Karlos Sainc (© Reuters)
Karlos Sainc (© Reuters)

Ferari traži od FIA da promeni odluku o kazni Karlosa Sainca

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.04.23. | 12:09

Polemike u Formuli 1 posle trke u Melburnu

Rezultat u Australiji je za Ferari bio razočaravajući. Šarl Lekler je u trkačkom incidentu sa Lensom Strolom završio pored staze u trećoj krivini, a Karlos Sainc usled vremenske kazne od pet sekundi ispao iz grupe deset vozača koji osvajaju poene.

Sainc je posredstvom radio komunikacije, dok su trajale poslednje crvene zastave, a kada mu je izrečena kazna, molio tim da sačeka kraj trke kako bi pregovarali o kazni. FIA je odlučila, a šef tima Frederik Vaser je, govoreći o minulom vikendu u Melburn parku, otkrio da je žalba uložena.

Izabrane vesti

Želimo da nas saslušaju, imamo konstruktivni razgovor. Idemo u ovom smeru kako bi opovrgnuli odluku, ali želimo i da eliminišemo nedoslednost. U istoj krivini su tri različita incidenta drugačije procenjenja", opominje Vaser.

Sve je krenulo na poslednjem restartu nakon crvenih zastava koje je izazvao Kevin Magnusen kad je desnom stranom bolida udario u zid. Iako se mislilio da je trka završena, jer je ostalo samo nekoliko krugova do kraja, sudije su odlučile da se nastavi. Ostala su dva kruga, a na opšte iznenađenje, vozači su startovali iz mesta. Kada je vozilo bezbednosti ušlo u garažu posle kruga sprovođenja vozača preko staze, postrojili su se na startno-ciljnom pravcu. Odluka da se počne iz mesta, a ne letećim startom, veoma je kontroverzna, jer se sumnjalo da neće proći bez bar jednog incidenta.

Crvena svetla su se ugasila, Maks Verstapen u prvoj krivini predvodi Luisa Hamiltona, a iza njih vozač Ferarija Karlos Sainc (tada na četvrtom mestu) okreće na stazi trećeplasiranog Fernanda Alonsa. U pozadini ovog incidenta, Logan Sardžent je kasnim kočenjem zbog hladnih guma i kočnica udario u Nika De Vrisa, a zatim su timske kolege iz Alpine, Esteban Okon i Pjer Gasli ušli u međusoban okršaj zbog kog su obojica završili pored zaštitne ograde.

Parkirani bolidi i krhotine značili su i poslednje crvene zastave na haotičnoj trci, koja je kasnije bila završena jednim krugom iza vozila bezbednosti. Sva tri incidenta koja su se desila na poslednjem restartu su se drugačije posmatrala, a samo Karlos Sainc je dobio vremensku kaznu od pet sekundi koja je primenjena na kraju trke. Incident između vozača Alpine je bio pod istragom, ali ubrzo je odlučeno da je ona prekinuta, dok je sukob Sardženta i De Vrisa prošao bez istrage.

Fernando Alonso, čovek koji je na trenutak ispaštao zbog Saincove greške na restartu je bio od velike podrške svom zemljaku.

„U prvom krugu veoma je teško zaključiti kakvo je prijanjanje i mislim da ne idemo namerno da udarimo u drugi auto, jer znamo da je to rizik kako za naš auto tako i za finalnu poziciju u trci. To je deo trkanja, nisam video ponovni snimak kako treba, ali za mene je kazna previše gruba“, smatra Alonso.

Ferari je od trenutka incidenta imao 14 dana da uloži žalbu u pokušaju da Saincu vrati poziciju koju je imao na kraju trke pre vremenske kazne, a Vaser je izjavio da se nada da će se odluka saznati pre trke u Bakuu, krajem aprila.

PIŠE: MAJA Nakaradić


tagovi

Formula 1Karlos SajncVN AustralijeFerari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara