zapada AFC-a uđe u doigravanja. Najbolji timovi AFC- i NFC-a preskočiće prvi vikend, takozvani “vajld kard”. Ostalih šest pobednika divizija imaće prednost domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa koja počinje početkom januara.


tagovi

NFL ligaNFLamerički fudbalLos Anđeles RemsArizona KardinalsGrin Bej PakersNju Orleans SejntsAtlanta Falkons

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara