Frančesko Banjaja (Foto: Reuters)
Frančesko Banjaja (Foto: Reuters)

Egzibicija Banjaje u Muđelu: Velika nagrada Italije ostaje u Pekovom vlasništvu

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.06.23. | 15:35

Aktuelni šampion Moto GP šampionata duplim trijumfom u Toskani uvećao prednost u generalnom plasmanu

 Slaviti pred domaćim navijačima na italijanskom motociklu san je svakog vozača sa Čizme. Frančesko Banjaja može da se pohvali da je na domaćem terenu ostvario duplu pobedu! Posle jučerašnjeg sprinta, Peko je slavio i u trci za Veliku nagradu Italije!

Aktuelni šampion kraljevske klase ubedljivo je trijumfovao na stazi u Muđelu, završivši trku sa više od jedne sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranog Horhea Martina, dok je poslednje mesto na podijumu zauzeo Žoan Zarko.  

Izabrane vesti

Došao je Peko u petak u Toskanu posle pada u Le Manu kojim je dozvolio Marku Becekiju da mu priđe na jedan bod u generalnom plasmanu, ali sa jasnim ciljem da odbrani Veliku nagradu Italije osvojenu prošle godine. Tri dana i 37 osvojenih poena kasnije napušta Muđelo kao apsolutni lider šampionata.

Trka za Veliku nagradu Italije protekla je bez ikakve neizvesnosti. Tek u uvodnih nekoliko krugova Horhe Martin je probao da parira Banjaji, ali je ubrzo shvatio da Muđelo polako postaje Pekova zona komfora. Pa iako nije uspeo da isprati ritam branioca titule, popularni Martinator je ovog vikenda bio "best of the rest". Završio je na podijumu i juče (bio treći u sprintu) i danas i definitivno se uključio u šampionsku trku, iako već posle šeste trke u sezoni možemo da naslutimo kako će se ona završiti.

Vikend za zaborav imala su braća Markes pošto ni jedan ni drugi nisu završili trku. Mark je bio u borbi za podijum zajedno sa Lukom Marinijem i Zarkom sve dok u šestom krugu tokom duela sa italijanskim motociklistom napravio grešku i izleteo sa staze. Na devet krugova do kraja sa motora je pao i Aleks, prepustivši Mariniju i Zarku borbu za treću poziciju. Nema sreće mlađi Markes, otkako je u Argentini završio na podijumu, ostajao je bez bodova u Ostinu, Le Manu i danas u Muđelu, a jedino je u Heresu uspeo da prođe kroz cilj. Doduše, tek osmi.   

Eliminacija braće Markes, međutim, nije pomogla Marku Becekiju, drugom u generalnom plasmanu, da se pomakne sa osme pozicije na kojoj se zaglavio u uvodnoj fazi trke. Ispred njega su završili još Bred Binder, Aleš Espargaro i Džek Miler, a u prvih deset našli su se još Enea Bastijanini i Franko Morbideli. Šampion iz 2021. godine Fabio Kvartararo kroz cilj je prošao tek 11.

STANJE U GENERALNOM PLASMANU

1. Frančesko Banjaja 131

2. Marko Beceki 110

3. Horhe Martin 107

4. Bred Binder 92

5. Žoan Zarko 88



tagovi

Frančesko BanjajaMoto gpMoto GPVelika nagrada ItalijeTrka u Muđelu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara