Juniori Srbije na pragu nove medalje na velikim takmičenjima (©IHF/Kolektiff)
Juniori Srbije na pragu nove medalje na velikim takmičenjima (©IHF/Kolektiff)

Fenomenalni srpski klinci srušili strašne Farane, sad juriš na medalju

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.06.23. | 14:44

Rukometna juniorska reprezentacija Srbije se plasirala u polufinale Svetskog prvenstva posle pobeda nad sjajnim Ribarima u Berlinu – 30:27 (17:12). Blistali Kos, Stanisavljević i Mateja Dodić, kao i obojica golmana Krivokapić i Zekić. Simo Šijan džoker

Srbijo, imaš fenomenalne mlade rukometaše, generaciju 2002. godište i mlađe, koja bi mogla nekada trofejni sport da vrate na staze stare slave. Posle bronze na Evropskom prvenstvu u Portugaliji prošle godine, Orlići su stigli i među četiri najbolja tima na planeti. Četa Đorđa Teodorovića je napravila podvig, srušila do ovog meča nepobediva, favorizovana Farska Ostrva sa 30:27 (17:12). Rival u polufinalu biće bolji iz duela Nemačka – Danska (21.00).

Farani su bili favoriti, naše nade skoro otpisane, ali nisu tako mislili rukometaši u belim dresovima. Od starta su Orliću zagospodarili terenom. Bombarder Miloš Kos je slao projektile u mrežu Ribara, koliko-toliko je naša odbrana uspela da zaustavi fenomenalnog srednjeg beka Elijasa Elifsena Skipagetua koji je imao šut 4/9 u prvih 30 minuta. Od prvog do poslednjem minuta Srbija je vodila.

Izabrane vesti

Veliki peh je zadesio Srbiju u 12. minutu, kada se povredio kapiten Partizana Nikola Zečević. Nije mogao da nastavi meč, uhvatio se za povređeno koleno i nije se vraćao u igru. Vukašin Antonijević ga je zamenio na mestu organizatora igre. Gde je stao Kos, nastavio je na drugoj strani Boško Stanisavljević, naš jedini desni bek na prvenstvu. Sjajan je bio u drugom delu prvog poluvremena. Rukometaš kragujevačkog Radničkog je postigao šest golova za kratko vreme. Krila su bila zaustavljena, a na golu je odličan bio Luka Krivokapić.

Otišla je Srbije na odmor sa +5 – 17:12. U nastavku se očekivao udar selekcije sa samo 54.000 stanovnika, koja je zadivila planetu na ovom šampionatu, postala nova rukometna sila. Napravili su Orlići seriju 3:0, imali i +8 - 20:12. Činilo se da je tada sve gotovo, ali se razigrao Elifsen, ubedljivo najbolji igrač na ovom šampionatu. Sve je sam radio, šutirao, asisitrirao. Stanisavljević je zaustavljen, ali nije Kos, koji je punio nemilosrdno mrežu Farana. Odličan na golu je bio Luka Krivokapić. Kada nije išlo Antonijevića, Teodorović je uveo džokera Sima Šijana. Nada Vojvodine je sa dva gola prekinula seriju Farana. Tada je napad škripao, ali je naš srednji bek davao zlatne golove.

Pretili su Farani, stigli na dva gola minusa u 52. minutu, imali i napad na samo -1, ali su naša nade izdržale pritisak i ostvarile veliki uspeh. Izvadio je Teodorović iz igre u poslednjeg 10 minuta odličnog čuvara mreže Krivokapića, šansu dao Savu Zekiću, a golman Vrbasa je briljirao u finišu, imao tri zlatne odbrane koje su rešile pitanje pobednika. Važna dva gola u finišu delo je desnog krila Mateje Dodića, pogodili su i Dušan Šmigić i Branko Predović, pa je Srbija na drugom uzastopnom velikom takmičenju stigla do polufinala.

Miloš Kos i Boško Stanisavljević su pogodili po sedam puta mrežu ruvala. Mateja Dodić je bio nepogrešiv, četiri od četiri, dok su dva pogotka postigli Dušan Šmigić, Nikola Zečević (igrao samo 12 minuta), Simo Šijan, Vukašin Antonijević, Branko Predović i Luka Rogan. Kod Farskih Ostrva, Elefsen Skipagetu, novi rukometaš Kila, pogodio je devet puta mrežu Orlića. Oli Mitun je postigao pet puta, a Roi Elefsen Skipagetu četiri.

Naši golmani imali su 14 odbrana, Krivokapić 11, a Zekić tri. Isto toliko su imali i Farani, Pauli Jakobsen je skinuo osam šuteva našim rukometašima, a Aleksander Lagok šest. Ipak, čini se da su naši čuvari mreže odneli pobedu, skinuli su više zicera u trenucima kada se lomila utakmica.

Prošle godine je Srbija stala protiv Španije u borbi za finale EP, sada verujemo da ni zlato nije daleko. Bravo, Orlići. Diže se srpski rukoemt. Svetlo je i te kako vidljivo. Imamo generaciju koja obećava velika dela i u seniorskom rukometu.

Pogledajte ceo meč, imalo je šta da se vidi.


JUNIORSKO EVROPSKO PRVENSTVO (BERLIN) – ČETVRTFINALE

Četvrtak

Farska Ostrva - Srbija 27:30 (12:17)

15.45: (2,85) Island (8,00) Portugalija (1,60)

18.30: (1,40) Mađarska (8,50) Hrvatska (3,80)

21.00: (1,30) Nemačka (9,00) Danska (4,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko rukometno prvenstvo za junioremuška juniorska rukometna reprezentacija SrbijeĐorđe TeodorovićMiloš Kos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara