Lazar Kukić i Petar Đorđić (©Starsport)
Lazar Kukić i Petar Đorđić (©Starsport)

Goreće Lisabon: Benfika na srpski pogon, Kukića i Đorđića nosi huk s tribina - napad na evropski trofej

Vreme čitanja: 7min | sub. 28.05.22. | 08:17

Rukometna Liga Evrope: Orlovi predvođeni našim tandemom bekova danas (18.00) imaju težak ispit protiv Visle iz Plocka u polufinalu. Srednji bek za Mozzart Sport dočarao atmosferu u portugalskoj prestonici pred završni turnir: “Magdeburg je favorit, ali verujemo da možemo do titule. Imaćemo veliku podršku navijača”. Poljski tim ostao bez teško povređenog Španca Nika Mindehije. Budući šampion Nemačke ne bi trebalo da ima problema sa hrvatskom Nekseom (16.00). Očekuje se 12.000 gledalaca

Spektakl u Lisabonu. Danas i sutra prestonica Portugalije biće u epicentru rukometnih dešavanja – na programu je završni turnir Lige Evrope, drugorangiranog takmičenja na tlu Starog kontinenta.

Dok je Liga šampiona i ove sezone bila “dosadna”, sa očekivanim polufinalistima, Barselonom, Kilom, Vespremom i Vive Kjelceom, prštalo je u “drugoj evropskoj ligi”. Benfika je domaćin, a u završnicu su se plasirali još Magdeburg, Visla iz Plocka i najprijatnije iznenađenje, hrvatski vicešampion Nekse iz Našica.

Izabrane vesti

Srbija će da navija za Benfiku. U redovima lisabonskih Orlova igraju dvojica naših reprezentativaca, Lazar Kukić i Petar Đorđić. Prvi favorit za odbranu trona je Magdeburg, po mnogima trenutno najjača ekipa na svetu. Uzeo je branilac krune u Ligi Evrope Superglob, nezvanično Svetsko prvenstvo za klubove, dok je u Bundesligi četa Beneta Vigeta, tri kola pre kraja, na pragu da skine s trona moćni Kil. Treba joj samo bod za overu krune.

16.00: (1,07) Magdeburg (16,0) Nekse (11,0)

Magdeburg je ove sezone sve karte bacio na domaći šampionat, pa nije blistao u Ligi Evrope. Jedva je eliminisao za gol, lisabonski Sporting u osmini finala, dok je u prethodnoj rundi u oba meča savladan francuski Nant. Nemački velikan, šampion Evrope iz 2002. godine, u prvom meču polufinala igra protiv Neksea (16.00).

Ekipa iz Našica ove sezone je napravila bum u Evropi. Izbacila je nokaut fazi Eurofarm Pelister iz Bitolja, a u četvrtfinalu je pao danski Gudme. Nekse najveće nade polaže u hrvatskog reprezentativca Halila Jaganjca, sa 97 golova najboljeg strelca takmičenja. Tim iz Našica je posustao ovog meseca u domaćim okvirima. Opet je dupla kruna završila u vitrinama Zagreba. Jaganjac se oprašta od dresa tima iz Slavonije. Od naredne sezone igraće u Bundesligi za nekadašnjeg šampiona Rajn Nekar Leven.

Kvalitet je na strani Nemaca, pa bismo u nedelju u finalu trebalo da gledamo Magdeburga. I tradicija je uz nemački tim koji je dobio Gromove iz Našica na sedam od osam mečeva.

Veća drama se očekuje u drugom polufinalu, Visla Plock – Benfika (18.30). Orlovi su napravili najveći uspeh u istoriji, potvrdili da portugalski rukomet ide krupnim koracima napred, ka evropskom vrhu. Lisabon je na nogama. Završni turnir igra se u velelepnoj Altis areni koja može da primi 20.000 gledalaca, ali će za potrebe F4 da bude skraćena na 12.000.

Veliko je interesovanje domaćih navijača, pa se očekuje da rukometaši u crvenim dresovima imaju “vetar u leđa”. Jedan od glavnih aduta Orlova biće Lazar Kukić. Nekadašnji srednji bek Partizana i Logronja oprašta se narednog meseca od Benfike, ali ima veliku želju da najpopularnijem klubu u Portugaliji donese evropski pehar.

Napravili smo ogroman uspeh plasmanom na završni turnir Lige Evrope, ali ne želimo da se zadovoljimo polufinalom, hoćemo da osvojimo trofej. Nismo uspeli da skinemo Porta s trona u domaćem prvenstvu, ali verujem da smo sposobni da napravimo podvig u Ligi Evrope. Atmosfera u klubu i gradu je odlična. Siguran sam da ćemo imati veliku podršku navijača. Fudbal je ovde glavni sport, ali je sezona završena. Na evropskim mečevima dolazili su fudbalski navijači, ambijent u dvorani je bio prelep. Nosiće nas huk s tribina. Očekujem pune tribine”, rekao je Kukić za Mozzart Sport.

18.30: (2,05) Visla Plock (8,00) Benfika (2,05)

Oba tima su “ranjena” pred ovaj turnir. Benfika je poražena od Porta proteklog vikenda i verovatno izgubila bitku za titulu, dok je Visla iz Plocka u “Svetom ratu”, kako se zove duel sa Vive Kjelceom, poražena posle penala, pa je četa Talanta Dujšebajeva opet šampion Poljske.

Gledali smo taj meč. Visla je po prikazanoj igri bila bolja, vodila je veći deo meča. Bila je tvrda utakmica, nervozna, sa čak pet crvenih kartona, četiri u prvom poluvremenu. U finišu se razigrao Nemac Volf na golu, pa je Kjelce uspelo da slavi, iako nije bilo bolje. Sigurno je da rukometaši Visle umorniji, ali kada se stigne na završni turnur, to je jedan meč, trenutak inspiracija, nijanse odlučuju, umor je u drugom planu. Dobro smo analizirali rivala, igramo na svom terenu i verujem da ćemo slaviti i izboriri finale u nedelju. Meni je ovo druga sezona u dresu Benfike. Želim da osvojim trofej”.

Ekipa iz Plocka je na tom meču ostala bez srednjeg beka, Španca Nika Mindehije koji je zadobio tešku povredu ligamenta kolena i očekuje ga višemesečna pauza.

Niko je veoma bitan igrač Visle. Moramo da obratimo pažnju pre svega na Ruse, Sergeja Kosorotova i Dmitrija Žitnjikova. Od njih dvojice nam preti najveća opasnost”.

Niko nije video Benfike u borbi za pehar, ali Orlovi su odigrali fantastično u Evropi. U nokaut rundi su eliminisani Tuluz i Gorenje.

Pre početka sezone nisu nas davane velike sanse, da možemo ovako daleko, posebno što smo bili u veoma teškoj grupi sa Nantom, Lemgom i danskim Gudmeom. Pre toga smo imali jedan Rajn Nekar Leven u kvalifikacijama, ali smo i njega uspeli da eliminišemo iako su Nemcima davane veće šanse. Tu smo videli da možemo sa svima da igramo ravnopravno. Tuluz smo u osmini finala prošli posle iako smo imali -4 u Francuskoj”.

Navijači Benfike (©Reuters)Navijači Benfike (©Reuters)

Petar Đorđić je u dvomeču sa Tuluzom postigao čak 27 golova. I šabački bombarder igra u životnoj formi. Videli smo prethodnog meseca u dresu Srbije u baražu protiv Slovenije za Svetsko prvenstvo koliko nam znači golovi sa 10 metara iskusnog levog beka.

"Petar je mnogo bitan za nas, igra fantastično. Njemu je ovde treća sezona u Benfiki, meni druga. Nadam se da ćemo na kraju slaviti. Osim što se dobro slažemo na terenu, veliki smo prijatelji. Odlilčno funkcionišemo i u reprezentaciji. Ovo je vrhunac sezone, ove dve utakmice mogu mnogo da nam donesu. Motivisani samo da uradimo nešto veliko i ispišemo novu stranicu u istoriji kluba”.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE NA MEČU VISLA - BENFIKA DA BUDE VIŠE OD 58,5 GOLOVA JE 1,80.

Porto je redovan učesnik Lige šampiona. Sporting ima fenomenalnu mladu braću Kosta, Martima i Fransiska, Benfika je na zavšnom turniru Ligu Evrope, reprezentacija je igrala prošle godine prvi put na Olimpijskih igrama u Tokiju. Dobijemo novu rukometnu silu.

Rukomet raste iz godinu u godinu u Portugaliji. Dobro se radi, ulaže se sve više. Nije liga ni približne jačine kao u Nemačkoj ili Francuskoj, ali je sve bolja, rezultati to govore. Većina timova su sekcija fudbalskih klubova. Mi u Benfiki smo velika porodica. Osim fudbala kao najpopularnijeg, imamo i rukomet, odbojku, futsal, ženske timove…”

Magdeburg svi vide na tronu u Lisabonu.

Nemački tim je sigurno favorit. Ne treba otpisati ni Nekse koji je odigrao sjajno ove sezone. Magdeburg je po mnogima trenutno najbolja ekipa na svetu. Blizu je titule u Bundesligi. Ispred je Kila što govori o kakvom timu se radi”.

Srpski srednji bek je posle Partizana tri godine bio u Španiji, ovo mu je druga sezone u crvenom dresu, sigurno najbolja u karijeri.

Prezadovoljan sam igrama ove sezone. Napredovao sam u radu sa Ćemom Rodrigezom. Mislim da sam zreliji, bolji. Poznajem taj španski sistem rada, odgovara mi, igrao sam tri godine u Logronju. Ćema je nekada igrao na mojoj poziciji, pa su njegovi saveti dragoceni. Verujem da ću krunisati boravak u Lisabonu s trofejom. Motiva imam na pretek”, zaključio je Kukić za Mozzart Sport.

Ćema Rodrigez (desno), trener Benfike (©AFP)Ćema Rodrigez (desno), trener Benfike (©AFP)

Obračun Visle i Benfike biće i taktičko nadmudrivanje španskih stručnjaka. Poznato je da poslednjih godina španski treneri dominiraju u Evropi. Ćema Rodrigez je drugu sezonu na kormilu Benfike. Posle Evropskog prvenstva je postao i selektor Mađarske. S druge strane rival na klupi biće mu Ćavi Sabate, nekadašnji Rodrigezov saigrač iz dresa Vesprema. Ovaj stručnjak je od ove godine i na klupi Češke.

Visla je veoma moćan tim koj je protekle nedelje umalo pobedio Kjelce koji je učesnik završnog turnira Lige šampiona. Znamo potencijal Visle, ima mnogo stranih rukometaša koji imaju dosta ovakvih značajnih utakmica, poseduje veliko iskustvo. Imamo i mi prednost, a to je pre svega što ćemo igrati pred našim navijačima. Volja za pobedom i ta glad su ono što nas čini opasnim i sposobnim da pobedimo ovako jake timove. Osećam da su moji igrači veoma motivisani, rade veoma dobro tokom cele godine. Mi smo kao porodica, imamo veoma dobru atmosferu u timu. Već smo ispisali istoriju kluba, ali želimo i nešto više”, rekao je Ćema Rodrigez, nekadašnji španski reprezentativac i igrač Vesprema, za portugalske medije.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA EVROPE – POLUFINALE (LISABON)

Subota

16.00: (1,07) Magdeburg (16,0) Nekse (11,0)

18.30: (2,05) Visla Plock (8,00) Benfika (2,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Petar ĐorđićLazar KukićRukometna Liga EvropeRK MagdeburgRK BenfikaRK Visla PlockRK Nekse

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara