Karlos Sains (©Reuters)
Karlos Sains (©Reuters)

Drama u Singapuru: Sains ponovo prvi, Maks jedanaesti i pod istragom

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.09.23. | 20:41

Maksu Verstapenu se ponavlja loša istorija na stazi u Singapuru

Red Bul u tri treninga održana ovog vikenda nije bio na nivou koji se očekuje za šampionski tim, dok je nova konfiguracija staze najviše odgovarala ekipi Ferarija. Ista situacija se ponovila u kvalifikacijama za Veliku nagradu Singapura.

Prvi deo kvalifikacija u Singapuru otvorio je Lando Noris koji za ovaj vikend ima novu specifikaciju bolida Meklarena, dok će njegov timski kolega Oskar Pjastri nove delove dobiti narednog vikenda u Japanu. Noris je svojim prvim merenim krugom izbio na prvo mesto, ali ga je Šarl Lekler u Ferariju ubrzo prestigao. Vozači Mercedesa bili su sledeći koji su vozili svoje brze krugove, zatim je to učinio Maks Verstapen koji je u treninzima imao probleme sa promenama stepena prenosa, a na prvo mesto je izbio Karlos Sains, ovog vikenda bolji u timu Ferarija.

Izabrane vesti

Sa dva minuta do isteka vremena u ovom delu kvalifikacija počela je prava drama jer se svih 20 vozača našlo u istom trenutku na stazi kako bi odvezli svoj poslednji mereni krug. Na trenutak se činilo da bi Verstapen mogao da propusti svoju poslednju šansu zbog ogromne gužve na stazi, ali je u poslednjoj sekundi aktuelni šampion uspeo da započne mereni krug.

Najbrže krugove postavili su Juki Cunoda i oba vozača Hasa, ali su crvene zastave prekinule dalje uzbuđenje. Vozač Aston Martina Lens Strol je ulazeći u poslednju krivinu prešao preko ivičnjaka, a zatim pri velikoj brzini izgubio kontrolu nad svojim bolidom zbog čega je udario u zaštitnu ogradu. Vreme je u tom trenutku uveliko isteklo, pa nije bilo ponovnog pokretanja vremena u Q1.

Iz Q1 dela ispali su: 16. Valteri Botas 17. Oskar Pjastri 18. Logan Sardžent 19. Gvanju Džou 20. Lens Strol

Dugo je potrajalo čišćenje staze kao i popravka barijera, a u međuvremenu dva incidenta su bila pod istragom. Aktuelni šampion imao je glavnu ulogu u prvom incidentu kada je na izlazu iz pit lejna parkirao svoj bolid, čini se da bi izbegao gužvu, a tom prilikom nije dozvolio vozačima iza njega da izađu iz pit lejna. Drugi incident uključuje nekoliko vozača koji su ometali brze vozače u poslednjoj krivini, uključujući Verstapena, te će oba incidenta dobiti svoj epilog nakon završetka kvalifikacija.

Ponovo se Red Bul nije pokazao u najboljem svetlu na početku drugog dela kvalifikacija, a Rasel se zajedno sa Fernandom Alonsom pokazao kao najbolji. Ipak, kao i u Q1, poslednja dva i po minuta bila su rezervisana za najbrže krugove, a Verstapen koji se nalazio na 10. mestu morao je da odveze u potpunosti čist krug kako bi obezbedio prolazak u dalji tok kvalifikacija. Međutim, Maksov krug je bio dovoljan ponovo za 10. poziciju, sve dok se nije pojavio Lijam Loson (zamena za Danijela Rikarda) koji je za samo 7 hiljaditih delova sekunde izbacio aktuelnog šampiona. Pored Maksa, svoje učešće u kvalifikacijama je tom prilikom završio i drugi vozač Red Bula Serhio Peres.

Uz prethodni incident koji je izazvao Verstapen, sada je pod istragu stavljen i incident u kome je Maks smetao Jukiju Cunodi.

Iz Q2 dela su ispali: 11. Maks Verstapen 12. Pjer Gasli 13. Serhio Peres 14. Aleks Albon 15. Juki Cunoda

Na redu je bio uzbudljiv poslednji deo kvalifikacija koji je započeo Sains, a u stopu ga je pratio Noris. Rasel se u ekipi Mercedesa ponovo pokazao kao brži na ovoj stazi, dok Luis Hamilton nije mogao da pronađe još nekoliko desetinki kako bi se približio svom timskom kolegi.

Ponovo su vozači čekali sam kraj kvalifikacija kako bi zabeležili najbolja vremena, Hasovi vozači prvi su se našli na stazi, ali se Karlos Sains ipak najbolje snašao i došao do druge pol pozicije zaredom nakon trke u Monci pre dve nedelje. U prvom redu će mu se pridružiti Džordž Rasel, dok će Šarl Lekler krenuti sa trećeg mesta.

Trka za Veliku nagradu Singapura na programu je u nedelju od 14 časova.

Poredak prvih deset vozača:

1. Karlos Sains

2. Džordž Rasel

3. Šarl Lekler

4. Lando Noris

5. Luis Hamilton

6. Kevin Magnusen

7. Fernando Alonso

8. Esteban Okon

9. Niko Hulkenberg

10. Lijam Loson

PIŠE: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1Karlos Sajnckarlos sainsŠarl Lekler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara